Home » Norsk oljefond forlater Russland. De voksende problemene i den russiske økonomien – EURACTIV.pl

Norsk oljefond forlater Russland. De voksende problemene i den russiske økonomien – EURACTIV.pl

by Catherine Monroe

Verdens største suverene formuesfond bestemte seg for å fryse og selge sine eiendeler i Russland. Den norske regjeringens beslutning vil påvirke aksjene til russiske selskaper. Russland står overfor konsekvensene av økonomiske sanksjoner innført av EU og andre vestlige land på grunn av starten på invasjonen av Ukraina.

Om vedtaket til den norske regjeringen informert Statsminister søndag kveld Jonas Gahr butikk.

Etter det russiske angrepet på Ukraina bestemte den norske regjeringen seg for å ta ut penger fra Statens globale pensjonsfond, populært kjent som det norske oljefondet. Formuen hans er estimert til 1,3 billioner dollar.

– Vi har besluttet å fryse fondets investeringer [w Rosji – red.] og vi har startet salgsprosessen», kunngjorde statsministeren.

Det største fondet i sitt slag i verden

Statens internasjonale pensjonsfond er det største statlige investeringsfondet i verden.

Det heter Oljefondet fordi det investerer Norges olje- og gassinntekter i aksjer i børsnoterte selskaper, statsobligasjoner og eiendom.

For tiden er det norske fondet verdt rundt 1,3 billioner dollar. 47 selskaper har aksjer i Russland, inkludert Sberbank og Gazprom, samt obligasjoner til russiske myndigheter. Verdien av disse investeringene ble estimert til 2,83 milliarder dollar på slutten av fjoråret.

Det er derfor mulig at nordmenn taper på å selge aksjer gitt det som skjer i russisk økonomi.

Tapene skal imidlertid ikke merkes for sterkt, for fondets investeringer er verdt rundt 0,2 prosent. på 1,3 billioner dollar under forvaltning i Norges Bank (NBIM).

Situasjonen er annerledes i tilfellet med Russland, som dette er nok et økonomisk slag etter starten av invasjonen av Ukraina.

Russerne kan imidlertid ikke regne med salg av midler fra den norske porteføljen for ingenting. Russiske investeringer fryses og selges senere. Årsaken til dette er den dramatiske nedgangen i børsindeksene i Moskva.

Den russiske økonomien er under angrep

I mellomtiden kjenner Russland allerede den økonomiske effekten av invasjonen av Ukraina. Søndag kveld tapte den lokale valutaen 1/4 av verdien mot dollaren.

Husk at USA, EU og Storbritannia allerede har bestemt seg for å innføre en rekke sanksjoner mot Russland, inkludert planer om å fryse deler av sentralbankens reserver. Andre land som Australia, Japan, Canada og Singapore slutter seg til sanksjonene. Sveits utelukker ikke innføring av sanksjoner, slik forbundspresidenten sa søndag Ignazio Cassis.

I intervjuet løslatt Imidlertid sa presidenten på RTS-tv at «ingen beslutninger er tatt ennå», og at det sannsynligvis vil skje på mandag. Han understreket imidlertid at en frysing av russiske eiendeler fra Sveits var «svært sannsynlig».

Russere kan fortsatt bruke og ta ut penger fra sveitsiske bankkontoer – utenom EU- eller Storbritannias restriksjoner.

Mandag morgen er begynnelsen på den store nedsmeltingen for russisk økonomi. Sentralbanken forsøkte å forsvare seg i panikk. Russlands sentralbank han bestemte å heve renten fra 9,5 til 20 prosent. Muligheten til å selge eiendeler er også blokkert.

Som svar på nedleggelsen av de fleste russiske banker fra SWIFT-systemet, har meglere blitt forbudt å handle på vegne av utenlandske selskaper.

flott flukt

Investorer flykter også fra det russiske markedet. Verdens største selskaper er ikke bare redde for å snu ryggen til den russiske økonomien, de vet også at de må reagere imagemessig.

I går kunngjorde britiske BP sin avgjørelse. Det petrokjemiske konsernet har holdt nesten 20 prosent i årevis. Aksjer i Rosneft. Som et resultat av selskapets beslutning vil alle aksjer selges og to representanter for BP vil forlate styret og stillingen som president.

Som rapportert vil Moskva-børsen ikke fungere på mandag. Kunngjøringen om dette emnet ble utstedt av sentralbanken i Russland. Tidligere ble det rapportert at det russiske børsgulvet ville begynne å handle med en forsinkelse på flere timer. Som rapportert bestemte Bank of Russia at mandag «på grunn av den nåværende situasjonen» ville det ikke være noen notering av aksjer og derivater på Moskva-børsen. (MK)

Vladimir Putin ledet et ekstraordinært møte med sitt kabinett og sentralbank i dag etter at sanksjonene «betraktelig endret Russlands økonomiske virkelighet», heter det i Kreml.

– Dette er tunge sanksjoner, de er problematiske, men Russland har potensial til å reversere skaden, heter det i pressemeldingen.

You may also like

Leave a Comment