Søndag kunngjorde forsvarsminister Arvydas Anušauskas at han vil foreslå å øke Litauens forsvarsbudsjett senere i år og vil oppfordre NATO-allierte til å beholde tilleggsstyrkene i landet i en lengre periode.
Det varslet han da det ble klart Russiske tropper oppholder seg i Hviterussland lenger enn annonsertog pågående spenninger rundt en mulig Moskva-invasjon av Ukraina.
«Jeg vil foreslå å gjøre justeringer av årets budsjett,» sa A. Anušauskas til BNS.
Ifølge ham ville årets økte forsvarsbudsjett tillate implementering av tidligere vedtak om å fremskynde forsvarsanskaffelser.
«Det vil åpenbart være mangel på nåværende ressurser for å fullføre oppkjøpsprosessen, så i den nåværende situasjonen vil jeg foreslå å sørge for de nødvendige ressursene for disse akselererte oppkjøpene,» sa forsvarsministeren.
Litauen har besluttet å fremskynde anskaffelsen av bergingsbrannsystemer og kampdroner. Ifølge statsråden er det andre tidligere anskaffelser, men de er ennå ikke offentliggjort.
A. Anušauskas uttalte at president Gitanas Nausėda og regjeringen ble informert om forslaget om å forhåndslaste forsvarsbudsjettet i år.
Han sa at han håpet landets politiske ledere ville fokusere på avgjørelsen uten å gjøre et fornyet budsjett «en ønskeliste».
– Til tross for den vanskelige sikkerhetssituasjonen er budsjettåpningen også en åpning for konsertene i mottaket, sa statsråden. «Det er ikke en enkel prosess, men jeg tror landets politiske ledere vil komme sammen.»
I år utgjør midlene til det litauiske nasjonale forsvarssystemet i overkant av 1,2 milliarder. Euro.
Det er ingen enkel prosess, men jeg tror landets politiske ledere vil komme sammen.
Langtidsopphold
A. Anušauskas sa også at han neste uke vil oppfordre NATO-allierte til å beholde de ekstra kapasitetene som nylig ble utplassert i Litauen i en lengre periode på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen.
Tyskland, som leder den internasjonale NATO-bataljonen i Litauen, sendte denne uken ytterligere 350 soldater, og Norge, som deltar i enheten, har også besluttet å sende ytterligere 60 soldater. Storbritannia sendte en liten gruppe etterretningssoldater til Litauen.
«Neste uke må vi møte forsvarsministrene i landene med væpnede styrker i Litauen, vi vil snakke om det kortsiktige behovet for ytterligere væpnede styrker i Litauen,» sa forsvarsministeren, som sa de tyske og danske forsvarsministrene. skulle besøke Litauen.
Ifølge ham bør den nylige situasjonen i regionen få USA og NATO til å vurdere truslene mot de allierte ytterligere.
Ifølge ministeren forberedte Litauen seg på tilstedeværelsen av russiske tropper i Hviterussland.
«Som vi alltid har sagt – dette er ikke et reservat, vi betraktet det helt fra begynnelsen som en okkupasjon av Hviterussland, og de styrkene som gikk inn i Hviterussland vil ikke forlate det,» sa A. Anušauskas.
«Hviterussland har blitt en de facto del av Russland, det gjenstår bare å formalisere det. Tilstedeværelsen av styrker er en del av det, la han til.
Ifølge ministeren utgjør russiske soldater i Hviterussland ennå ikke en direkte trussel mot Litauen, men «etter å ha håndtert Ukraina» vil disse styrkene bli rettet mot andre naboland i Hviterussland – Litauen og Polen.
Hviterussland sa søndag at fellesøvelser med russiske styrker, som skulle avsluttes denne helgen, vil fortsette, med henvisning til økende spenninger i nabolandet Ukraina.
Øvelsen i Hviterussland, hvor den aktive delen startet i forrige uke, skal fortsette til 20. februar.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»