A1 sertifikat Norge – den viktigste informasjonen
Innledningsvis bør det nevnes at gjeldende regelverk om koordinering av trygdesystemer i EU-retten, dvs. Europaparlamentets og Rådets forordning 883/2004 av 29. april 2004 om koordinering av trygdesystemer (f.eks. kalt (såkalt grunnforordning) og Europaparlamentets og Rådets forordning 987/2009 av 16. september 2009 om implementeringsforordning nr. 883/2004 (den såkalte gjennomføringsforordningen) tillater fri levering av tjenester over tid mens unngå unødvendige vanskeligheter som forvirringsbidrag og forpliktelser som vil oppstå ved samtidig eller vekslende anvendelse av flere lover.
De alminnelige prinsippene i europeisk trygderett sørger for anvendelse av gjeldende lovgivning og samsvar mellom lovgivningen og stedet for yrkesaktivitet, det såkalte prinsippet om lex loci laboris. Men i visse veldefinerte situasjoner kan det være mulig å begrunne bruk av andre kriterier enn det faktiske tjenestestedet. For dette gjelder særskilte regler, herunder: for ansatte som er utsendt for å jobbe i et annet EU-medlemsland.
Vilkår for utstedelse av A1-sertifikater – artikkel 12
A1-sertifikatet utstedt av den aktuelle forsikringsinstitusjonen bekrefter at du er underlagt trygdesystemet i en bestemt medlemsstat. Den gjelder i landene i Den europeiske union og Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet samt i Sveits.
Hvis vi har til hensikt å søke A1 for en arbeidstaker utsendt fra Polen i samsvar med artikkel 12 i forordning 883/2004, må følgende kriterier oppfylles (artikkel 12(1) i forordning 883/2004 og artikkel 14(1) og (2) av forordning 987/2009 ):
- den ansatte utfører arbeid i utlandet på vegne av avsenderselskapet,
- det delegerende selskapet utfører sin normale forretningsvirksomhet (dvs. en betydelig del av den) i Polen,
- Delegeringsperiode for maksimalt 24 måneder,
- arbeideren kan ikke utplasseres for å erstatte en annen utsendt person (for å erstatte en annen utsendt arbeider),
- når det gjelder personer som er ansatt for utstasjonering, må arbeidstakeren før arbeidsforholdets begynnelse være underlagt lovgivningen i medlemsstaten hvor arbeidsgiveren er etablert.
Vilkår for utstedelse av A1-sertifikater – artikkel 13
Når det gjelder trygdeplikten ved arbeid i mer enn ett land, i henhold til artikkel 13 seksjon 1 i forordning 883/2004, er anvendelsen av lovgivningen mulig på arbeidstakerens bosted eller ved arbeidsgiverens registrerte kontor . En person som til vanlig utøver arbeidsvirksomhet i to eller flere medlemsstater er underlagt lovgivningen i medlemsstaten han er bosatt i dersom han utøver en vesentlig del av sin virksomhet i denne medlemsstaten. Situasjonen er imidlertid annerledes for en person som utfører en betydelig del av sitt arbeid utenfor den medlemsstaten han er bosatt i. I et slikt tilfelle er personen underlagt lovgivningen i landet der:
- det registrerte kontoret til arbeidsgiveren(e) (eller forretningsstedet til selskapet(e)) er der personen er ansatt av én arbeidsgiver eller av minst to arbeidsgivere hvis registrerte kontor bare er i én medlemsstat; eller
- en arbeidsgivers registrerte kontor er i en annen medlemsstat enn bostedsmedlemsstaten hvis han er ansatt av to eller flere arbeidsgivere etablert i to medlemsstater, hvorav den ene er hans bostedsstat; eller
- er bosatt hvis han er ansatt av to eller flere arbeidsgivere og minst to av disse arbeidsgiverne har sitt forretningskontor eller forretningssted i andre medlemsstater enn hans eller hennes bostedsstat.
Samtidig er det verdt å merke seg at det i artikkel 16 i forordning 987/2009 forutsettes at en person som utfører arbeid i to eller flere medlemsland først tar kontakt med forsikringsinstitusjonen i landet han er bosatt i. Denne institusjonen utsteder midlertidig lovgivning som er relevant for den registrerte.
Type A1-sertifikat
A1-sertifikatet bekrefter at du er underlagt trygdesystemet i landet som utstedte dette dokumentet. A1 har derfor den såkalte deklaratoriske karakteren, skaper ikke lov, men bekrefter kun at det eksisterer lov i en konkret sak. A1 er bindende for trygdeinstitusjonen i medlemsstaten der arbeidet utføres. Situasjonen er lik med domstolen i dette landet.
Når er det mulig å trekke A1?
A1-sertifikatet kan kun inndras av myndigheten som har utstedt det. Forutsetningen for tilbakekall er at forsikringsselskapet beviser at bevisene/utsagnene som er fremlagt i saksbehandlingen ikke samsvarer med fakta. Et annet krav kan være en endring i omstendighetene som ligger til grunn for utstedelsen av en A1. Derfor er hovedregelen at institusjonen eller domstolen i mottakerstaten ikke kan avvise eller ugyldiggjøre A1. Dette kan bare gjøres av senderlandsinstitusjonen som utstedte den.
A1-sertifikater – hvem utstedes de for?
Dette sertifikatet viser at du er dekket av forsikringssystemet i landet som utstedte det. Du får blant annet:
- Sjømenn, fly- og kabinpersonale,
- Personer som er sendt av arbeidsgiveren for å jobbe i et annet europeisk land,
- Personer som har bestemt seg for å drive et selskap registrert i Polen i Norge i en viss periode,
- Personer som utfører lønnsarbeid vekselvis eller samtidig i Norge og Polen.
A1-sertifikatet utstedes av både det polske trygdeinstituttet og det norske NAV (Arbeids- og velferdsetaten).
A1 sertifikat – nåværende stillinger
Det er her verdt å nevne det nylige standpunktet til generaladvokaten ved EU-domstolen HS Øe av 11. juli 2019 i forenede saker C-370/17 og 37/18 Vueling Airlines på punktene ovenfor. Prinsipper for generell holdbarhet A1. Standpunktet i ombudsmannens uttalelse gir grunn til bekymring. Følgelig kan en domstol i vertsmedlemsstaten ha rett til å nekte å ta hensyn til et A1-sertifikat dersom den konkluderer, på grunnlag av objektive bevis, at det ble innhentet eller brukt på uredelig vis. Etter sin mening baserte ombudsmannen seg på den nyere rettspraksis fra EF-domstolen, særlig sak C-359/16 Altun, der domstolen formulerte tesen om at nasjonale domstoler i tilfelle av «svindel» kan «se bort fra» A1 sertifikat, utstedt til en utsendt arbeidstaker i et annet EU-medlemsland. Retten formulerte også kriteriene for «svindel». Han påpekte spesielt at disse må oppfylles samlet. I tillegg understreket han at det kun er domstoler (og ikke for eksempel kontorer) i mottakerlandene som kan be om A1-sertifikater.
Utviklingen av den ovennevnte rettspraksis fra domstolen motiverer det edle målet om å bekjempe svindel ved grenseoverskridende arbeidsmobilitet. Det er imidlertid en risiko for at posisjonen ovenfor kan brukes som et verktøy for spørsmål A1 i fremtiden. Spesielt hvis EF-domstolens rettspraksis også utvidet den til å omfatte vertslandenes kontorer.
A1-sertifikat – hvordan får jeg det?
Å få A1 sertifikat Hos ZUS vennligst fyll ut det relevante skjemaet. Hvordan søknaden din vil se ut avhenger også av din situasjon som ansatt.
Du kan sende inn søknad om utstedelse A1 sertifikat knyttet til kunst. 12.2 eller art. 13.2 Forordning (EF) nr. 883/2004 fra Europaparlamentet og rådet av 29. april 2004 om koordinering av trygdesystemer:
- I det første tilfellet er søkeren en person som er selvstendig næringsdrivende i Polen og vil utføre denne aktiviteten i et annet EU-, EØS- eller sveitsisk medlemsland – Innsending av søknad krever utfylling av skjemaet US-1 og overlevering til ZUS,
- Søknad knyttet til artikkel 13.2 i forordningen kan sendes inn av den som som er selvstendig næringsdrivende i to eller flere EU- eller EØS-medlemsland eller Sveits – Skjemaet må da fylles ut US-2.
I begge tilfeller ser det likt ut å fylle ut dokumentet. Du bør oppgi blant annet: dine personopplysninger, detaljer om din egen virksomhet, lengden på arbeidet i utlandet eller ditt bosted i utlandet.
Fra april 2022 kan søknad om A1-sertifikat kun sendes på nett.
Hvor lang tid tar det å få et A1-sertifikat?
Dette sertifikatet er gyldig i 12 måneder fra utstedelsesdatoen, men mister gyldigheten dersom du bytter jobb innen denne perioden. Selv om han jobber i en annen bedrift under lignende forhold, må han søke om dokumentet på nytt. ZUS er imidlertid forpliktet Utsted et A1-sertifikat innen 7 dager etter innsending av en fullstendig, korrekt utfylt søknad – på skjema US-1 eller US-2.
A1-sertifikater – arbeid i utlandet og i Polen
A1 sertifikat Du trenger det også hvis du er ansatt i Norge, men jobber midlertidig i Polen på grunn av en delegasjon. Deretter Dette dokumentet må du søke om hos NAV. Du kan søke om A1-sertifikat ved å registrere deg på nettsiden NAV og ved å fylle ut og sende inn det relevante skjemaet online.
A1 sertifikat kan vise seg nødvendig for de som er ansatt i Polen og Norge. Hvis du ønsker å motta disse raskt og enkelt, kontakt oss. Vi hjelper deg med å organisere både norsk og polsk A1. Vi tilbyr også råd og støtte om sosiale ytelser, pensjoner og skattemessige bostedspørsmål i Norge.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»