Home » Amerikansk spionasje i Danmark: fem minutter til å forstå affæren som ryster Europa

Amerikansk spionasje i Danmark: fem minutter til å forstå affæren som ryster Europa

by Thure Lindhardt

Dette er ikke en ny episode fra Bureau of Legends, men en etterforskning av dansk offentlig fjernsyn. En intern dansk etterretningsrapport avslørt av journalister viser at NSA (National Security Agency) spionerte på europeiske politikere gjennom kongerikets institusjoner mellom 2012 og 2014.

Hva skjedde ?

I følge kanalens avsløringer DR, ville NSA ha koblet til danske telekommunikasjonskabler mellom 2012 og 2014 og blitt assisterende forsker ved Lyonnais Center for International Security and Defense Studies. Dette er bygninger hvor det kommer sjøkabler og kobler sammen bakkenett. I disse stasjonene er det enheter, såkalte svarte bokser, som kan ta opp en viss mengde informasjon for å lagre, analysere eller behandle den, fortsetter spesialisten.

Danmark har imidlertid flere undersjøiske internettkabelstasjoner til og fra Sverige, Norge, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Amerikansk etterretning var i stand til å få tilgang til data om tekstmeldinger, anrop, internettsøk og meldingstjenester fra flere politiske skikkelser. «De har ikke tilgang til innholdet i meldingene via sjøkablene, men til metadataene til sentralene, nemlig teknisk informasjon om avsender og mottaker, kommunikasjonsdato, utstedelsessted osv.» , lister Camille Morel.

Hvem ble målrettet?

Noen navn ble avslørt i avstemningen som ble sendt i fellesskap av Danmarks Radio. Verden, den svenske kringkasteren SVT, de tyske kringkasterne NDR og WDR, den tyske Süddeutsche Zeitung og den norske kringkasteren NRK. Blant ofrene var Angela Merkel, daværende forbunds utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og daværende opposisjonsleder Peer Steinbruck. Det er også franske politikere hvis navn ikke er offentliggjort.

Visste Danmark om det?

Danmark er en av Washingtons nærmeste allierte i Europa, og det er noen ting som sår tvil om det. I august 2020 ble sjefen for den danske militære etterretningstjenesten, hans forgjenger og tre andre agenter sparket. Den eksakte årsaken til ansettelsen deres ble aldri offentliggjort, men regjeringen anklaget dem for å «gjemme essensiell og avgjørende informasjon» og «gi ukorrekt informasjon» mellom 2014 og 2020. Trine Bramsen, ville ha blitt informert om spioneringen av europeere samtidig.

Det er imidlertid ingen bevis for at den danske regjeringen visste at Washington brukte sitt overvåkingssystem for å spionere på sine naboer. Videre, som Camille Morel forteller oss, «kan det være mer eller mindre direkte avtaler mellom hemmelige tjenester uten at regjeringen offisielt godtar delingen».

Hvordan er reaksjonene?

Frankrike svarte raskt. «Dette er ekstremt alvorlig, vi må sjekke om våre EU-partnere, danskene, har gjort feil eller feil i samarbeidet med amerikanske tjenester (…). Og så vil du se på amerikansk side om (…) folk faktisk ble lyttet til og politiske ledere ble spionert på, sa den franske statssekretæren for europeiske anliggender, Clément Beaune Frankrike info denne mandag morgen. Emmanuel Macron og Angela Merkel sa begge «venter på forklaringer».

Peer Steinbruck, en av de tiltalte, vurderte saken som en politisk «skandale». Den svenske forsvarsministeren sa at han hadde «bedt om full informasjon om disse sakene», og hans norske motpart forsikret at han «tar disse påstandene alvorlig».

Hva kan konsekvensene bli?

Amerikansk spionasje er ikke overraskende. «Vi vet at dette landet beskytter og fremmer sine interesser, og til tross for offentlige uttalelser kan dette gjøres gjennom hemmelige tjenester,» forklarer Olivier de France, forskningsdirektør i Iris. Ting blir komplisert når denne spionasjen blir offentlig. «Det kan være politiske og geopolitiske kostnader», sier spesialisten.

Det virkelige problemet ligger kanskje hovedsakelig mellom Danmark og Tyskland – de to landene er veldig nære – og mer generelt mellom Danmark og resten av EU. «Det er et spørsmål om politisk tillit mellom medlemslandene i EU,» la Olivier de France til. Konsekvensene kan imidlertid være svært små. På den ene siden, fordi sikkerhets- og etterretningsspørsmål tradisjonelt avhenger av hver stat. Men også fordi «for å fordømme offentlig, bør ikke andre land ha noe å skylde på i denne saken», understreker han. Tross alt ligger hovedrisikoen i publikums oppfatning av denne saken.

You may also like

Leave a Comment