Loven ble signert i loven av bosatt Joe Biden i august. Den aktuelle regelen gir kun skattelettelser ved kjøp av bil hvis kjøretøyet ble produsert i Nord-Amerika og råvarene og komponentene for produksjonen kommer fra USA eller fra allierte land. I oktober innhentet finansdepartementet i Washington vurderinger og meninger om den nye loven fra kjøretøyprodusenter og andre interesserte.
Den europeiske union sa at lovforslaget «ikke bare truer med å forårsake økonomisk skade på USA og dets nærmeste handelspartnere, men kan også utløse et globalt subsidiekappløp som er skadelig for nøkkelteknologier og virkningen av den grønne overgangen,» siterte Reuters Reuters som å si.
EU-ambassadør i Washington, Stavros Lambrinidis, talte på et arrangement arrangert av det amerikanske handelskammeret, og uttrykte håp om at forhandlinger med USA ville fjerne disse diskriminerende bestemmelsene fra IRA-loven. Representanter fra begge sider jobber med en spesiell arbeidsgruppe for å ta opp bekymringer knyttet til lovens utelukkelse av utenlandske elbiler fra skattefradrag. – Vi må gjøre dette raskt fordi å avskjære europeiske produsenter fra disse lettelsene vil garantere svikt i begge økonomiene fordi de er så avhengige av hverandre – sa han.
Den japanske regjeringen har foreslått at statskassen bør være fleksibel i å tolke konseptet med sluttmontering og den nordamerikanske regionen og «sikre at elektriske kjøretøy produsert av allierte som Japan ikke blir behandlet dårligere» enn land i den nordamerikanske regionen. Myndighetene i Seoul sa at landet deres burde stilles på lik linje med nordamerikanske land eller «settes inn i en tre-års frist for implementering av skattelettelser for nullutslippskjøretøyer». Hyundai, som bygger en 5,54 milliarder dollar el- og batterifabrikk i Georgia, har bedt det amerikanske finansdepartementet om å kvalifisere sine utenlandskproduserte elbiler for denne lettelsen inntil produksjonen starter i USA, USA starter.
United Auto Workers union motsetter seg å lempe krav til kjøretøyproduksjon i Nord-Amerika, mens US Steelworkers Union la til at finansdepartementet skulle sørge for at «Foreign Entities of Concern (FEOC) inkluderer selskaper som engasjerer seg i praksis som krenker arbeidstakernes rettigheter eller søker global dominans i en bestemt teknologi eller materiale gjennom ulovlig handelspraksis eller valutamanipulasjon.
Toyota mener at det amerikanske departementet «bør sikre at viktige japanske mineralforsyningskjeder kvalifiserer for skattefradraget.» Den vietnamesiske gruppen VinFast, som planlegger å starte EV-produksjon i North Carolina i 2024, sa at de «ikke søker permanent unntak fra regelen om endelig montering, men ønsker å sørge for at denne endringen ikke undergraver investeringen vår.»
Norge har bedt amerikanere om å tillate batterier laget av deres mineraler, til tross for at de ikke har en frihandelsavtale med USA. Stellantis Group har uttalt at kjøretøysikkerhetsteknologier ikke bør inkluderes i pristak som kvalifiserer for skattefradrag. «Forbrukere må ikke tvinges til å velge mellom drivstoffeffektivitet og sikkerhet.»
General Motors ønsker på sin side å la mineraler lage batterier for lavinntektsforbrukere, noe som «ville øke antallet personer som er kvalifisert for lettelsen.» Ifølge Tesla, «det er behov for at finansdepartementet klargjør den sentrale rollen som amerikanske allierte vil spille for å lette overgangen til en utviklet innenlandsk forsyningskjede for elbiler.»
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»