Home » Anders Besseberg. Hele idretts-Norge skammer seg over ham

Anders Besseberg. Hele idretts-Norge skammer seg over ham

by Gabriel Scott

Undersøkelsene ble ikke satt i gang av nordmennene, men av østerrikerne, siden foreningens hovedkontor ligger i Salzburg. Nicola Resch, som var generalsekretær i Forbundet under Bessebergs siste periode i vervet, kan også være involvert i bestikkelsen. IMU-hovedkvarteret ble angrepet av politiet i 2017, og noen år senere ga en uavhengig kommisjon en fordømmende rapport.

Analyse av nesten 70 000 dokumenter avslørte at Besseberg og Resch «representerer det russiske folks interesser i handling og ord på en måte som går langt utover all rasjonalitet». Forbundssjefen bør dekke over tilfeller av doping og jobbe for at russere får delta i vinter-OL i PyeongChang (2018). Dette er imidlertid kommisjonens konklusjoner, ikke den norske påtalemyndigheten.

Rezh, ifølge rapportens forfattere, mottok et smykkeskrin fra nestlederen i den russiske føderasjonen, Alexander Tikhonov, og forsøkte senere å hindre dopingetterforskningen av Jevgenij Ustjugov. Skiskytteren var dypt inne i analysen av det biologiske passet. Ustyugov tapte gull- og bronsemedaljene på Vancouver Games (2010) etter å ha trukket seg ut av karrieren, men beholdt gullmedaljene i Sotsji (2014).

Det 220 sider lange dokumentet malte et katastrofalt bilde av en sport hvis myndigheter russerne beskyttet og støttet offentlig og privat. Besseberg skulle motta gaver verdt opptil 200.000. dollar, og under fotball-VM i Russland, ble lederen av forbundet regelmessig ledsaget av en «ung tolk» betalt av vertene.

Besseberg gjengjeldte denne takknemligheten. Han fortsatte å støtte russerne etter at skandalen brøt ut under Sotsji-lekene, selv om han har tjent i World Anti-Doping Agency (WADA) myndigheter tidligere. Lederen for Moskvas antidopinglaboratorium, Grigory Rodchenkov, som avdekket doping-svindel, kalte ham en «løgner og en fanatiker».

To år senere ville han åpenlyst overbevise aktivister om å gå med på å arrangere verdensmesterskapet i Tyumen, Sibir, i strid med WADAs anbefalinger. Russerne skal ha betalt mellom 25 000 og 100 000 dollar for hver stemme. Euro. Det gikk ikke, arrangementet ble til slutt organisert av sloveneren Pokljuka. Bronse i stafetten ble vunnet av Alexander Loginov, som ble utestengt i to år tidligere for å ha spilt EPO.

You may also like

Leave a Comment