Mandag husket nordmenn de 77 ofrene for tragedien i regjeringsdistriktet i Oslo og på øya Utoya, der Anders Breivik utførte to angrep 22. juli 2011. Det ble foreslått at 22. juli skulle feires over hele verden som en dag for motstand mot rasisme og nasjonalisme.
En messe for de døde ble feiret i Den lutherske katedral i Oslo, og det ble lagt ned kranser ved regjeringsbygninger som ble ødelagt av eksplosjonen i Norges hovedstad og ved bredden av innsjøen som øya Utoya ligger på. Bare ofrenes familier fikk komme inn på øya.
Under seremonien i Oslo forsikret statsminister Jens Stoltenberg om at Norge nå er et trygt land og at det viktigste våpenet mot vold og terror er de verdiene som er kjent her i landet. Han bemerket imidlertid at ingen kan garantere at lignende voldshandlinger ikke vil skje igjen. «Et 100 % trygt land betyr et overvåket og lukket samfunn, og vi ønsker ikke å bo i et slikt land,» understreket statsministeren.
Stoltenberg påpekte at vi bør ta hensyn til fremvoksende ekstremisme hver dag før det går over til terrorisme. Han innrømmet at han var redd for slike skritt i Europa.
I en tale ved bredden av en innsjø nær øya Utoya sa Stoltenberg at han var stolt over holdningen til unge aktivister i Norsk Arbeiderparti. «I stedet for å ta hevn, forble du tro mot dine idealer,» understreket statsministeren. Han oppfordret ungdom til å fortsette å gå inn for mangfoldet som Breivik var imot.
Formannen i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, Eskil Pederson, oppfordret til at 22. juli skal feires verden over som en dag for motstand mot rasisme og nasjonalisme.
Politiker i Arbeiderpartiet Rune Gerhardsen og president i stiftelsen Hvite busser, som blant annet arrangerer utdanningsreiser for ungdom. Han sa at han prøvde å koble spørsmålet om Holocaust til hendelsene 22. juli.
Vi lager DEON.pl for deg
Du kan støtte oss her.
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»