Aung San Suu Kyi er «essensielt» for å gjenopprette demokratiet i landet sitt, sa den filippinske utenriksministeren søndag etter at en juntadomstol har dømt den tidligere burmesiske lederen fornyet.
Nobels fredsprisvinner, som har sittet i husarrest siden militærkuppet 1. februar 2021, ble funnet skyldig på tre punkter 10. januar og dømt til fire års fengsel.
Siden den gang har Junta-domstolen tatt ut fem nye korrupsjonsanklager mot Suu Kyi, 76, i tillegg til et stort antall saker mot henne.
Første reaksjon fra et asiatisk land
Mens flere vestlige land, inkludert USA og Norge, har kritisert den nylige fordømmelsen, har Sørøst-asiatiske ledere stort sett forholdt seg tause.
Filippinernes utenriksminister Teodoro Locsin brøt denne tausheten søndag ved å tvitre at han hadde støttet en uttalelse fra sin norske kollega, Anniken Huitfeldt, som kritiserte dommen.
«Suu Kyi er uunnværlig for en gjenoppretting av demokratiet som ikke innebærer trusselen om anarki, oppløsning og borgerkrig,» sa Locsin og la til at Burmas væpnede styrker «ikke har noe å frykte».
Kritikere sier at besøket til Hun Sen, hvis land har det roterende formannskapet i ASEAN (Association of Southeast Asian Nations), risikerer å legitimere juntaen og undergrave innsatsen for å isolere generalene.
1400 sivile drept
ASEAN hadde i april blitt enige om en «fempunktskonsensus» rettet mot å gjenopprette dialogen og akseptert av juntaen, men fulgte knapt opp
Mer enn 1400 sivile har blitt drept av sikkerhetsstyrker siden kuppet, ifølge en lokal NGO, og militæret slår ned på dissens.
I oktober tok ASEAN det høyst uvanlige skrittet å utestenge juntaleder Gen. Min Aung Hlaing fra et toppmøte som svar på en ASEAN-utsendings avslag på å møte Suu Kyi.
Hun Sen var i stand til å møte juntasjefen under besøket, og han insisterte på at turen kunne ha en positiv innvirkning.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»