Home » Har du ikke lenger følelsene under kontroll i ferien? Spesialisten forklarte hvordan du skal oppføre deg og hvor du skal ringe hvis du føler deg uvel

Har du ikke lenger følelsene under kontroll i ferien? Spesialisten forklarte hvordan du skal oppføre deg og hvor du skal ringe hvis du føler deg uvel

by Peter Østbye

Høytiden er tradisjonelt forbundet med glede og godt humør. Eksperter understreker imidlertid viktigheten av å ikke gi etter for miljøpress, men heller akseptere de resulterende følelsene som de er. Tele2, sammen med Jaunimo linija i desember, oppmuntrer dem til å snakke om emosjonell helse og dele råd fra en psykolog for å hjelpe dem med å ta vare på seg selv i disse stressende tidene.

Mykolas Kriščiūnas, psykolog og leder av Kaunas-grenen til Jaunimo linija, forklarer at alle følelser er naturlige og skaper vår individualitet. Ifølge spesialisten kan vi ikke kontrollere når og hvilke følelser som besøker oss, men vi kan bestemme hva vi skal gjøre med dem.

«Følelser viser hvordan vi reagerer på verden, hva vi liker eller misliker, hver har sin egen mening. Følelsene kan bli enda mer intense i juletiden, kontraster med andre mennesker kan oppstå, for eksempel når menneskene rundt deg er glade og du er engstelig eller trist. Det skal forstås at tyngre følelser før jul er naturlig og akseptabelt, understreker han.

Hvis vi hele tiden overbeviser oss selv og andre om at vi ikke går gjennom vanskeligere opplevelser, skader vi bare oss selv, sier spesialisten. M. Kriščiūnas deler innsikt og råd om hvordan du kan bli venn med alle følelser og lettere håndtere dem:

1. Nevn følelsene dine. I Litauen er det vanlig å beskrive ens tilstand med tre ord: god, dårlig eller normal. Når vi går dypere inn, lærer vi at det er dusinvis eller til og med hundrevis av følelser. Det kan være vanskelig å finne nøyaktig hva du skal føle først fordi vi ikke er vant til å gjøre det. Fordi vi ikke vet hvordan vi har det, vet vi ikke hva vi skal gjøre videre.

Derfor er det verdt å begynne å overvåke tilstanden vår: ved å navngi følelser kan vi oppdage årsaken og prøve å eliminere dem eller endre holdningen vår. Det er mange måter å navngi følelser på, det er viktig å finne den mest akseptable: fyll ut en følelsesjournal, si følelsene dine høyt, eller snakk med en venn du stoler på.

2. Kommuniser med mennesker. Det er uvanlig for mange å snakke om følelser, selv med menneskene som står dem nærmest. Det krever innsats og hardt arbeid, så start med et trygt miljø, med folk du stoler på.

Å snakke lar oss finne forskjellige måter å gjenkjenne følelser på, og hjelper også den andre personen til å navngi bestemte følelser. Samtaler hjelper deg å innse at du ikke er alene på denne måten, noe som gjør det lettere å dele følelsene dine med andre for å akseptere tilstanden din.

3. Ikke del følelser. Ved å sortere følelser i positive og negative, skaper vi et sett med hindringer for oss selv og definerer hvilke opplevelser vi ikke kan eller bør føle.

Følelser sender ut et visst signal, en kan bringe mer glede, en annen mer problemer, men de er alle veldig naturlige. Det er viktig å nevne at det å akseptere følelser naturlig hver gang ikke er en veldig lett oppgave. Men ved å kjenne oss selv bedre, ha disse verktøyene og forstå at vi føler det vi føler, kan vi ta valg om hvordan vi skal håndtere følelsene som oppstår.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsider, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og der samtykke er innhentet, må DELFI krediteres som kilden.

You may also like

Leave a Comment