På spørsmål i et intervju om Baltic Pipe er trygg i dag, svarte Stępień at den har samme sikkerhetsnivå som for eksempel maritim infrastruktur i Norge, det vil si landet med lengst historie med drift av undervannsoverføringsnett i Europa. «Så vi tvang ikke opp døren. Vi bruker rett og slett kunnskap og utprøvde løsninger» – understreket han.
På spørsmål om hvordan Baltic Pipe krysser andre gassrørledninger, sa presidenten for Gaz-System at alle Baltic Pipe-kryssinger med infrastruktur som tidligere var lokalisert på havbunnen, slik som telekommunikasjonskabler eller andre gassrørledninger, må ha forhåndsavtaler med eierne.
«Vi opprettet over tjue forskjellige kryssinger, og metoden for å lage hver enkelt ble spesifisert i ingeniørdesignet. Fra et teknisk synspunkt ser kryssinger stort sett ut som steiner som danner en slags overgang foran infrastrukturen som krysses, og på selve gassrørene ekstra betongmadrasser for å beskytte dem mot skade. En ny gassrørledning vil bli lagt på en slik overgang,” sa Stępień.
Se også: Gassen strømmet gjennom Baltic Pipe. Sasin indikerte når den ville nå full kapasitet
På spørsmål om en eksplosjon eller åpning av en offshore gassrørledning var en vanskelig feil å reparere, svarte Gaz-Systems president at enhver gassrørledning kunne repareres, eller en spesifikk seksjon erstattes og kobles til igjen.
«Våre vedlikeholdstjenester har ferdighetene og det profesjonelle utstyret for pågående reparasjoner av landinfrastruktur. Det er litt annerledes på sjøen. Intervensjonstjenester er svært kostbare å vedlikeholde, og derfor har infrastrukturforvaltere opprettet den internasjonale organisasjonen Pipeline Repair og Subsea Intervention. Gaz-System er medlem av denne organisasjonen og takket være dette er vi klare til å reparere og restaurere girkassen på kortest mulig tid. Denne organisasjonen er en slags nødanrop for sjøgass hvis oppgave er å reagere raskt og blant annet åpne gassrørledninger,» bemerket Stępień.
På spørsmål om hvordan kostnadene ved å bygge Baltic Pipe påvirker gassdistribusjonsavgiften, svarte Stępień at før krisen var gasstransportavgiften 7-10 prosent. Banksaldo.
«Etter økningen i gassprisene i år vil denne andelen være litt lavere. Selve overføringsgebyret har økt med ca 20 % i gjennomsnitt. I tillegg til byggekostnadene for gassrørledningen Baltic Pipe, inkluderer denne økningen også driftskostnadene for alle nylig igangsatte investeringer av Gaz-System. Takket være disse investeringene kan vi være sikre på at gass vil være tilgjengelig i Polen, til tross for den russiske invasjonen av Ukraina og forstyrrelsen av gassforsyningen til forbrukere i Europa, sa Stępień.
Se også: Sabotasje av Nord Stream. Baltic Pipe kan bli neste. «Må slå på dobbel radar»
Presidenten for Gaz-System ble også intervjuet om Gaz-Systems prognoser for gassetterspørsel.
«For to år siden annonserte vi en etterspørselsprognose for overføringstjenesten basert på markedsutviklingsprognosen den gang. På den tiden sa vi at gassforbruket i Polen kan komme opp i 35 milliarder kubikkmeter i 2035. Mye har endret seg siden den gang: i 2020 brøt det ut en pandemi, i 2018 en priskrise knyttet til aktivitetene til Gazprom og mangelen på overfylling av gasslagre for vinteren, og i 2022 angrep Russland Ukraina for å påvirke markedsprisen på gass, og dermed påvirke forbruket. Vi har et betydelig fall. Vi anslår det til 17 til 20 prosent sammenlignet med 2021,» sa Stepien.
Ifølge ham kan denne trenden observeres over hele Europa. «Tyskland og Nederland har det travelt med å investere i gassforsyningsdiversifiseringsprosjekter, ettersom de har blitt stadig mer avhengige av russisk gass de siste tiårene samtidig som de fases ut sin egen produksjon. Situasjonen på gassmarkedet bør stabilisere seg om noen år. Takket være investeringene som er gjort, er det polske overføringsnettet klart til å transportere både 20 og 35 milliarder kubikkmeter. gass» – han la merke til.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»