Home » Billettsalget til Sacrum Profanum har startet. Hvem vil være hovedutøverne av Kraków Contemporary Music Festival?

Billettsalget til Sacrum Profanum har startet. Hvem vil være hovedutøverne av Kraków Contemporary Music Festival?

by Catherine Monroe

Billettsalget til årets Sacrum Profanum-arrangementer har startet. Denne gangen finner festivalen for samtidsmusikk i Kraków sted 23.-24. september og 9.-12. november under mottoet «Multiversum».

3 måter å ha en vakker plen på – les hva eksperten råder og hva du trenger å vite!

Sacrum Profanum bærer allerede navnet på å forene motsatte verdener og skape forbindelser mellom dem. Slik blir det også i år – slagordet «Multiversum» betyr et forsøk på å forene ulike sjangre: samtidsmusikk, improvisert jazz og eksperimentell elektronikk. Hvem blir hovedutøverne av årets utgave av festivalen?

Under septemberutgaven av Sacrum Profanum kommer Ensemble E til Kraków. Det er en internasjonal gruppe artister og musikere ledet av Mats Gustafsson, aktiv innen samtidseksperimentell musikk, støy, improvisasjon, folk, frijazz og andre musikalske tradisjoner.

Gruppen ble dannet på initiativ av Avant Art Foundation og Mats Gustafsson, en svensk instrumentalist og komponist. Under hans ledelse utforsket artistene alternative musikalske uttrykk innenfor folketradisjonene i Skandinavia, Polen og Portugal. Gustafsson ba utøverne dele deres viktigste personlige musikalske minne – melodien til den første vuggevise eller sang som var permanent inngravert på dem. Dette var utgangspunktet for å jobbe sammen om sangen «EE Opus One».

Komposisjonen, som presenteres i Kraków 24. september, bruker tradisjonelle jazzinstrumenter samt tradisjonelle instrumenter fra Polen (Biłgoraj tispe) og Norge (langeleik, hardingfele). Mats Gustafsson er en mester i improvisasjon, men også en mester i store musikalske former og store ensembler. Konserten finner sted innenfor rammen av samarbeidet med Avant Art Foundation – det er et Kraków-stopp på ruten til det polsk-skandinaviske prosjektet In Between Norway & Poland.

Novemberdelen av festivalen åpnes av Mary Halvorson. Hun er en elgitarvirtuos med en veldig original spillestil og en gjenkjennelig og særegen stil. På scenen vil de fremføre musikk fra Nonesuchs 2022-album «Belladonna» sammen med Mivos Quartet. Vi får også høre et fragment fra Patrick Higgins sin strykekvartett. «Belladonna» er en serie komposisjoner fra samtidsmusikkens verden, skrevet for en strykekvartett (for Mivos Quartet) og elektrisk gitar.

Halvorson lærte også å spille fiolin, men ga det opp på grunn av musikken til Jimi Hendrix. Den store kretsen av improvisatorer hun jobbet med viste seg å være det rette miljøet for å oppdra den originale gitaristen. Enda mer: noen som forstår strengeinstrumenter perfekt og spiller dem effektivt.

Halvorsons favorittteknikk er å manipulere ekkoets forfallslengde med en fotforsinkelse. Dette skaper en illusjon av akselererte eller bremsede lyder som løses opp i resten av arrangementet. En lang nok forsinkelse høres nesten ut som en loop, og lar utøveren overlappe påfølgende fraser på denne måten.

Det er ingen kombinasjon som er mer ekstrem enn samtidsmusikk og countrymusikk. Ikke desto mindre har Niels Rønsholdt smeltet disse verdenene sammen på en slik måte at de virker uatskillelige og passer naturlig sammen.

Den danske komponisten Niels Rønsholdts «Country» er en unik cellokonsert der solisten samtidig synger og spiller cello og i tillegg holder den både tradisjonelt og på fanget, slik gitarister gjør for å plukke strengene med fingrene. Instrumentalistene i New Music Orchestra som akkompagnerer solisten går også utover sin tradisjonelle rolle og synger sammen med solisten. Sterke inspirasjoner fra countrytradisjonen kombinert med musikalsk raffinement resulterer i en uvanlig kombinasjon.

Ingen del av sangen er et arrangement eller en tilpasning av de originale countrylåtene. Rønsholdt forsøker ikke å kopiere eller etterligne det countryartister har foreslått før ham. Han komponerte musikken sin helt selv, og i tekstene prøvde han å trenge inn i sjangerens ånd og ideer. Han hentet inspirasjon fra tradisjonelle balladetekster og skapte en rikere, sammenhengende fortelling gjennom hele syklusen på 18 sanger.

Hele programmet for den 21. utgaven av Sacrum Profanum er tilgjengelig på festivalens hjemmeside. Pass er tilgjengelig på KBF-nettstedet: BILLETTER, i KBF: PLUS-applikasjonen og på EVENTIM.

Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl

You may also like

Leave a Comment