Home » Blir det ikke mangel på bensin? Tidligere visestatsminister: Hvis det er et sammenbrudd, er det sikkerhetstiltak

Blir det ikke mangel på bensin? Tidligere visestatsminister: Hvis det er et sammenbrudd, er det sikkerhetstiltak

by Gabriel Scott

Det er bra at Baltic Pipe ble til. Det er en suksess for den polske regjeringen. Men den samme regjeringen, som jeg synes er uforståelig, støtter ikke EUs idé om å akseptere gassbesparelser på 15 %. Det ville være i vårt lands interesse, sier Janusz Steinhoff, visestatsminister og økonomiminister i Jerzy Buzeks regjering (1997-2001), til Salon 24.

Polen åpner gassrørledningen Baltic Pipe. Takket være dette vil gassen strømme, vinteren blir rolig, og Polen blir uavhengig av russiske råvarer. Deler du optimismen til makthaverne?

Janusz Steinhoff: For det første er etableringen av selve Baltic Pipe svært gode nyheter. Det gir Polen muligheten til å diversifisere gassforsyningen. Det gjør landet vårt uavhengig av råvarer fra Russland og utpressingen for å stenge kranen. Det faktum at det ble bygget trygt og effektivt er en unektelig ære til den nåværende regjeringen. Dette er Piotr Naimskis personlige suksess.

Uansett, dette er en fortsettelse av den forrige politikken, jeg vil minne deg på at Jerzy Buzeks regjering hadde planer om å bygge Baltic Pipe, diversifisere gassen og frigjøre landet vårt fra denne avhengigheten av Russland. Dessverre, da våre etterfølgere motsatte seg det, angrep de sint investeringen og blokkerte den. Det har kostet den polske økonomien minst noen få, for ikke å si flere milliarder dollar. For vi har betalt ut pensjonen i alle disse årene fordi det ikke fantes noe alternativ. Nå, gudskjelov, er Baltic Pipe bygget.

Les også:

Statsminister Morawiecki formidlet et svært viktig budskap. Polske familier er lettet

Kontroversielle teser om Kulczyks ekskone. «Det pleide å være» uten depresjon

Så gassen vil strømme, vi er sikret til vinteren?

Her er ting litt mer komplisert. Analytikere sier at forsyningskontrakter måtte sluttføres før bygging. Da ville vi føle oss komfortable med leveranser. I dag bygges Baltic Pipe med en liten forsinkelse. Det gjelder byggingen av landdelen av Danmark. Det var protester fra miljøvernere. Det er løst.

Men mens selve investeringen allerede er åpen, vil Baltic Pipe få full kapasitet 1. januar 2023. Det er ti milliarder kubikkmeter gassgjennomstrømning. Men det betyr ikke at så mye råstoff vil strømme til Polen med en gang. Omtrent 3 milliarder kubikkmeter gass produseres av våre datterselskaper PGNiG og Lotos. I 2024 kan finansieringen deres øke til 4 milliarder. Det er spart. Fredag ​​meldte media at PGNiG hadde forhandlet fram en 10-årskontrakt med Equinor-konsernet på 2,4 milliarder kubikkmeter gass årlig. Allerede neste år kunne vi regne med over 5 milliarder kubikkmeter gass, og neste år – 6 milliarder. Blir denne kontrakten signert, vil det bli en stor suksess. Videre forhandlinger kan imidlertid være svært vanskelig for øyeblikket.

Hvorfor?

Det er en enorm kø av EU-land som står i kø for gass fra Norge. Kansler Olaf Scholz var der. Nordmenn kan produsere 117 milliarder kubikkmeter gass årlig, foreløpig er det ikke mulig å øke denne produksjonen. Og å redusere de 170 milliardene som ikke lenger strømmer fra Russland til Europa er ingen enkel sak.

Derfor bør vi være desto gladere hvis informasjonen om kontrakten signert av PGNiG bekreftes. Og det burde være et pluss for regjeringen. På den annen side støtter ikke den polske regjeringen, som jeg synes er uforståelig, EUs idé om å anta gassbesparelser på 15 %. Det ville være i vårt lands interesse. En reduksjon i etterspørselen etter gass vil føre til lavere priser på det europeiske gassmarkedet. Du må handle flerveis. Ta med i betraktningen at situasjonen på markedet vil være vanskelig de neste 2-3 årene. For jeg antar ikke at forholdet til russiske leverandører vil endre seg.

Jeg håper de ikke vil endre seg før Russland blir demokratisk. Vi polakker har advart Europa i årevis. Vi har sett på egen hånd hvordan Russland behandlet gassforsyninger som et instrument for sin imperialistiske politikk. I dag sier Europa at Polen burde blitt lyttet til.

Du snakker om gassrestriksjoner, men hvis det er nødvendig å skru av gassen, vil kuttene ramme store kunder, store anlegg først?

De vil selvsagt ikke først og fremst ramme kommunale kunder, men industrielle. Men dersom vi ikke innfører et spareprogram for kommunale forbrukere, vil kuttene for næringsforbrukere bli betydelig større. Og dette vil i sin tur også påvirke levestandarden til vanlige borgere. Du må komme deg gjennom denne perioden ved å spare gass.

Derfor er triumfismen til den polske regjeringen, som sier at vi er de eneste bedre beskyttet enn andre, uforståelig. For ja, vi har kapasitet til å lagre gass, men på et nivå på 15 prosent. Tyskland har 23 prosent. Det europeiske gjennomsnittet er over 30 prosent. Så sikkerheten til Polen er ikke bedre enn andre lands. På den annen side er det reguleringer som beskytter gassforsyningen til kommunale forbrukere fra å være de siste som stenges. Dessuten, hvis Gud forby at det som et resultat av en naturkatastrofe, for eksempel en gassledningssvikt, ville være vanskelig å forsyne kommunale forbrukere, er dette solidaritetsmekanismene i EU som trenger hjelp fra nabolandene.

Les også:

Putin gjorde det. Arbeidsleirene i Russland er snart fulle?

Morawiecki stiller et tøft krav til statskasseselskapene. Solidaritetsskjoldet er opprettet

PiS-president om oppreisning. Hot på tysk politikk: uærlig og pervers

Tusk vil ikke la Gowin gå. Det ble gitt en klar uttalelse

En ting er sikkert: Inflasjonen vil stige. Finansministeren varsler ny indeks

You may also like

Leave a Comment