Home » Boris Johnson har blitt anklaget for å «misforstå» Zaghari-Ratcliffe-saken som utenriksminister

Boris Johnson har blitt anklaget for å «misforstå» Zaghari-Ratcliffe-saken som utenriksminister

by Gunnar Garfors

Kiev: Omtrent 100 000 mennesker er fortsatt fanget under russiske bomber i det beleirede Mariupol, nesten en måned etter starten på invasjonen av Ukraina av russiske styrker, som kontrollerer bare én stor by, men fortsatt bomber flere.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyys forslag om å møte sin russiske motpart Vladimir Putin for å nå «kompromisser», inkludert på de okkuperte områdene Krim og Donbass, forble dødt bokstav på tirsdag, med russere som håpet på en «mer energisk forhandlingsprosess». , mer omfattende. «, sa Dmitrij Peskov, talsmann for det russiske presidentskapet.

Inntil en våpenhvile kunne begynne, er «nesten 100 000 mennesker fanget under umenneskelige forhold» i ruinene av Mariupol, «i en tilstand av total beleiring, uten mat, vann, medisiner, konstant beskytning,» advarte Zelenskiy i en video som ble utgitt tidlig onsdag.

Den ukrainske presidenten vil tale til det japanske og franske parlamentet på onsdag, i forkant av en helg med høy diplomatisk aktivitet: Torsdag, nøyaktig en måned på dagen siden invasjonen brøt ut, møtes vestlendinger i Brussel for et NATO-toppmøte, G7 og europeiske. Union Union.

På slutten av dagen, «nye sanksjoner mot Russland», ifølge Jake Sullivan, Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver. Den amerikanske presidenten reiser deretter til Polen, landet som er vert for de fleste av de 3,5 millioner ukrainske flyktningene.

Joe Biden, som reiser til Europa på onsdag, vil også «arbeide med allierte om langsiktige tilpasninger» til NATOs tilstedeværelse i Øst-Europa, sa Sullivan.

Vil Russland bli ekskludert fra visse internasjonale institusjoner? «Når det gjelder G20, vil jeg bare si dette: vi tror at Russland ikke kan late som om ingenting har skjedd i de internasjonale institusjonene og i det internasjonale samfunnet,» sa Sullivan. «Men om visse institusjoner og visse avgjørelser ønsker vi å rådføre oss med våre allierte og våre partnere i disse institusjonene før vi tar en beslutning.»

«Super kraftige bomber»
Mariupol, en overveiende russisktalende havneby strategisk plassert mellom Krim (sør), som Moskva har okkupert siden 2014, og separatistregionen Donetsk (øst), har blitt bombet av russerne i flere uker. Hun ble angrepet av to «superkraftbomber» tirsdag, ifølge kommunen, som ikke meldte fra.

Satellittbilder tatt av det amerikanske selskapet Maxar og overført til AFP tirsdag morgen viste ødeleggelsene av boligområder, sivil infrastruktur og fabrikker.

Russiske stridsvogner rullet inn i byen, og en høytstående tjenestemann i Pentagon sa tirsdag kveld at den russiske strategien nå var avhengig av «fjern brann i sentrum» som amerikanerne hadde observert «i løpet av det siste døgnet».

Innbyggere som flyktet fra Mariupol beskrev NGO Human Rights Watch som «et iskaldt helvete, med gater fulle av lik og ruinene av ødelagte bygninger».

«Dette er ikke en krig, dette er folkemord,» sa den ukrainske statsadvokaten Iryna Venediktova tirsdag, fordi «krigsteatre har regler, prinsipper. Det vi ser i Mariupol, (det er) den fullstendige mangelen på regler.»

President Zelenskyy fordømte tirsdag kveld russernes fangst av en humanitær konvoi. «Dessverre ble alle våre forsøk på å skaffe mat og medisiner frustrert av de russiske okkupantene. Med bombing eller åpenbar terror,» beklaget han.

FNs generalsekretær Antonio Guterres uttalte seg tirsdag mot en «absurd» og «uvinnelig» krig, og sa at «selv om Mariupol falt, kan ikke Ukraina erobres by for by, gate for gate, hus for hus».

Russiske tropper bombet andre ukrainske byer tidligere denne uken: Kiev, Kharkiv, Odessa, Mykolaiv, Chernihiv…

I Kiev, hvor portforbudet som ble innført mandag morgen skal avsluttes onsdag morgen, ser det ut til at fremrykningen av russiske tropper har frosset.

Og befolkningen, som en stor del av de 3,5 millioner innbyggerne har flyktet fra, venter spent, men resolutt på et mulig angrep fra russiske tropper. I vest, nord og øst for hovedstaden er det ikke et gatehjørne, smug eller veikryss som ikke er delt av en vegg av sandsekker eller pansrede pinnsvin laget av stjernemønstrede metallstenger.

Etter at en russisk rakett traff et topp moderne kjøpesenter i Kiev søndag kveld, hvor ammunisjon og artilleri ble kamuflert, er det ifølge Moskva frykt for spiondroner eller selvmordsbombere, ifølge bilder på sosiale nettverk som kan avsløre de ukrainske posisjonene.

Minst én person døde i et angrep på en bygning til National Academy of Sciences nordvest i byen tirsdag, opplyste AFP. Totalt er 228 mennesker drept i hovedstaden siden begynnelsen av invasjonen, inkludert 4 barn.

Bombingen var spesielt intens flere steder rundt i hovedstaden tirsdag, og det pågikk kamper i forstedene, i Irpin og Gostomel, ifølge regionens guvernør Oleksandre Pavliuk.

motoffensiv
I Sør-Ukraina, hvor den eneste større byen i landet de kontrollerer ligger (Kherson), prøver russiske styrker å presse seg vestover og mot Svartehavet, men klarer ikke å komme seg rundt Mykolaiv.

Kharkiv (nordøst), landets nest største by, er omringet, men ikke omringet, på flere sider og hovedakser av russiske styrker.

Ukrainerne «er nå på offensiven i visse situasjoner», sa Pentagon-talsmann John Kirby til CNN, og sa at de «jager ned russerne og skyver dem ut av områder der russerne var ved passet». Sistnevnte har problemer med logistikk, forsyning, koordinering, ledelse og kommunikasjon, opplyste han senere under en pressekonferanse, «så det er mange ting de ikke har gjort vellykket».

Amerikanerne antyder dermed, mezzo voce, at et vendepunkt i konflikten har skjedd. En høytstående tjenestemann i Pentagon sa tirsdag kveld at «for første gang» har russere gått «litt under 90 prosent av sin tilgjengelige kampevne» som har samlet seg i Hviterussland og på den russisk-ukrainske grensen.

New York Times, som er avhengig av Pentagon-kilder, uttaler imidlertid at tapet av 10 % av en hærs militære personell (døde eller sårede) begrenser dens kampevne sterkt.

Ifølge Washington har Russland de siste dagene økt sine luft- og sjøoperasjoner i landet i møte med motstand fra ukrainske styrker. «Det vi ser er et desperat forsøk fra russerne på å gjenvinne dampen,» sa en høytstående tjenestemann i Pentagon tidligere denne uken.

Amerikanere som er bekymret for potensiell kinesisk militær og økonomisk støtte til Russland har «ikke sett noen militære forsyninger fra Beijing til Moskva» siden en samtale forrige fredag ​​mellom Joe Biden og hans kinesiske kollega Xi Jinping, bemerket Jake Sullivan tirsdag kveld.

På mediesiden har Google i det stille begynt å trekke sine ansatte ut av Russland de siste ukene, ifølge Bloomberg. YouTube, som tilhører samme gruppe som søkemotoren, har fjernet en kanal fra det russiske forsvarsdepartementet, som hevder at videonettstedet nå risikerer å bli forbudt i Russland, ifølge et internt dokument konsultert av Bloomberg.

En russisk domstol forbød mandag sosiale mediegiganter Facebook og Instagram for «ekstremisme» da Moskva søker total kontroll over nettinformasjon midt i en offensiv i Ukraina.

You may also like

Leave a Comment