Home » Business Council of Canada oppfordrer Ottawa til å oppfylle NATOs 2%-mål

Business Council of Canada oppfordrer Ottawa til å oppfylle NATOs 2%-mål

by Gunnar Garfors

OTTAWA – En av Canadas mest innflytelsesrike lobbygrupper oppfordrer uvanlig den føderale regjeringen til å øke militærutgiftene i torsdagens budsjett over Russlands invasjon av Ukraina.

Business Council of Canada sier at det er på tide for Canada å forplikte seg til NATOs militærutgiftsmål på 2 % av bruttonasjonalproduktet (BNP).

Canada bruker for tiden mindre enn 1,4 % av BNP på forsvar. USA og andre allierte fra den nordatlantiske traktatorganisasjonen (NATO) har drevet kampanje i årevis for at Canada skal nå det avtalte 2%-målet.

I et brev 15. mars til finansminister Chrystia Freeland argumenterer Canadas Business Council for at den russiske invasjonen av Ukraina tvinger verden til å fokusere mer på forsvar og sikkerhet nå.

Tradisjonelt har organet tidligere kjent som Canadian Council of Chief Executives aldri virkelig tatt til orde for å øke militærutgiftene i tidligere finanssykluser.

President Goldy Hyder sier det er viktig at torsdagens føderale budsjett signaliserer en klar forpliktelse til NATO og vedtar en bredere global økonomisk plan for å vise hvordan Canada kan klare det flyktige internasjonale landskapet skapt av Russlands invasjon av Ukraina.

«Krigen har reist spørsmålet om hva Canada gjør. Og vi har fortsatt litt å ta igjen, sa Mr. Hyder i et intervju. Spesielt i husholdningen synes jeg det er viktig at det er en fast forpliktelse til NATO og ikke bare spesifikasjoner.»

Brevet viser til to viktige nye militære utgiftsforpliktelser fra Norge og Tyskland for å oppfylle NATOs 2 %-mål.

Tysklands engasjement er spesielt viktig fordi landet i flere tiår har inntatt en mindre muskuløs militær holdning født av fortiden fra andre verdenskrig. Berlin endret til og med sin utenrikspolitikk for å levere våpen til ukrainske jagerfly.

Noen liberale statsråder har offentlig erkjent viktigheten av Tysklands trekk, og antydet at det kan bane vei for mer militærutgifter fra Canada.

Freeland var i Berlin forrige måned for å møte tjenestemenn om deres nye militære utgiftsforpliktelser. Statsråden sa på denne turen at hun ønsket å ha «førstehåndssamtaler» om denne kursendringen. «Og vi må absolutt se nøye på militærutgifter.»

Avtalen med NDP

Den konservative opposisjonen gjentok sin oppfordring om høyere militærutgifter tirsdag. «I møte med den eskalerende krigen i Ukraina og trusler mot vår nasjonale sikkerhet rundt om i verden, ønsker de konservative å se et budsjett som sikrer at Canada gjenoppretter sin posisjon som en pålitelig partner i global sikkerhet og et pålitelig medlem av «NATO,» sa forsvarstalskvinne Kerry-Lynne Findlay og anskaffelsestalsmann Pierre Paul-Hus.

Den nye demokratenes leder Jagmeet Singh gjentok tirsdag sitt syn på at målet på 2 % er «vilkårlig», men innrømmet at Canadas militære trenger flere investeringer gitt det som skjer i Ukraina.

Venstre nådde i forrige måned en avtale om å vinne NDP-støtte for tillitsstemmer i Underhuset, slik som budsjettet, i bytte mot utgifter til noen av de nye demokratenes sosiale prioriteringer. Hyder håper imidlertid at denne avtalen ikke vil avspore de nødvendige investeringene i forsvar.

Ifølge ham, etter det siste føderale valget, virket den liberale regjeringen på vei til å presentere et budsjett fokusert på post-pandemisk utvinning og deretter «boom, krig bryter ut», noe som vekker utbredte bekymringer om energiforsyning og… Matsikkerhetsutløsere og forsvar.

«I dag har vi en ny regjering – eller i det minste en ny regjeringsdannelse. Jeg vet ikke hvilken budsjettmessig innvirkning det vil ha fordi (denne avtalen) ser ut som et utgiftsprogram, sa Hyder.

Etter hans syn må Canada og dets allierte nå se i øynene at Russland er en atommakt ledet av en uforutsigbar og potensielt ustabil president i Vladimir Putins skikkelse. «Kjernekraftalternativet er det alle frykter. Denne mannen er gal,» sa han.

«Vi trenger en ambisiøs, langsiktig, integrert strategi som omfatter vår utenrikspolitiske agenda, vår handelsagenda, vår naturressursagenda, vår agenda for menneskelige ressurser og vår relasjonsagenda med USA. Dette er ikke engangsartikler.

You may also like

Leave a Comment