Økende etterspørsel etter appetittdempende midler og fedmemedisiner som Novo Nordisks Wegovy skaper muligheter for matprodusenter, og markedets innledende dempede reaksjon kan være overdreven, sier investorer, som observert av Reuters.
Investorer sier medisiner mot fedme kan hjelpe matprodusenter; Foto: unsplash.com / Tankekatalog
Appetittdempere og matsalg
Denne måneden sa Walmart at det så en liten nedgang i matforbruket blant folk som tok appetittdempende midler som Wegovy. Det utløste i sin tur et salg av aksjer i selskaper som Nestlé, verdens største produsent av pakket mat.
«Jeg synes dette er en ganske overreaksjon,» sa Avivas porteføljeforvalter Richard Saldanha til Reuters.
Wegovy har allerede oppnådd fenomenal suksess i USA og lanserer nå i noen europeiske markeder, inkludert Norge, Danmark og Tyskland, noe som har skapt bekymring i forbruker- og detaljhandelen om at det kan påvirke dagligvaresalget.
Bør supermarkeder være redde for slankemidler?
– Novos gjennombrudd kan absolutt føre til store endringer – både for mat- og drikkevareselskaper, men også for andre helserelaterte selskaper i fedmeindustrien, sier Kiran Aziz, direktør for ansvarlige investeringer i Norges største pensjonsfond KLP, til Reuters Nordisk og en antall næringsmiddelbedrifter.
Hun la imidlertid til at mer oppmerksomhet bør rettes mot effekten på supermarkeder, der marginene er tynnere og innvirkningen på lønnsomheten kan være større.
«Mirakelkurer» vil ikke skade matindustrien
Nestle har allerede begynt å jobbe med produkter som vil «følge med» vekttapsmedisiner som Wegovy, sa administrerende direktør Mark Schneider forrige uke, og som kan inneholde kosttilskudd for å kompensere for «tap av muskelmasse.»
Disse initiativene, samt stoffets begrensede tilgjengelighet ettersom Novo sliter med å holde tritt med etterspørselen, har overbevist noen investorer om at såkalte «mirakelkurer» ikke vil skade industrien i det lange løp.
«Den første markedsreaksjonen på en ny klasse vekttapsmedisiner minner om den tidlige hypen i metaversen som brøt ut da investorer og selskaper innså at atferdsendring var sakte,» sa Arda Ural, leder for helsesektoren i EY Americas.
«Likevel har virkningen av aksjemarkedet fått noen matprodusenter til å gruble seg», sa John Plassard, senior investeringsansvarlig hos Nestle-investor Mirabaud Group.
«De mest utsatte kan være selskaper som bare selger hurtigmat eller restaurantkjeder som ikke tilbyr mange alternativer,» sa han.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»