Home » De baltiske ministrene i Kaunas ble enige om utviklingen av et felles missilsystem

De baltiske ministrene i Kaunas ble enige om utviklingen av et felles missilsystem

by Gabriel Scott

Ministrene i de baltiske statene møttes i Kaunas ble tirsdag enige om å utvikle felles bergingsmissilbrannsystemer.

I den felles ministerielle erklæringen het det at ministrene hadde «erklært sin intensjon om å delta i utviklingen av et felles regionalt missilbrannsystem».

Ifølge den litauiske forsvarsministeren Arvydas Anušauskas er dette fremtidige prosjekter.

«Vi prøver å synkronisere litt over tid. – Hvordan det vil se ut nå kan ikke sies, for i dette tilfellet har det så langt vært appeller til USA, som har disse teknologiene, sa ministeren til journalister tirsdag i Kaunas.

Foto av T.Biliūnas / BNS

Dette kan være en «god reaksjon» på de røde linjene som ble annonsert av Russland.

«(Russlandspresident Vladimir) Putin vil akkurat det NATO vil, og de eneste NATO-landene i nord uten Norge som Russland grenser til er Polen og de baltiske statene. Han vil at de ikke skal forsvares, ikke ha offensive våpen, ikke ha amerikanere – i prinsippet ingen NATO-styrker. Jeg tror ikke vi kan bli enige,” sa A. Anušauskas.

Han møtte de latviske og estiske forsvarsministrene Artis Pabriks og Kalle Laanet i Kaunas for å diskutere regionale sikkerhetsspørsmål og samarbeid i EU- og NATO-formater og for å signere en felles avtale.

Det er et stort skritt fremover i å utvikle våre kollektive evner og øke våre avskrekkende og defensive evner i vår region.

Laanet sa at han var veldig fornøyd med utviklingen av et «kritisk missilbrannsystem» i alle tre landene, som er avgjørende for vår region.

– Dette er et stort skritt fremover i å utvikle våre felles kapasiteter og øke avskrekkings- og forsvarskraften i regionen vår, sa den estiske ministeren.

Vesten anklager Moskva for å mobilisere rundt 100 000 mennesker. Tropper ved den ukrainske grensen og som forberedelse til deres angrep. I det østlige Ukraina har konflikten mellom Kievs væpnede styrker og pro-russiske separatister vedvart siden 2014.

Russlands president Vladimir Putin avviser at landet hans planlegger et angrep, og anklager NATO for å skape spenning og krever «lovlige garantier» for at alliansen ikke vil utvide seg østover.

De siste årene har de baltiske statene samarbeidet mest aktivt om opplæring av offiserer ved Baltic Defence College, sikring av NATOs luftpolitioppdrag og organisering av fellesøvelser.

I tillegg synkroniseres kapasitetsplanlegging, felles anskaffelser koordineres, fellesøvelser, treninger og seminarer organiseres og individuelle væpnede styrker samarbeider.

Foto av T. Biliūnas / BNS

You may also like

Leave a Comment