Home » Den 14. Niepokorni Niezłomni Wylęci filmfestival starter på onsdag

Den 14. Niepokorni Niezłomni Wylęci filmfestival starter på onsdag

by Catherine Monroe

Den 14. Niepokorni Niezłomni Wyklęci Film Festival (NNW) finner sted i Gdynia fra 28. september til 1. oktober 2022. Arrangørene annonserte visningen av over 100 spillefilmer og dokumentarer, het det på pressekonferansen mandag.

Påmelding til vår siste konferanse har startet. PRECOP 27, i regi av WNP.PL, finner sted 18.-19. oktober og går foran COP27 klimatoppmøtet i Egypt. Vi inviterer!

«Som festival sprer vi hele tiden våre vinger. Elementet vi ønsker å fortelle under festivalen er historie. Bokstaven +W+ i vårt navn betyr forkortelsen «Forbannet» men kan også leses som +frihet+ NNV har i en årrekke vært en festival om frihet. Vi utvider formelen til festivalen. For 15 år siden snakket vi om polsk historie fra 1944-89, i dag reagerer vi på det som skjer rundt oss. Spørsmålet om krigen i Ukraina har vært tilstede i NW i årevis, vi kjempet for løslatelsen av Oleh Sentsov, vi hedret ham med + Door Award to Freedom +. Festivalen vår forteller om forskjellige veier til frihet «- sa Arkadiusz Gołębiewski, direktør og initiativtaker til NWW-festen.

I løpet av festivalens fire dager vil nesten hundre filmproduksjoner av verdens, europeisk og polsk kino bli presentert, som viser ulike veier til friheten til begge nasjoner og den individuelle friheten til hver person.

NNW International Film Festival har blitt arrangert siden 2008. Det er et tverrfaglig prosjekt som kombinerer kunstsjangre som film, musikk, teater, utstillinger, bøker og radio og retter seg mot kunstnere og historieinteresserte grupper. Det er et sted hvor du ikke bare kan se historien på skjermen, men også diskutere filmer og historie, delta på spesielle arrangementer og møte øyenvitner.

Gjest på mandagens konferanse var den yngste nålevende Soldaten i General Anders» Army, født 1932, Kapt. Krzysztof Flizak – hovedpersonen i en av festivalfilmene («Monte Cassino – det siste kapittelet», regissert av Tomasz Łysiak). Under festivalen kan du også møte helten fra en annen dokumentar («On the Edge – Witold-K» regissert av Piotr Weychert, Jacek Knopp) – maleren Witold Kaczanowski, som har bodd og jobbet i USA i over 50 år.

Spillefilmene som vises på festivalen inkluderer «Unbeaten», dir. Barry Levinson – om en polsk jøde og en bokser som slåss i Auschwitz eller «Mauretańczyk»-dir. Kevin Macdonald med Jodie Foster og Benedict Cumberbatch. Spillefilmkonkurransen inkluderer polske filmer som: «Orlęta Grodno ’39» regissert av Krzysztof Łukaszewicz, «The Tenant» av Michał Otłowski eller «Death of Zygielbojm» av Ryszard Brylski. Ego om stalinismens mørke tider, det ukrainske krigsdramaet «Sniper» av Marian Bushan; kroatiske «Sixth Bus» av Eduard Galić om beleiringen av Vukovar.

«NNW-festivalen er et sted hvor vi virkelig har vært i stand til å berøre historien i årevis. Det er også et sted hvor en annen filmhistorie begynner. Vi ser ikke bare på Polens historie, men også til andre land. Denne gangen vil krigen i Ukraina være veldig uttalt» – la Gołębiewski til.

I dokumentarfilmkonkurranser og spesialvisninger vil deltakerne på NNW Festival se filmer fra blant annet USA, Georgia, Norge, Japan, Venezuela, Tyskland, Frankrike, Tsjekkia, Ungarn, Litauen, Italia, Iran og Estland. Festivalprogrammet suppleres med konserter, friluftsforestillinger, teaterforestillinger, utstillinger, paneldiskusjoner, boksalg og møte med helter.

NNW-festivalen er gratis og åpen for alle. Republikken Polens president, Andrzej Duda, aksepterte beskyttelsen av den 14. Niepokorni Niezłomni Wyklęci-filmfestivalen. Arrangementet arrangeres av Scena Kultury Association og byen Gdynia.

Sjekk ut vår siste «The Power of Opinion». Vi snakket i over en time med presidentkandidatene Ruda Śląska, Michał Pierończyk og Krzysztof Mejer. Å stemme i en by i sentrum av Schlesien – ifølge statsvitere – det viktigste valget i år.

You may also like

Leave a Comment