Home » Den litauiske gjødselprodusenten «Lifosa» jobber på halv kapasitet

Den litauiske gjødselprodusenten «Lifosa» jobber på halv kapasitet

by Gunnar Garfors

Lifosa, en kjedeprodusent av fosforgjødsel, opererte på halv kapasitet mandag da EU (EU) innførte sanksjoner mot anleggets indirekte eier, den russiske oligarken Andrei Melnikenko, en lokal fagforeningsleder, Kesta Sllama, sa.

Innholdet fortsetter etter visning

reklame

Som fagforeningssjefen fortalte til nyhetsbyrået BNS mandag, hadde bedriftssjefen informert de ansatte om at Lifosa jobbet med 50 prosent kapasitet, men det var fortsatt ingen informasjon om permitteringene.

Melnichenko ble lagt til EUs sanksjonsliste 9. mars, noe som fikk litauiske banker til å fryse Lifosas kontoer. Slam sa at lønn ble betalt før sanksjonene ble ilagt, men selskapet sliter med å betale andre regninger.

Lifosa sysselsetter mer enn 1000 personer og rundt en tredjedel er medlemmer av to fagforeninger. I fagforeningene bekreftet BNS mandag at Lifosa-ansatte jobber som normalt.

Ledelsen har ennå ikke kommentert situasjonen, men torsdag indikerte lederen av Lifosa Riimants Prosevičs at selskapet for øyeblikket gjør alt som står i dens makt for å redde arbeidsplasser.

Ordføreren i Ķēdainiai Valentīns Tamulis forklarte at fabrikken ikke bare sysselsetter mer enn tusen mennesker, men også leverer varme til Ķēdainiai gjennom selskapet «Panevežio energija».

Lifosa er 100 % eid av den sveitsisk registrerte EuroChem Group, som eies 90 % av det kypriotiske selskapet AIM Capital, eid av Melnichenko.

Den 10. mars kunngjorde EuroChem Group at Melnichenko fra og med 9. mars forlot selskapets styre og ikke var hovedmottakeren av gruppen. Samtidig avdekkes det ikke hvordan det ble gjort endringer for å sikre dette.

I 2020 var Lifosas inntekter €315,2 millioner – ned 10,6% fra 2019, men revidert nettoinntekt – €16,8 millioner, eller 6,4% ned fra året før.

Omtrent 98 % av Lifosas eksport går til eksport. Selskapets viktigste salgsmarked i fjor var europeiske land – Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Belgia, Irland, Ukraina, Spania og Polen, men det eksporterer også produktene sine til andre regioner i verden.

You may also like

Leave a Comment