Björn Söder, en politiker fra Sverigedemokraterna (Sverigedemokraterna) som satt i Riksdagen, ble berømt i Polen for sin innsats for å returnere den svenskholdte Łaski-statutten – den polske lovkoden vedtatt i 1506. I et spesielt intervju med wPolityce.pl-portalen diskuterer han opprinnelsen til denne ideen og presenterer perspektivet til svenskene som har sluttet seg til NATO på europeisk sikkerhet.
– De forsøkte å returnere nasjonalskatten, Łaski-statutten holdt i Sverige, til Polen. Hvorfor en slik gest av velvilje overfor polakkene?
Jeg mener vi bør være åpne for å returnere stjålne gjenstander til vennlige naboland, spesielt når en slik handling ikke er i strid med vår allmenne interesse samtidig som den betyr så mye for landene som gjenstandene ble fjernet fra. Samtidig skal vi selvfølgelig garantere at de returnerte varene er trygge i opprinnelseslandet og ikke blir skadet. Når det gjelder Polen, er det ingen tvil om at den behandler nasjonalarven med største forsiktighet.
Jeg tror det ville være en velviljegest å overlevere Łaski-statutten til Polen fordi den betyr så mye for polakker. Polen var også et av de første landene som ratifiserte vår søknad om NATO-medlemskap ved enstemmig parlamentarisk beslutning. Vi har også all grunn til å takke polakkene for stor innsats og hjelp under de store brannene i Sverige sommeren 2018. Tilbakeføringen av Łaski-vedtektene ville derfor være en utmerket anledning til å si takk.
Når det gjelder selve vedtekten, lærte jeg om dens historie, om ranet, og så begynte jeg å lete. Jeg har kontaktet Uppsala universitet hvor det er lagret. I følge lokalkunnskap var denne skatten trolig en gave til svenskekongen Gustav II Adolf, som signerte den og aldri satset på stjålne gjenstander. Derfor er det ingen risiko for å endre praksis angående historisk tyvegods, som er noe vårt utenriksdepartement jobber med. I Sverige oppbevares Łaskis vedtekter i kjellere og er ikke knyttet til allmenne interesser som er viktige for vårt land.
– Hvordan vet du om polsk arv og din interesse for landet vårt?
Jeg er interessert i historie og vår felles historie er rik. Jeg har også mange polske venner som fortalte meg om viktigheten av Łaski-vedtektene. Derfor reiste jeg her i Sverige spørsmålet om å returnere dem til Polen.
– De siste dagene har du besøkt Polen og deltatt på møter på høyt nivå …
Ja, forrige uke besøkte jeg Warszawa på invitasjon fra visestatsminister, minister for kultur og nasjonalarv, prof. Dr. Piotr Glinski. Jeg hadde et veldig interessant møte med representanter for Institutt for gjenoppretting av kulturgoder, samt med prof. Gliński og statssekretær for europeisk politikk, Szymon Szynkowski alias Sęk. På fritiden kunne jeg besøke det kongelige slott, Warszawa-opprørsmuseet og lytte til en fabelaktig Chopin-konsert om kvelden. Så jeg fikk en veldig hyggelig og varm velkomst og jeg vil takke visestatsministeren for invitasjonen og besøket.
– Hvordan er det polsk-svenske forholdet nå? Har vår støtte til Sveriges inntreden i NATO forbedret det på noen måte?
Jeg tror at forholdet mellom våre land og deres folk er veldig godt, og vi var selvfølgelig veldig takknemlige for Polens sterke støtte til Sveriges medlemskap i NATO. Dessverre klandrer den nåværende svenske sosialistiske regjeringen ofte den polske regjeringen for dårlige ting og sprer falske nyheter til den svenske offentligheten om hvordan den polske regjeringen fungerer.
– Hvordan ser Sverige på Europas sikkerhet i dag? Hva trenger Europa for å føle seg militært og energisk trygt?
Jeg tror at hvis Sverige og Finland blir med i NATO, vil nordflanken bli sterkere. Jeg antar at både Sverige og Finland sammen med Norge vil ha ansvar for å beskytte Nordkalottregionen basert på våre erfaringer i subarktiske miljøer. Hvis vi styrker denne regionen, vil vi tvinge Russland til å ta en strategisk beslutning og styrke Kolahalvøya og flytte deler av dens væpnede styrker fra den baltiske regionen. Så jeg tror at indirekte vil vi styrke sikkerheten til de baltiske statene.
Jeg er positiv til å styrke forsvarsstyrkene til europeiske land. Dette er det viktigste for å sikre militær sikkerhet.
Når det gjelder energisikkerhet, har mange europeiske land blitt avhengige av russisk gass, til tross for tidlige advarsler. Derfor venter en røff og hard vinter på oss. I Sverige bestemte Socialdemokraterna sammen med De Grønne å stenge flere atomreaktorer, noe som førte til en enorm økning i energiprisene i Sør-Sverige. Dette, pluss Tysklands beslutning om å begrense atomkraft, betyr at vi har alvorlige problemer i vår del av Europa.
Jeg tror at det å bygge flere atomkraftverk er svært viktig for å gi Europa trygg og stabil energi og for å gjøre oss uavhengige av useriøse stater. Vi vil trenge dette for å beskytte vår industri og vår livsstil.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»