Darius Valleika, leder for EMP Recycling.
Bevisstheten om det litauiske samfunnet endrer seg raskt – befolkningen, som kastet elektronisk avfall i husholdningscontainere for tjue år siden, er nå ikke bare klar over farene ved dette avfallet, men tar seg også i økende grad av dets profesjonelle resirkulering eller bruk. Men aktivitetene til elektronikkgjenvinnerne blir også hemmet hvert år av produsenter og importører selv, som slipper stadig mer vanskelig å resirkulere produkter på markedet. Darius Valleika, lederen av EMP Recycling, et selskap som nylig mottok et eksklusivt Weeelabex-sertifikat, forteller om hvordan industrien endrer seg og hvilke moderne løsninger som brukes for å resirkulere elektroniske enheter.
«Fordi vi har vært innen resirkulering av elektrisk og elektronisk utstyr i mer enn 20 år og vi er det største selskapet i sitt slag i Baltikum, kan vi følge nøye med på endringene i denne sektoren og være en del av det selv. I løpet av denne tiden har ikke bare offentlig bevissthet økt og regelverket for avfallshåndtering er strammet inn, men selve gjenvinningsteknologiene har også blitt modernisert. Stilt overfor en stadig voksende strøm av e-avfall som blir stadig mer resirkulerbart og for å håndtere det så effektivt som mulig, har vi bestemt oss for å modernisere resirkuleringsprosessene våre og investere i både teknologi og kunnskapen til våre ansatte. For øyeblikket oppfyller våre operasjoner de ekstremt høye europeiske standardene for avfallsgjenvinning, noe som bekreftes av Weeelabex-sertifikatet, som er tilgjengelig for kun 10 organisasjoner over hele kontinentet for en så stor avfallsstrøm,” bemerker D. Valleika.
Gjenvinning er hindret av produsenter
Dagligdirektøren forklarer at i 1999 er kjernen i selskapets virksomhet å transformere ikke bare elektriske og husholdningsapparater, men også ikke-jernholdig og jernholdig metall og katalysatoravfall til sekundære råvarer av høy kvalitet og dermed returnere dem til produksjonssyklusen. EMP Recycling driver 10 avfallsinnsamlingssteder over hele Litauen, har et avfallsinnsamlingssystem og resirkulerer det meste av avfallet ved Vilnius-distriktsanlegget. Her blir avfall en sekundær råvare som går til smelteverk.
«Vi har resirkulert e-avfall siden 2003, og i 2004 ble vi de første i landet som startet et hjemmebasert innsamlingssystem for e-avfall. På den tiden forsto ikke publikum hvorfor vi gjør dette og hvorfor e-avfall er farlig og annerledes enn alle andre. Selvfølgelig har ikke bare bevisstheten til befolkningen, men hele bransjen endret seg, ulike avfallshåndteringsforskrifter, regler, tilsyn, juridiske rammer har dukket opp – kravene skjerpes stadig. I tillegg sørger allerede avfallsprodusentene selv for at de vil sikre at avfallet blir behandlet riktig, i henhold til kravene og at dette er dokumentert», forsikrer samtalepartneren.
Ifølge D. Valleika viser den økende bevisstheten i befolkningen også at mengden avfall som gis til bedriften vokser med rundt en tidel hvert år. Færre og færre utdaterte eller utrangerte enheter blir liggende i kommunale søppeldunker, i naturen eller andre steder.
Bilde :: 1 høyre
«For tiden forstår en stor del av offentligheten at slikt avfall er farlig for miljøet og menneskers helse og må resirkuleres eller kastes på en ansvarlig måte. Vi har også faste kunder som allerede er vant til å sortere dette avfallet og resirkulere det profesjonelt. Som gjenvinnere vurderer vi selvfølgelig hele tiden hvordan vi kan gjøre tilførsel av avfall enda mer praktisk og enkelt for våre kunder, slik at mest mulig avfall blir kastet trygt og forsvarlig», opplyser intervjuobjektet.
Det er imidlertid mindre oppmuntrende trender. D. Valleika påpeker at mengden e-avfall øker betraktelig hvert år. Forbrukere tilbys et bredt spekter av elektroniske produkter, hvis sammensetning er i stadig endring. E-avfall distribueres og resirkuleres på forskjellige måter, noe som gjør uansvarlige produkter ekstremt vanskelige å resirkulere.
Forbedret systemet og oppnådd et ambisiøst mål
Til tross for utfordringene, oppnådde EMP Recycling nylig et ekstremt ambisiøst mål om å oppnå Weeelabex-sertifiseringen. Dette dokumentet bekrefter at organisasjonen overholder de høye europeiske standardene for avfallsgjenvinning og sikrer effektiv innsamling, transport og resirkulering av separate kategorier av elektrisk og elektronisk utstyr (WEEE) og dekontaminering av farlig avfall.
«Vi er for tiden en av de to sertifiserte gjenvinnerne av kjøleskap i Nord-Europa og blant de ti beste selskapene i Europa som har Weeelabex-sertifisering for en så stor avfallsstrøm,» sa Valleika.
Konsernsjefen påpeker at dette krevde investeringer i tid og penger, samt involvering av ansatte på alle områder. Selskapet begynte å forberede standardimplementeringsprosedyrene i 2017. Standarden for innsamling og logistikk av WEEE ble først implementert i alle enheter, etterfulgt av sertifisering av håndtering av skjermer, små og store WEEE. Etter en investering på 3 mill. Den oppussede kjølegjenvinningslinjen har nå gjenvunnet freoner fra kjøleskap og annet klimaanlegg og kjøleutstyr mye mer effektivt. Etter at utstyret ble forbedret, fant personalet opplæring og utstyrstesting sted. Selskapet har også startet detaljert overvåking av resirkuleringseffektivitet og analyse av innsamlet data for å forbedre prosessene. Til slutt, etter årets revisjon, fikk selskapet et sertifikat.
«Pandemien har litt komplisert alle prosessene – fra stagnasjonen av renovasjonsarbeidene, gjennom ulike forsinkelser til å sikre arbeidernes sikkerhet – fordi det er umulig å organisere fabrikkens arbeid eksternt. Men selv i en så uforutsigbar tid tok teamet seg sammen og sammen nådde vi vårt største flerårige mål», forsikrer manageren.
Intervjuobjektet bemerker at det å få et sertifikat bare er begynnelsen og et stort engasjement. For at et selskap skal beholde dette sertifikatet, må det hele tiden forbedre og forbedre kvaliteten på alle aktivitetsområder – ikke bare ved å organisere avfallsinnsamling og gjenvinningsprosesser, men også ved å overholde de høye kravene til arbeidssikkerhet og helse, brannsikkerhet og andre rettsakter.
«Sertifiseringstilsyn vil finne sted hvert år, så vi vil fortsette å møte utfordringer, men vi er forberedt. Slik sikrer vi at vi avhender avfallet vårt på en miljøvennlig måte og at våre aktiviteter holder høye standarder, sier D. Valleika med overbevisning.
Velg de bedriftene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. Kilder.
Bransje tema
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»