Home » Storbritannia: Forsvarsminister: Putins imperiale ambisjoner vil ikke ende i Ukraina

Storbritannia: Forsvarsminister: Putins imperiale ambisjoner vil ikke ende i Ukraina

by Gabriel Scott

Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace anklaget Russlands president Vladimir Putin for tsarambisjoner og uttrykte bekymring for at de ikke ville ende med Ukraina. I mellomtiden sa sjefen for britisk diplomati, Liz Truss, at Russland leter etter begrunnelse for å invadere landet.

  • Spørsmålet om konsekvensene for Russland av en invasjon av en suveren nasjon må tas på alvor.
  • Wallace advarte Putin om at han ved å invadere risikerte å bli husket som den som ville dra Russland inn i en langvarig konflikt.
  • Det britiske utenriksdepartementets sjef Liz Truss anklaget lørdag Russland for å drive en desinformasjonskampanje for å rettferdiggjøre invasjonen av Ukraina.

«Jeg er redd for at det egentlig handler om president Putins arv, det vil si en falsk visjon, om Russland som ikke engang tsarene skapte og konsoliderte, det vil si et Russland sammensatt av Hviterussland, Ukraina og Russland,» sa Wallace i en intervju publisert av Daily Telegraph lørdag.

Han la til at «tsarenes motto for det russiske imperiet» «har mye dypere implikasjoner for sikkerheten i Øst-Europa, siden det ikke ender med Ukraina».

Den britiske forsvarsministeren påpekte at spørsmålet «konsekvensene for Russland av å invadere en suveren nasjon må tas på alvor fordi verden ser på, kineserne ser på». Han understreket at alle økonomiske sanksjoner og konsekvenser er «alvorlige» og vil «gå langt utover sanksjonene som ble innført i 2014» da Moskva annekterte Ukrainas Krim dersom Putin skulle bestemme seg for å invadere.

Wallace snakket med Daily Telegraph under sitt besøk i Sverige, Finland og Norge for å love britisk støtte. – Land som Sverige og Finland er alvorlig bekymret over den nåværende oppførselen til Russland og konsekvensene av invasjonen av Ukraina, sa han. Han forsikret at Storbritannias uttreden av EU ikke betyr at den reduserer forpliktelsen til sikkerhet i Europa.

Han advarte Putin om at hvis han invaderte, risikerte han å bli husket som den som ville dra Russland inn i en langvarig konflikt, slik tilfellet var i Tsjetsjenia eller tidligere under Sovjetunionen i Afghanistan. «Russland risikerer å bli fanget av en konflikt som kan koste livet til mange unge russiske menn, og det bør ikke se bort fra det ukrainske folkets vilje til å beskytte sin suverene stat. Min største frykt er at president Putin vil regne feil og det vil resultere i enorme menneskelige tap på alle kanter, sa forsvarsministeren.

I mellomtiden anklaget Storbritannias utenriksminister Liz Truss lørdag Russland for å føre en desinformasjonskampanje for å rettferdiggjøre invadering av Ukraina og lovet solidaritet med Kiev. «Russland gjennomfører en desinformasjonskampanje for å destabilisere og rettferdiggjøre invasjonen av sin suverene nabo Ukraina. Russland må stoppe aggresjon, deeskalere og engasjere seg i konstruktive samtaler», skrev Truss på Twitter.

Fra London, Bartłomiej Niedzinski

You may also like

Leave a Comment