Som rapportert av NBP, besluttet MPC å la NBP-rentene være uendret:
- Referanserente 6,75 % per år;
- Lombard rate 7,25 % per år;
- Innskuddsrente 6,25 % per år;
- diskonteringsrente 6,80 % på årsbasis;
- Regningsdiskonteringsrente 6,85 % på årsbasis.
Avgjørelsen overrasket eksperter. I forkant av møtet forventet økonomer spurt av PAP Biznes at MPC ville heve renten med 25 basispunkter i oktober.
Guvernøren i NBP har tidligere antydet at dette er slutten på renteøkningssyklusen
MPC-beslutningen i oktober markerer slutten på renteøkningssyklusen som startet i oktober 2021. Den siste rentehevingen i september var den 11. rentehevingen på rad.
Ingen høyning er en overraskelse. Eksperter tar hensyn til zloty-kursen
Som markedsanalytiker Piotr Kuczyński uttalte skarpt, er mangelen på en beslutning om økningen «en overraskelse som vil bringe et skred av kritikk til rådet (spesielt presidenten). Etter hans mening er dette en «god beslutning fra MPC» og zlotyen svekkes etter hvert som euroen svekkes mot dollaren.
«La oss håpe at zlotyen ikke ender opp som forinten. Avslutter vi syklusen med de laveste prisene i regionen?» – sa Bartosz Sawicki, analytiker ved cinkciarz.pl.
Renter – her er argumentene for og imot økninger
Låntakere hvis avdrag er avhengig av rentenivået kan ikke være spesielt glade for den siste kraftige renteoppgangen.
Økonomer påpeker imidlertid at en enda større tragedie for hele økonomien, ikke bare låntakere, er scenariet når inflasjonen kommer ut av kontroll. Hovedårsaken til renteøkningene er et forsøk på å dempe inflasjonen, som den siste tiden har vært høyere enn forventet igjen.
Resten av artikkelen under videoen
Se også: Regjeringen og NBP kan gi oss mye trøbbel. «Det er en stor trussel»
På den annen side advarer analytikere om at det å heve renten for raskt kan føre til en kraftig nedgang i økonomien og også er farlig. Sentralbanken må derfor – ifølge de fleste eksperters enstemmige mening – føre en politikk som vinner mot inflasjonen og samtidig – så langt det er mulig – ikke skader økonomien.
Rentene i 2022 vil bli satt opp av sentralbanker over hele verden
I dagens situasjon, hvor inflasjon er et problem nesten overalt i verden, setter sentralbanker rundt om i verden også opp renten. Den ledende rollen spilles av Fed (den amerikanske sentralbanken), som øker renten veldig kraftig. En styrkende dollar legger i sin tur press på andre land.
Vurder kvaliteten på artikkelen vår:
Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»