Home » Det flamske fortauet tar sitt toll på syklister. «Vi kan like gjerne klatre opp en stige med en sykkel rundt halsen»

Det flamske fortauet tar sitt toll på syklister. «Vi kan like gjerne klatre opp en stige med en sykkel rundt halsen»

by Catherine Monroe



Mathieu Van der Poel etter trasie ubiegłorocznego Ronde von Vlaanderen


© Nico Vereecken / Photonews via Getty Images) / Getty Images
Mathieu Van der Poel etter trasie ubiegłorocznego Ronde von Vlaanderen

Andre verdenskrig stoppet ham ikke, og pandemien stoppet ham ikke. Blant mange prestisjefylte belgiske ritt er dette nummer 1. Søndag 3. april legger syklistene igjen ut på en smal, kupert, brosteinsbelagt rute i Flandern.

  • Ronde van Vlaanderen ble grunnlagt i 1913 på initiativ fra journalister og var knyttet til den flamske nasjonalistbevegelsen
  • Det ble avviklet under første verdenskrig, men organisert under andre verdenskrig, noe som førte til påstander om nazistisk samarbeid
  • Banen har endret seg gjennom årene, men løpet har beholdt sin karakter – smale veier med dårlig underlag og en humørfylt aura
  • Det er vanligvis rundt 20 korte stigninger å overvinne, mange av dem med brostein. Til og med sykkelkjendiser som Eddy Merckx klaget på det
  • I år kan deltakerne stå overfor en ekstremt vanskelig oppgave, siden det snødde flere titalls timer før start
  • Ytterligere viktig informasjon finner du på Onet-hjemmesiden

På den ene siden er sykling moderne og fremtidsrettet, på den andre siden respekterer det tradisjon. En vanskelig rute kan nå oppfinnes og bygges fra bunnen av, men de viktigste og mest verdifulle løpene er de som går lengst. Når det gjelder fleretappene er det selvfølgelig Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España, og når det gjelder endagsrittene er det fem såkalte monumenter eller monumenter. på veiene i Italia, Belgia og Frankrike. Hver er unik på sin egen måte, og deres historie strekker seg tilbake til begynnelsen av 1800- og 1900-tallet. Å vinne er spesielt viktig. Så langt er det bare en polak, Michał Kwiatkowski (2017 i Milano-San Remo), som har klart det. Til sammenligning: Belgierne har totalt 219 seire på fem endagskamper.

Rundt dammen

Race for Flanders, eller Ronde van Vlaanderen, startet i 1913 og var lenge knyttet til den flamske nasjonalistbevegelsen. På den tiden kunne det sees på som et svar på løpet Liège-Bastogne-Liège som ble arrangert i franskdominerte regioner sør i landet. Sportsavisen Sportwereld og dens journalist Karel Van Wijnendaele, grunnlagt året før, sto bak arrangementet i Flandern. Tidligere år pleide han å sykle og løpe selv, da var han bare en støttespiller. Han drømte om å arrangere sykkelritt som perfekt skulle gjenspeile forholdene i Flandern. Dette ble gjort mulig ved hjelp av Leon Van den Haute, en annen journalist som økonomisk støttet organiseringen av løpet. Noen kilder sier til og med at han var opphavsmannen, men Van Wijnendaele er allment kreditert som faren til rasen.

Det som er sikkert er at han tok seg av opprykket deres. I dag vil vi si at han var en stor markedsfører. Han ønsket at det flamske samfunnet skulle ha sine helter og at så mange mennesker som mulig skulle beundre syklistene. Den kartlagte ruten gikk gjennom dusinvis av byer og tettsteder. Den første utgaven dekket 324 til 330 kilometer (ulike versjoner). Den 15. mai 1913 startet deltakerne kl. 06.00 fra kafeen «Au Repos des Cyclistes i Gent og avsluttet etter mer enn 12 timer ved trevelodromen i Mariakerke, som var atypisk bygget fordi det var … en dam i midten. Løpet viste seg å være en moderat suksess, da mange av datidens beste belgiske sjåfører var fraværende fra start. De fikk ikke tillatelse fra sine franske arbeidsgivere.

Med samtykke fra nazistene

Etter bare to utgaver ble organisasjonen Ronde von Vlaandeeren forlatt på grunn av første verdenskrig, men løpet ble gjenopptatt etter endt. Og allerede i 1919 ble den første legenden født. Henri Vanlerberghe syklet på en sykkel han hadde lånt av en tilfeldig person på startstreken, og på egen hånd utklasset han sine rivaler. På målstreken ba han angivelig fansen om å gå hjem fordi han var en halv dag foran de andre. Faktisk var det 14 minutter, som fortsatt er den største forskjellen gjennom tidene. I mellomkrigstiden fikk løpet popularitet, noe som overgikk arrangørene. Hundretusenvis av fans strømmet til den svingete og smale banen. Mange av dem prøvde å se deltakerne så mye som mulig, noe som førte til kaos. Politiet, som patruljerte konkurransen på motorsykler, ble bedt om hjelp, noe som var en innovativ løsning den gang. På den annen side, til tross for suksessen med løpet, kollapset avisen Sportwereld og ble slått sammen med Het Nieuwsblad.

Ronde of Vlaanderen vakte kontrovers under andre verdenskrig, da det var det eneste store belgiske kappløpet som ikke stoppet driften på den tiden. Det var ikke et element i motstandsbevegelsen fordi arrangørene trengte tillatelse fra tyskerne som okkuperte Flanderns territorium. Nazistene ga ikke bare grønt lys, men bidro til og med med å sikre løpet. Ruten ble forkortet på grunn av ødeleggelsene og blokkerte veier, noe som ga mindre enn 200 km igjen. Flamske nasjonalister ble senere anklaget for å samarbeide med okkupantene, og etter krigen hadde til og med Van Wijnendaele selv problemer. Anklagene ble henlagt fordi han ble godtatt av den britiske general Bernard Montgomery, som bekreftet at i huset til Ronde van Vlaanderens grunnlegger gjemte engelske piloter seg med fare for livet.

Vinden skjulte målstreken

Gjennombruddet for løpet kom i 1948 da det ble inkludert i den nye Challenge Desgrange-Colombo-syklusen. Dette økte populariteten til Ronde von Vlaanderen med spillere utenfor Belgia. Før andre verdenskrig ble det begrenset på grunn av en traktatkonflikt med Italias Milano-San Remo. Fra 1949-utgaven begynte utlendinger regelmessig å kjempe og vinne. Italieneren Fiorenzo Magni triumferte tre ganger på rad. I 1961 var briten Tom Simpson best og avslutningen så overraskende ut fordi en sterk vind slo ned banneret som annonserte målstreken på Velodromen i Wetteren. Italias Nino Defilippis forklarte senere at han sakket ned fordi han trodde han allerede hadde vunnet. Protesten ble avvist, arrangørene fant ut at syklistene allerede hadde fullført to runder og krysset «Dash».

Tre år senere vant en tysker (Rudi Altig) for første gang, senere fulgte en danske (Rolf Soerensen), en nordmann (Alexander Kristoff) og en slovak (Peter Sagan). I motsetning til mange andre løp, ble de også kjørt under 2020-pandemien. De siste ti årene har belgierne kun vunnet to ganger, men de dominerer listen over vinnere i historien (69 suksesser). Bare 10 land er representert der. Seks syklister har tre seire til gode. Foruten Magni er den eneste utlendingen Fabian Cancellara, som startet på det 21. århundre. Belgierne Johan Museeuw og Tom Boonen skrev også historie, det samme gjorde amerikanske George Hincapie, som startet løpet 17 ganger og fullførte 17 ganger. Og det er ikke så åpenbart.

Ruten har endret seg gjennom årene – den startet i Gent, deretter i Sint-Niklaas, i Brugge og fra 2017 i Antwerpen. Ferdig i Gent, Wetteren, Meerbeeke og fra 2012 i Oudenaarde. Gjennom årene har imidlertid Ronde von Vlaanderen beholdt sin karakter – smale veier med dårlig underlag og en humørfylt aura. Det hendte ofte at deltakerne kjørte i lave temperaturer, og selv i år er det snø på banen flere titalls timer før konkurransestart. Du kan forestille deg hva som kommer av kombinasjonen av smale landeveissykkeldekk med brostein, regn og frost.

Som på en stige

Vanligvis må ca 20 stigninger mestres. Lengden og stigningen kan se uskyldig ut sammenlignet med de i stor høyde i etapperitt som Tour de France. Men de nevnte elementene dukker også opp her. Muur van Geraardsbergen, den berømte oppstigningen til kapellet, er bare over en kilometer lang, men ofte avgjørende. Han er for øyeblikket for langt unna målet til å veie vekten. Koppenberg har en gjennomsnittlig gradient på nesten 12 %, men er bare 600 meter lang. Til tross for dette ble han midlertidig fjernet fra turen flere ganger. Konkurrentene protesterte fra første løpetur gjennom Koppenberg. Den gang, i 1976, klatret bare fem av dem fjellet, resten klatret på beina. – Du kan like gjerne få rytterne til å klatre opp stigen med syklene rundt halsen – sa den kjente Eddy Merckx. I 1987 ble ledende Jesper Skibby påkjørt av arrangørens bil på en smal stigning til Koppenberg, som også ble påkjørt av sykkelen hans.

På den nåværende ruten fra Antwerpen til Oudenaarde er nøkkelen den asfalterte oppkjørselen Oude Kwaremont, som er 2200 meter lang og er klatret tre ganger. For siste gang mindre enn 30 km fra mål. Der forlot dansken Kasper Asgreen og nederlenderen Mathieu Van der Poel belgieren Wout Van Aert i fjor og kjørte de to til mål. Til slutt vant Asgreen og er nå på startlisten. Og i tillegg til ham og Van der Poel, mange andre kjendiser som slovenerne Tadej Pogačar og Matej Mohorič, franske Christophe Laporte eller belgierne Jasper Stuyven og Jasper Philipsen. Og også fire polakker (Maciej Bodnar, Filip Maciejuk, Szymon Sajnok, Łukasz Wiśniowski), men de vil ikke kjempe om seieren.

Lære mer. Sjekk siste nytt og hold deg oppdatert

You may also like

Leave a Comment