Home » Dette kan virkelig ryste Russlands økonomi og Putin selv

Dette kan virkelig ryste Russlands økonomi og Putin selv

by Gunnar Garfors

– Det ser ut til at beslutningen om å avskjære Russland fra SWIFT-systemet er et spørsmål om timer. Dette vil være et kraftig slag som vil sette Russland på nivå med Iran, som ble utvist fra systemet i 2012. Det vil skape kaos i det russiske finanssystemet, men det vil bare ha en kortsiktig økonomisk innvirkning. Etter en midlertidig nedetid Russland vil erstatte SWIFT med et annet system som det interne SPFS eller det kinesiske CIPS – sier Piotr Arak, direktør for det polske økonomiske instituttet.

Som han understreker, er det nødvendig med økonomiske sanksjoner mot russiske og hviterussiske oligarker. Den amerikanske sanksjonslisten inkluderer for tiden 13 milliardærer med estimerte eiendeler på over 66 milliarder dollar. Unionen bør innføre lignende restriksjoner.

Hva er SWIFT?

SWIFT-systemet er et internasjonalt interbanknettverk for utveksling av informasjon om utenlandske overføringsordrer. Senteret er i Brussel og er underlagt EU-lovgivningen. Den sender tilsvarende en e-postmelding over banken.

Systemet gir mulighet til å overføre standardisert informasjon om transaksjoner mellom eksportører og importører. Hensikten med dens eksistens er å redusere tiden det tar å fullføre bestillingen og automatisere overføringer. Rollen til SWIFT-systemet er rent informativ – håndterer ikke pengetransaksjoner.

Hva betyr separasjonen av Russland fra SWIFT?

I Russland brukes SWIFT-systemet av totalt 314 finansinstitusjoner. 390 millioner avtalegiro behandles årlig via dette nettverket – rundt 1,5 millioner for hver arbeidsdag. Hvis Russland kobles fra systemet, vil alle disse operasjonene måtte gjøres manuelt, for eksempel via telefonbestillinger, fakser eller applikasjoner.

Dette betyr mye lengre tid for finansielle transaksjoner å bli behandlet – Bank for International Settlements opplyser at det for tiden er rundt 2 timer i snitt, uten SWIFT vil denne lengden være dobbelt eller til og med tre ganger lengre.

Ytterligere sanksjoner vil være nødvendige – EU bør fryse russiske eiendeler

– SWIFT er kun et transaksjonsstøttesystem. Utelukkelsen betyr ikke forbud mot handel med russiske banker eller frysing av deres eiendeler – slike sanksjoner har så langt blitt innført av Storbritannia. Storbritannia og USA. USA avskjærer store russiske banker fra dollartransaksjoner. Stats- og regjeringssjefene i EU har foreløpig utelukket et slikt skritt – oppsummerer Piotr Arak, direktør for det polske økonomiske instituttet.

Etter hans mening venter Ukraina fortsatt på detfordi bare frysing av regnskapene til den russiske eliten kan redusere støtten til opptrappingen av den militære konflikten. Ifølge Arak er det også nødvendig å forby transaksjoner i euro – analogt med sanksjonene som USA varslet torsdag, dagen for invasjonen (les mer HER).

De europeiske sanksjonene er mye viktigere enn de amerikanske, siden Russland de siste årene har gått bort fra dollarfinansiering av utenrikshandel til fordel for euro.

Sektorale sanksjoner er nødvendige

Vestlige land bør også utarbeide en liste over produkter som er nødvendige for at Russlands viktigste økonomiske sektorer skal fungere. Ta deretter skritt for å overtale leverandørene av slike produkter til å forlate det russiske markedet, for eksempel ved å tilby kompensasjon.

Informasjons- og handelsnettsteder kan være gode eksempler – Bloomberg og Reuters plattformer. Deres fravær ville effektivt lamme det russiske finanssystemet.

Oppmerksomhet bør rettes mot den globale undervurderingen av risikoen ved å investere i Russland

Ratingbyråer fortsetter å opprettholde Russlands rating på investeringsgrad. Bare S&P nedgradert til BB+. Dette er definitivt en forglemmelse – konflikten eroderer Russlands økonomiske troverdighet dag for dag. Som et resultat kan enkelte europeiske investorer fortsatt plassere midler i dette landet uvitende om kapitaltrusselen.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment