Home » Donald Tusk er PO-kandidat for kontoret til den nye statsministeren. Hva med KPO?

Donald Tusk er PO-kandidat for kontoret til den nye statsministeren. Hva med KPO?

by Gunnar Garfors

«Den nasjonale ledelsen har gitt statsminister Donald Tusk fullmakt til å gå i koalisjonssamtaler med den tredje veien og venstresiden. Selvfølgelig bekreftet han samtidig at kandidaten til Civic Platform for stillingen som statsminister i Republikken Polen er Donald Tusk, sa Borys Budka til journalister etter møtet i POs nasjonale hovedstyre.

«Jeg er overbevist om at dette er den beste kandidaten. Jeg er også overbevist om at disse diskusjonene vil fortsette å være svært effektive. Fremfor alt vil vi snart finne ut koalisjonspartnernes felles beslutning om hvordan den nye regjeringen skal utformes.» «Bare presidenten vil overlate denne oppgaven til statsministerkandidaten», understreket Budka.

Senatets talsmann Tomasz Grodzki sa også: «Styret har gitt statsministeren fullmakt til å føre forhandlinger og godkjent hans kandidatur til stillingen som statsminister for den fremtidige regjeringen.»

På spørsmål om hva POs intensjon var å overbevise president Andrzej Duda om å overlate oppgaven med å danne en regjering til opposisjonen, svarte han: «Med rasjonelle argumenter».

Budka: Donald Tusks besøk til Brussel forventes å finne sted onsdag og torsdag

«Statsminister Donald Tusk vil være i Brussel neste uke for å møte lederne i europeiske land. Det er normalt at vi fra dag én gjør alt for å gjenopprette Polens posisjon på den internasjonale scenen til sin rettmessige plass, understreket Budka.

Han bemerket at blant annet Tusk Den tidligere lederen av Det europeiske råd er den mest erfarne polske politikeren. «Heldigvis er han en person som garanterer gjenoppretting av svært gode forhold til EU og våre partnere. Derav samtalene han vil ha med statsoverhodene neste uke i anledning det europeiske toppmøtet, la sjefen for KO-klubben til.

På spørsmål om kunngjøringen av Tusks besøk i Brussel og frigjøringen av KPO-midler, understreket Budka at «dette vil være diskusjoner på høyeste nivå». «Vi er alle klar over at statsminister Tusks kontakter og erfaring som president for Det europeiske råd er uvurderlige i en slik situasjon,» bemerket han.

Men, sa PO-politikeren, «først og fremst er det den store tilliten Europa har til det demokratiske opposisjonspartiet.» Han husket: «Når det kommer til spørsmål om rettsstaten og implementeringen av milepæler, er dette en av de grunnleggende kravene som opposisjonen forener.»

Opposisjonspolitiker: Donald Tusks kandidatur som statsminister er gitt

Visepresident for den nye venstresiden, Dariusz Wieczorek På spørsmål fra PAP om Tusks kandidatur som statsminister, sa han at maktbalansen i koalisjonen måtte respekteres. «Og vi sa fra begynnelsen at den største opposisjonsgruppen har rett til å nominere en kandidat,» sa Wieczorek.

«Hvis det er Donald Tusk, ser vi ikke noe problem her,» la han til. På spørsmål om han synes dette var et godt kandidatur, svarte Wieczorek at «velgerne vil dømme». «Jeg tror han er en god kandidat gitt hans erfaring og tidligere prestasjoner,» bemerket Venstre-parlamentsmedlemmet.

På spørsmål om Venstre ville nominere sin kandidat til statsminister, sa Wieczorek nei. – Vi vil definitivt ikke nominere kandidaten vår. Sannheten er imidlertid at alle koalisjonssamtaler nå bør fremskyndes, understreket han.

I anmeldelsen Visepresident i Polen 2050, Paulina Hennig-Kloska Tusks kandidatur som statsminister er «en naturlig kandidat fordi han er lederen for partiet som har fått mest støtte og har evnen til å danne en koalisjon for å danne en regjering.» «Så dette er et naturlig kandidatur, som er et resultat av valg. aritmetikk», sa Hennig-Kloska.

«Donald Tusk har allerede uttalt at han personlig ønsker å lede arbeidet til den fremtidige regjeringen. Derfor er jeg personlig ikke overrasket over en slik avgjørelse fra PO National Executive Board,» sa Polen 2050-parlamentsmedlemmet.

På spørsmål om Polen ville nominere sin kandidat til statsminister i 2050, svarte Hennig-Kloska nei. «Vi har ingen slike planer, men det er sikkert at hvis vi tar ansvar for beslutningene til den fremtidige regjeringen, må vi ha verktøy for å påvirke beslutningene den tar og programmene den gjennomfører», understreket hun.

Etter min mening PSL-talsmann Miłosz Motyka Det er naturlig at det opposisjonspartiet som oppnådde det høyeste resultatet ved valget, nominerer sin kandidat til statsminister. På spørsmål om PSL ville nominere sin kandidat til stillingen, sa Motyka at «det er ingen avgjørelser ennå i denne saken». «Vi vil snakke om dette kandidaturet,» la han til.

Forfatter: Katarzyna Krzykowska, Daria Kania, Olga Łozińska, Edyta Ros

ksi/ dk/ oloz/ par/ kos/ ero/ par/

You may also like

Leave a Comment