Home » En NATO-øvelse med 30.000 soldater har startet i Norge

En NATO-øvelse med 30.000 soldater har startet i Norge

by Gabriel Scott

Foto av Judita Grigelyts (V)

I kjølvannet av den økende spenningen mellom Ukraina og Russland om krigen i Ukraina, startet en stor militærøvelse med 30.000 NATO- og partnertropper mandag i Norge.

Øvelse Cold Response 2022, planlagt for Russlands invasjon av Ukraina, har som mål å teste Norges aksept av allierte forsterkninger på sitt territorium i henhold til artikkel 5 i NATO-pakten, og oppfordrer medlemmene til å gå til et urolig medlemshjelp som kommer.

Dette er en forsvarsøvelse, sier Yngve Odlo, daglig leder i Cold Response 2022.

Dette er ikke en militær operasjon med et offensivt mål, sa han til TV2.

Disse halvårlige sjø-, luft- og bakkeøvelsene finner sted over store deler av Norge, inkludert polarsirkelen. Øvelsen foregår nå noen kilometer fra den norske grensen til Russland.

Moskva har takket nei til Norges invitasjon til å observere øvelsen.

Enhver mobilisering av NATO-tropper nær Russlands grenser vil ikke bidra til å styrke sikkerheten i regionen, sa den russisk-russiske ambassaden i Norge til AFP i forrige uke.

(Russland) har muligheten til å overvåke (trene) på en fullt lovlig måte. Jeg håper virkelig de vil respektere de eksisterende avtalene, sa Odlo.

Som med tidligere kaldresponsøvelser, er også nabolandene Sverige og Finland, som ikke er NATO-medlemmer, men som blir nærmere partnere i Alliansen, involvert.

Russlands invasjon av Ukraina har gjenoppstått debatt i de to nordiske landene om mulig NATO-medlemskap.

Øvelsen startet mandag med marineoperasjoner og utplassering av en NATO-intervensjonsstyrke på land. Innen 1. april skal rundt 200 fly og 50 skip delta i tremannsøvelsen.


Reproduksjon av BNS-informasjon i media er forbudt i media og på nettsider uten samtykke fra UAB “BNS”.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. Kilder.