Home » En revolusjonerende endring i hoppingen. Denne nyheten endrer hopp! Polakker gir opp

En revolusjonerende endring i hoppingen. Denne nyheten endrer hopp! Polakker gir opp

by Thure Lindhardt

Teknologiske nyvinninger innen skihopp er ofte bare en del av den psykologiske kampen mellom lagene. Du må vise noe, dekke over noe, og viktigst av alt – forårsake forvirring og forvirring blant rivalene dine. Men med den nye ideen fra den slovenske produsenten Peter Slatnar kan vi ha å gjøre med en reell teknologisk revolusjon innen sprangridning.

Se videoen
FIS organiserte en jakt på polske hoppere. Trenere tar tak i hodet [SPORT.PL LIVE #1]

En revolusjonerende løsning innen hopping! Hva gir flate ski til spilleren?

Foreløpig utføres skihopp for det meste med ski med buede spisser, det vil si at den øvre delen er litt skrånende og skråner oppover. De siste månedene har det imidlertid dukket opp en ny mote innen skihopping: flat flytur og en veldig myk overgang fra å ta av terskelen til å gå på ski. Peter Slatnar reagerte på dette og skapte helt flate ski.

Til venstre Anze Lanisek med flatski fra Slatnar, til høyre Manuel Fettner med ski med buede, vinklede tupper fra Augment Eurosport Player-skjermen

Frem til nå har ski, som ble skapt av Fischer-selskapet, som er populært i verdenscupen, trengt et øyeblikk etter hopperens hopp for å mestre, organisere og løfte dem, samt ta dem opp. Du møtte faktisk spilleren. Og det handler om at alt går på skinner. Det er oppførselen rett etter take-off de nye Slatnar-skiene vinner mest: avhengig av hvor godt hoppet spilleren er, kan de forlenge testen med noen få eller til og med flere meter.

Slik oppfører Slatnara Flachski seg etter å ha forlatt terskelenSlik oppfører Slatnara Flachski seg etter å ha forlatt terskelen Eurosport Player-skjermen

Overgang til flyet etter å ha hoppet fra terskelen til Anze Laniska under hans oppsiktsvekkende hopp i verdenscuppen i Ruka på 147 meterOvergang til flyet etter å ha hoppet fra terskelen til Anze Laniska under hans oppsiktsvekkende hopp i verdenscuppen i Ruka på 147 meter Eurosport Player-skjermen

Flattede ski bøyer seg praktisk talt ikke, de går raskt tilbake til hopperen, noe som gir ham muligheten til raskt å flytte til riktig posisjon. Konkurrenten legger seg på den, flyr lavere og er mer bøyd. Senere i flyturen forblir konkurrenten med flate ski nesten intakt. Til syvende og sist burde det praktisk talt ikke korrigere figuren i det hele tatt. – Hopperen beveger seg da som et fly, i utgangspunktet stasjonær – sier Sport.pl Peter Slatnar. Hvor mye koster det å lage slike ski? – Et par koster 1,2 tusen. Europoeng.

Sammenligning av silhuetten i flukt av konkurrenter med flate og buede skiSammenligning av silhuetten i flukt av konkurrenter med flate og buede ski Eurosport Player-skjermen

Spissene blir flate. Ekspertadvarsler: Dette kan resultere i et alvorlig fall

Den slovenske løsningen er revolusjonerende, men farlig. – Hvis denne skien ikke er flat, men heller diagonalt, for eksempel, fanger den opp luft raskere og kan rulle den opp til den faller. Spilleren tar en salto, som kan føre til et alvorlig fall. Det er selvsagt økningen i luftmengden som kommer under skien som forbedrer avstandene. Jeg håper imidlertid at det ikke blir flere fall – sier Adam Małysz og Piotr ¯y³as første trener, Jan Szturc.

Dette viste seg å være et problem for Daniel Andre Tande, som falt fra stor høyde ned på Planica-landingsplassen på slutten av forrige sesong. Han innrømmet selv at nordmennene hadde lett etter denne typen hopp i lang tid og at den flate utgangen fra terskelen og den raske overgangen til flukt førte til en ulykke i hans tilfelle som til og med truet deltakerens liv .

De nye Slatnar-skiene har allerede gjort et nesten perfekt hopp. Tyskland lager sin egen modell

Med riktig bruk av de flate skiene kan det lages flotte hopp. Som 147 m-testen til Anże Laniska fra Slovenia på stevnet i Ruka denne sesongen. Det er et nesten perfekt hopp hvorpå ekspertene beundret hopperens stil – flyr veldig rolig, kontrollerer kroppen og nådde dermed langt.

Slatnar har utviklet flere varianter av flate ski. Lanisek bruker denne «ekstremt flate» modellen, det samme gjør japaneren Yukiya Sato, som hadde denne modellen forrige sesong. Men Domen Prevc har semi-flate ski med en svak kurve.

Den andre troppen har ennå ikke utvidet tilgang på flate ski. Versjonen av dette prosjektet skal også lages av selskapet fluege.de, som for eksempel lager ski for tyske og norske skihoppere. I følge vår informasjon hadde de imidlertid et problem: så langt har de byttet utstyr, kun tuppene og ikke hele skien som med Slatnar. Ifølge sloveneren er dette den faktoren som bidro mest til suksessen til prosjektet hans.

Polske hoppere kunne teste flate ski, men testet dem ikke. «Żyła kan ha nytte av det»

Hva med Polen? Slatnar sier at han introduserte dem for konseptet med flate ski tidligere, og at teamet til Michal Doleżal hadde muligheten til å teste dem, men ikke ville. Det var kort tid til sesongstart, og i det øyeblikket gir tester av løsninger som endrer seg så mye i sprangridning ikke alltid positive resultater. Polakkene forventes ikke å jobbe på flate ski før sommeren 2022. En annen ting er at få hoppere flyr så flatt at nye ski virkelig kan endre noe i teknikken og resultatene deres.

– Piotr Żyła, som går mye på ski og kanskje gir ham litt mer kontroll i lufta, kunne ha nytte av det. Kanskje Dawid Kubacki eller Kamil Stoch kunne taklet det, men han trenger ingen drastiske endringer i utstyret, spesielt med tanke på silhuetten i flukt, sier Jan Szturc.

Mulig stor revolusjon innen hopp? Kan være som Ammann-slips. Men sveitseren «ville ha fått gullet ved å hoppe på garasjeporten»

Vil flate ski være den viktigste endringen i utstyr i hopprenn de siste årene? Det er mulig. Selv om det er en løsning for visse konkurrenter som flyr veldig presist – lavt, mens de går på ski, og mest med vinden for å gå på ski. Flatski er en løsning som må tilpasses spilleren, ikke alle vil passe ham.

En annen ting å huske på er at ingen revolusjonerende idé vil bli populær og kritisk for spillernes prestasjoner hvis de ikke er godt justert. Det er formen, ikke utstyret, som avgjør resultater. «Også med de berømte Simon Ammann-bindingene,» sier Peter Slatnar. Takket være dem vant sveitserne to gullmedaljer ved de olympiske leker i Vancouver for elleve år siden, og nyheten, en ny maskinvareløsning, skapte mye forvirring og endringer i hoppsporten i årene som fulgte. «Men bindingene ville vært ubrukelige hvis det ikke var for formen Ammann var i da. Han ville til og med vunnet OL-gull ved å hoppe på garasjeporten – anslår Slatnar. Og han påpeker: Disse skiene kan fungere akkurat som de sveitsiske bindingene. De må imidlertid brukes riktig.

«Sport.pl Live» – ​​Det nye Sport.pl-programmet starter på mandag!

Mandag 13. desember kl. 20.00 vil et nytt premium videoprogram – «Sport.pl Live» feire sin debut. Den vil være tilgjengelig hver uke på hovedsidene Gazeta.pl og Sport.pl, samt på YouTube og Twitch Sport.pl. I den første episoden vil hovedtemaet være formen til polske skihoppere og en revolusjonerende endring av utstyr som våre rivaler allerede bruker. Vår gjest er blant andre Apoloniusz Tajner (president for PZN). Mer informasjon finner du her:

You may also like

Leave a Comment