Hvis programvare forbruker verden, for å bruke formelen til Marc Andreessen, forbruker den telekom langsommere enn resten, eller i det minste ikke raskt nok i øynene til Dish Network, som har til hensikt å flytte 5G til skyteknologi. Colorado-selskapet, kjent for sin satellitt-TV-tjeneste, lanserte en 5G skypilot i Las Vegas i fjor, med planer om å rulle den ut over hele landet senere i år (opprinnelig planlagt til 2021, men lanseringen har blitt forsinket).
Som nettverkssjef for Dish Network, Marc Rouanne, forklarer: Hovedforskjellen mellom løsningen vår og den til tradisjonelle teleselskaper er at Hjertet av vårt 5G-nettverk, vår IP multimedia subsystem (IMS), meldingene våre og visse komponenter i løsningen vår Åpne RAN er vert i skyen og ikke på stedet. »
Serverne, men også en del av telekommunikasjonsutstyret, erstattes av kodelinjer og programvare hostet på Amazon Web Services (AWS). Det gjenstår 5G-kablene og antennene, der Dish streber etter å lagre så mye datakraft som mulig, og som kobles direkte til AWS-skyen. Alt annet er dematerialisert og fjernstyrt. I følge Marc Rouanne gir dette alternativet selskapet hans velkommen fleksibilitet, og lar det utvide eller trekke sammen nettverket for å matche brukerbasen uten å måtte investere i kostbar infrastruktur på forhånd for å møte økende etterspørsel. Men også for å teste og distribuere nye funksjoner raskere enn konkurrentene.
Løftet om 5G i skyen
Spesielt har Dish Network som mål å tilby skreddersydde brukstilfeller til hvert av sine klientselskaper, ved å dra nytte av mulighetene dette gir kommunikasjon mellom maskiner. Eller hva som helst som dreier seg om den smarte fabrikken, storskala utplassering av roboter som hele tiden beveger seg og deler informasjon.
Ifølge Stéphane Téral, analytiker i LightCounting, et konsulentselskap spesialisert på telekom, kan dette ifølge 5G bare oppnås ved å bruke skyen. « Når det gjelder fleksibilitet og programmerbarhet, er det bare skyen som tilbyr tilstrekkelige muligheter for å implementere applikasjoner som er for komplekse for tradisjonelle telekommunikasjonsnettverk. »
Dish har dermed som mål å være en « nettverk av nettverk «, en helhetlig løsning som er i stand til å koble alle typer enheter med 5G, vevd fra en uendelighet av undernett (nettverksskjæring) designet spesifikt for hver bruker, med tilpasset hastighet, ventetid og databehandling for hver enkelt.
Ifølge Marc Rouanne muliggjør bruken av skyen også applikasjoner rundt edge computing, et annet godt løfte om 5G. «LPå den ene siden tilbyr skyen romlig fleksibilitet ved å gjøre det mulig å sette opp IT-løsninger som er uavhengige av plasseringen til datasentre. På den annen side lar skyen oss jobbe med alle typer maskinvare som brukes til edge computing i stedet for å være knyttet til et enkelt proprietært miljø. »
Skygiganter på jakt
Dish er ikke det eneste amerikanske selskapet som er interessert i 5G i skyen. Partneren AWS plasserer også sine spillebrikker. På sin re:Invent-konferanse i november i fjor sa selskapets administrerende direktør Adam Selipsky, Legge merke til et nytt tilbud som lar kundene sette opp sitt eget private 5G-nettverk på Amazons sky på bare noen få dager. Det meldte også det amerikanske selskapet i februar et samarbeid med Telenor, en norsk telekomgigant, om å utvikle 5G i skyen.
Microsoft og AT&T konvergerer også i denne forbindelse. I juni 2021 solgte telefonleverandøren teknologien kjernen i nettverket 5G til IT-giganten, som nå vil kjøre den på sin Azure-sky for AT&T. Microsoft kjøpte også Affirmed Networks og Metaswitch, to leverandører av 5G kjernenettverksprogramvare fra AT&T, som nå danner en ny forretningsenhet kalt Azure for Operators.
« Amazon og Microsoft inntar allerede en viktig plass i dette markedet, siden Microsoft har vært partner med flere teleoperatører i svært lang tid, og det samme gjelder Amazon, det er til og med partnerskap mellom AWS og Nokia … Noen ganger gjør vi det ikke vet godt om vi er i samarbeid eller konkurranse bemerker Stéphane Téral.
En global bevegelse
Men amerikanske spillere har konkurranse fra andre horisonter. Ifølge estimater fra Thomas Duesterberg tilbyr Rakuten fra Japan allerede mer enn en million abonnenter et 5G-system i skyen. gammelt medlem ved Hudson Institute, en amerikansk tenketank.
Med den forskjellen at det japanske selskapet heller vil bygge sin egen sky enn å stole på en ekstern leverandør som AWS. I august 2021 lanserte e-handelsgiganten Rakuten Symphony, et tilknyttet selskap som har som mål å selge sitt 5G-skysystem til tredjepartsbedrifter slik at de igjen kan tilby det til sine kunder. Det ledes av Tareq Amin, en kalifornisk som fikk sin første erfaring hos T-Mobile. I fjor sommer kjøpte Rakuten også Altiostar, en spesialist på Open RAN-teknologi (en av komponentene til 5G i skyen).
« Rakuten er drevet av NEC (Redaktørens merknad: et japansk IT-selskap) og den japanske regjeringen, som ser på cloud og Open RAN som et alternativ til de kinesiske gigantenes 5G-dominans, men også som en måte å gjenvinne en dominerende posisjon innen elektronikk som de har mistet de siste tjue årene », Analyse Thomas Duesterberg.
Rakuten Symphonys partnere inkluderer allerede 1&1, et tysk webhotellfirma. Et partnerskap som ifølge eksperten bør følges tett. » For å bli en realitet må 5G i skyen testes grundig. 1&1 har 26 millioner internettbrukere i Tyskland via morselskapet United Internet. Du har store ambisjoner og økonomiske midler til å realisere dem. »
I India er Jio Platform (hvor Tareq Amin også jobbet) også en seriøs konkurrent. I fjor sommer, selskapet vevd samarbeidet med Google Cloud for å bringe 5G til 1 milliard indere.
På vei til skykrigen?
Vil skygigantene gradvis sluke opp telekom? Hypotesen er usannsynlig ifølge Thomas Duesterberg, som heller mer mot en allianse og stadig tettere forbindelser mellom de to verdenene. » Teleoperatører beholder en dominerende stilling så lenge de beholder brukergrunnlaget. Å tjene kundenes tillit i et slikt marked betyr å bevise at du er i stand til å administrere et pålitelig, uavbrutt nettverk til en fornuftig pris. Operatørene har allerede gjort denne jobben og det vil være vanskelig å stjele kunder fra dem. Av denne grunn er det mest sannsynlige scenariet for en forening. »
Spesielt siden Gafam for tiden er i vrede hos de amerikanske antimonopolmyndighetene. De risikerer derfor neppe å tiltrekke seg enda mer oppmerksomhet ved å risikere å erobre et nytt marked. Likevel skaper de allerede formidable amerikanske skygigantenes inntog på telekommarkedet bekymring i resten av verden. I Europa vil mangelen på lokale alternativer kunne føre til økt avhengighet av amerikanske selskaper med tilhørende risiko.
I følge Stéphane Téral er det mer sannsynlig at Kina blir frakoblet, noe som vil gjenopplive spøkelset til et splintnettverk. » Etter Huawei-saken kuttet Kina Nokia og Ericssons markedsandeler for å la sin mester forbli verdens nr. 1 innen 5G. På den annen side hadde Google og Facebook allerede trukket datasentrene sine ut av Kina og må nå flytte dem ut av Hong Kong… Vi er på vei mot en skykrig, mellom Vesten på den ene siden og Kina og dets allierte på det andre katastrofescenarioet som ville føre til en frakobling av standarder, med betydelig økende kostnader som resultat… »
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»