Home » EU pålegger kommisjonen å kjøpe energi sammen

EU pålegger kommisjonen å kjøpe energi sammen

by Gunnar Garfors

På den annen side, etter heftige diskusjoner, klarte ikke europeiske ledere å bli enige om andre spørsmål som takster, betaling av kontrakter til Russland i rubler eller innføring av embargo på russiske hydrokarboner. Kommisjonen har fått i oppdrag å vurdere disse spørsmålene i løpet av de kommende ukene.

«Felles innkjøp, muligheten til å definere langsiktige kontrakter sammen er det beste verktøyet for å senke prisen på gassen vår,» sa den franske presidenten Emmanuel Macronhvis land har EUs rådsformannskap i seks måneder frem til slutten av juni, på en pressekonferanse i Brussel.

«Vi må diversifisere tilbudet vårt og finne mekanismer» å spille på EUs evne til å bedre forhandle traktater, «fordi vi er feite»forklarte Emmanuel Macron og kritiserte halvveis medlemslandene som lot seg friste av bilaterale forhandlinger.

«Den sterkeste mekanismen vi kan ha er felles innkjøp», Han påpekte, «fordi det lar oss veie».

«Det burde tillate oss å senke prisene over tid, i tillegg til å forhandle med partnere som deler våre verdier,» fortsatte Emmanuel Macron og nevner Norges eksempel.

«Spesialbehandling» for Spania og Portugal
Rundt de tjuesyv var det livlige debatter om tilrådeligheten av å begrense energiprisene eller reformere systemet for fastsetting av gass- og elektrisitetspriser, spesielt i de søreuropeiske landene i Tyskland og Nederland.
Den sosialistiske presidenten for den spanske regjeringen, Pedro Sánchez, forlot møterommet en kort stund.

Diskusjonene, som varte til tidlig på kvelden, førte til slutt til et kompromiss, men etterlot noen spørsmål ubesvart.
Spania, som har vært utsatt for veitransportblokkader de siste 12 dagene, og Portugal har endelig fått midlertidig godkjenning til å senke prisen på gass for elektrisitetsproduksjon, en «spesialbehandling» gjort mulig, sa kommisjonens president Ursula von der Leyenved at den iberiske halvøy kun er svakt knyttet til resten av kontinentet.
Reaksjon på ordene fra den russiske presidenten Vladimir Poutine Emmanuel Macron ba om at «uvennlige» land skal betale for russiske gassforsyninger i rubler, og mente at dette også er en «en flott mulighet til å legge alle europeiske traktater tilbake på bordet», når du legger til at «Signerte tekster er klare: det er forbudt».

«Det er ikke mulig å gjøre det som blir bedt om, det er ikke kontraktsfestet», påpekte han.
Denne forespørselen fra Kreml utgjør et dilemma for land som er sterkt avhengige av russisk gass, fordi å akseptere den vil hjelpe rubelen og russiske finanser å sette pris på, men å avvise den vil tappe forsyningene deres.
Tre land var spesielt forsiktige med embargoen mot russisk olje og gass: Tyskland, Østerrike og Ungarn.

You may also like

Leave a Comment