Home » Feriepenger – når betales det i Norge?

Feriepenger – når betales det i Norge?

by Catherine Monroe

Er du ansatt i Norge under arbeidsavtale? Drømmer du om å reise på ferie og hvile, men ønsker ikke å stå uten inntekt i denne tiden? Ingen bekymringer! Selv om ferien er ulønnet, ble det sørget for at arbeidstakeren ikke taper penger og det ble opprettet feriegodtgjørelse. Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for økonomien mens du er på ferie. Finne ut mer.

Det er mange myter rundt høytider. Selv personer som har jobbet lenge i Norge har noen ganger problemer med å forklare hvem som kan få denne lønnen og når. Det er imidlertid viktig å vite om du har rett til denne ytelsen, når den vil bli utbetalt til deg og hvilket beløp du kan forvente.

Feriepenger – hva er det?

På grunn av at ferie i Norge er ulønnet, har mange gitt opp det fordi de ikke ønsket å miste inntekten. Som svar på disse behovene ble Feriepenger opprettet, takket være at alle som ønsker å slappe av kan gjøre det uten å bekymre seg for økonomien.

Feriepenger – på polsk: feriepenger – er en feriepenger som mottas i året før det året ytelsen utbetales, det vil si det såkalte feriepenger ferieåret.

Feriepenger i Norge – hvordan beregnes de?

Lurer du på om en ferie i Norge er verdt det? Antall ferie avhenger først og fremst av inntekten din året før. For ansatte under 60 år er det 10,2 % av forrige års bruttolønn. Det inneholder:

  • grunnlønnen du mottar;
  • overtidsbetaling;
  • bonuser;
  • provisjoner;
  • Godtgjørelser, for eksempel for akkordarbeid, under spesielt vanskelige forhold eller skift;
  • sykepenger;
  • Spise.

Hver måned beregner arbeidsgiver 10,2 % av bruttoinntekten og utbetaler denne av egne midler som feriepenger til arbeidstakeren. Normalt utbetales feriepenger i Norge i juni i ferieåret.

Det er viktig at du i feriemåneden får ferie ikke i tillegg til, men i stedet for lønnen din: den ansatte får lønn i 11 måneder og ferie i 1 måned. Arbeidsgiveren på sin side beregner tilsvarende 10,2 % av bruttolønnen i 11 måneder og dette beløpet utbetales til arbeidstakeren i feriemåneden.

Feriepenger – kan du få mer enn 10,2 %?

Mener du at 10,2 % av bruttolønnen i forrige ferieår ikke er nok til å dekke dine økonomiske behov i ferien? Strøm kan økes, men bare for:

  • Ansatte over 60 år – for denne gruppen øker feriebeløpet til 12,5 % av inntekten opptjent året før. I tillegg har eldre rett til lengre ferie, som ikke varer i 4, men 5 uker;
  • Ansatte i bedrifter med tariffavtaler eller som betaler kontingent til fagforeninger kan forvente høyere feriedager – i dette tilfellet beregnes feriebeløpet som 12 % av bruttoinntekten. Personer over 63 år kan imidlertid forvente en ytelse på 14,3 % av bruttoinntekten.

Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstaker benytter feriedagene sine – hvis de ikke gjør det, overføres de til neste år.

Du kan imidlertid ikke søke om økonomisk kompensasjon for ubenyttet ferie, kun arbeidstakere som avslutter sitt arbeidsforhold hos en bestemt arbeidsgiver.

Når kan det kreves feriepenger?

Lurer du på når NAV skal betale ut beløpet? Lønn utbetales i året etter det år den ble opptjent før arbeidstakeren dro på ferie. Dette skjer vanligvis i feriemånedene juni og juli. Dette er vanligvis arbeidsgivers plikt, men det er situasjoner der ferien betales av NAV, det vil si Arbeids- og trygdekontoret.

Overholdelse av loven:

  • Arbeidstaker kan kreve utbetaling av feriepenger minst en uke før ferien starter. Ved delt permisjon skal ytelsen utbetales i deler;
  • Dersom det er NAV som har ansvaret for å yte tjenesten, skal syke-, omsorgs-, barne-, svangerskaps- eller foreldrepenger utbetales innen 30. mai påfølgende år. Unntak er ferieavbrudd fra dagpenger, som vanligvis utbetales ved årsskiftet i januar og februar året etter.

Det gjøres oppmerksom på at sykemeldte ikke kan kreve utbetaling av feriepenger før de faktisk tar ut permisjonen eller avslutter arbeidsforholdet.

En bestemt kollektiv eller individuell arbeidsavtale kan inneholde ytterligere bestemmelser som gir rett til høyere feriepenger.

Les mer: Alt du trenger å vite om Feriepenger – fakta og myter

Feriebeskatning – Må du skatte av feriepenger?

Mange tar imot feriepenger i julegave fra arbeidsgiver og betaler ingen skatt av det. Det stemmer imidlertid ikke at feriepermisjon er en skattefri ytelse. Som all annen arbeidsinntekt er denne fordelen skattepliktig i henhold til utstedt skattekort. Det er alminnelig akseptert at feriepenger utbetales som et bruttobeløp, uten fradrag av forskuddsskatten i feriemåneden. Vanligvis holder arbeidsgivere tilbake et litt større lønnsskatteforskudd i løpet av året bare for å øke feriepengene.

Feriepenger og oppsigelsestid – mottar du ytelser?

Har du lyst til å ta fri fra jobben og er bekymret for at dine nøye oppsparte feriebonusbidrag går tapt? Ingen bekymringer! Selv om arbeidsforholdet avsluttes, er arbeidsgiver forpliktet til å betale ferie ikke bare for foregående år, men også for inneværende år. Hva mer, Totalbeløpet skal betales sammen med sluttlønn.

Dersom arbeidsgiver utsetter utbetalingen til juni påfølgende år, må tidligere arbeidstaker levere tilleggsmelding for det året. Alle som returnerer til Polen må betale ferieavgiften selv.

Les mer: Retten til ferie i Norge

Nektelse av å betale feriepenger – hva skal jeg gjøre?

Det kan også skje at arbeidsgiver ikke ønsker å betale deg feriepenger i tillegg til siste lønn. Så ikke nøl – etter tre år går foreldelsesfristen ut og du kan ikke lenger kreve utestående feriepenger. Hva kan du gjøre?

Meld problemet ditt til fagforeningene, forliksrådet eller høyere rettsinstans – Arbeidstilsynet har ikke myndighet til å opptre på vegne av den ansatte. Du kan også kontakte oss. Vi hjelper deg med å få feriepengene tilbake.

Feriepenger er en interessant løsning som lar deg nyte en fredelig måned med ferie uten å lide økonomiske tap. Det er verdt å dra nytte av!

You may also like

Leave a Comment