Vi forbinder stort sett fjorder med Norge, men disse brevikene finnes faktisk over hele verden. Sjekk hvor ellers er fjordene?
Når vi hører om Norge, er det første vi tenker på fjorder. Disse postglasiale buktene er utvilsomt en integrert del av dette skandinaviske landet. Denne assosiasjonen er begrunnet og bekreftet av tallene.
I Norge finner vi over 1730 fjorder, hvorav noen er blant de største og dypeste i verden. Interessant nok er Norges kystlinje omtrent 29 000 km lang og det meste av den er dekket av fjorder. Bare over en avstand på 2500 km vil vi ikke finne disse brevikene.
De ser majestetiske og vakre ut, men hva er de egentlig? Vel, fjorden er en slags dyp, lang og smal bukt som skjærer seg innover landet. De er preget av bratte bakker eller klipper skapt av isbreer. De ble dannet under den siste Pleistocene istiden for over 12 000 år siden.
Formen deres skylder vi isbreer som gradvis ble dypere og utskårne landet. Dalbunnen er U-formet, veldig flat og har ekstremt bratte bakker. Over tid ble dalen oversvømmet med havvann, hvis nivå steg som følge av smeltende isbreer. Viktigere er at fjordene vi ser er bare en tredjedel av deres dybde. De er faktisk mye dypere.
Valget er stort, for her er det flest fjorder i verden. Norge minner om rammer fra den populære serien «Vikings» på hvert trinn. Der finner du både enorme og spektakulære bukter og små, noen ganger glemte, men like vakre fjorder.
De fortjener definitivt spesiell oppmerksomhet Geirangerfjord og Nærøyfjorden. Begge ble skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste i 2005. Førstnevnte ligger på Sørvestlandet, nær byer Stranda, Geiranger og Hellesylt. Den er 15 kilometer lang og omgitt av steinete bakker med mange fossefall. På åsene finner du gamle og forlatte gårder. Alt dette får deg til å føle at du er i et nordisk eventyr.
Nærøyfjorden også sørvest i landet, i Aurlands prestegjeld. Den er 3 kilometer lengre enn Geirangerfjord. På den vestlige bredden av fjorden ligger den lille landsbyen Bakka, som har en historisk kirke som dateres tilbake til 1859.
En annen fjord verdt å se er Sognefjord. Det er den nest lengste fjorden i verden og den lengste i Norge og Europa. Den starter ca. 72 km nord for Bergen by Den strekker seg 203 km innover i bygda Skjolden. Det er mye å se nær fjorden, inkludert Norges eldste kirke, vikinglandsbyen og Aurlandsdalen, noen ganger kalt den norske Grand Canyon.
En annen vakker fjord er Hardangerfjord. Det er den nest lengste fjorden i Norge og den femte lengste i verden. Den ligger i Vestland og strekker seg 179 kilometer fra Atlanterhavet langs Hardangervidda. Interessant nok er dette stedet et virkelig paradis for syklister. Det er mange stier i området som fører til sjarmerende landsbyer, steinete viker og vakre fossefall.
Den siste, men ikke mindre interessante fjorden er verdt et besøk Lysefjord. Sammenlignet med de to foregående er denne veldig beskjeden. Den er bare 42 km lang. Det som imidlertid skiller den mest er den naturskjønne utsikten og landskapet som tiltrekker seg mange turister fra landet og rundt om i verden.
Terrenget rundt fjorden er lite folkelig og derfor tynt befolket. Klippene er for bratte til å kjøre, så båter er det viktigste transportmiddelet der. Denne jomfrudommen gir imidlertid dette stedet en ekstraordinær sjarm.
La oss imidlertid ikke glemme det Fjorder er ikke bare Norge. Vi kan se disse naturskjønne landskapene mange andre steder på jorden. Ja, det er de fleste i Norge, men f.eks Grønland har den lengste fjorden i verden – Kangertittivaq (Scoresby Sund). Den ligger på den østlige delen av øya og er 350 km lang. Hvor ellers finner vi de fenomenale fjordene? Disse inkluderer:
- Alaska
- Antarktis
- British Columbia
- Chile
- Danmark
- Tyskland
- Grønland
- Færøyene
- Island
- Irland
- Kamchatka
- Labrador
- New Zealand
- Russland
- Storbritannia
Navnet «fjord» kommer fra det norske ordet «fjrðr». Det stammer fra et gammelnorsk substantiv som betyr «en innsjølignende vannmasse» og er nært beslektet med et annet norrønt substantiv «Ferdi», som har ulike betydninger, inkl. elv, kryssing eller passasje.
Dette skandinaviske navnet er også inkludert Kilde for synonyme germanske ord for eksempel den svenske «fjärd» (en smal havbukt skapt ved å oversvømme en isdal) eller den skotske «firth» (en skotsk betegnelse for en slags havbukt) og det engelske ordet «ford» som betyr et vadested, et sted , hvor en elv kan krysses på grunn av en flat del av elveleiet. Et annet engelsk ord, fare, som betyr passasje, og ferry, som rett og slett er en ferge, kommer også fra den norske fjorden.
Når man vurderer fjorder når det gjelder størrelse, må to verdier skilles: dybde og lengde. Vi har allerede nevnt at de lengste fjordene i verden er: Kangertittivaq (350 km), Sognefjord (203 km) og Hardangerfjord (179 km)stenger pallen. Som igjen er den fjerde lengste fjorden i verden også på Grønland. Dette Independence Fjord, som ligger på den nordøstlige kysten av øya. Den er kuttet inn i landet i en lengde på omtrent 200 km. Den ligger i Grønlands nasjonalpark.
Russisk ligger på femteplass Matochkin Szar 125 kilometer lang. Det er et sund som skiller de to hovedøyene i Novaya Zemlya-øygruppen – Nordøya og Sørøya. Fjorden forbinder Barentshavet med Karahavet.
Det finnes også fjorder i verden som kan skryte av sin spektakulære dybde. Den dypeste fjorden i verden er Antarctic Skelton Inlet, som er 1933 meter høy. Interessant, den nest dypeste fjorden er også den lengste Kangertittivaq i verden. Den er 1450 meter dyp. Tredjeplassen tilhører Norwegian Sognefjordhvor målinger viste opp til 1.308 meter.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»