Home » Forhandlingene med Taliban har startet i Norge

Forhandlingene med Taliban har startet i Norge

by Connie Nielsen

Møter bak lukkede dører finner sted på hotellet i de snødekte fjellene over hovedstaden Oslo. Den første dagen vil Taliban-representanter møte kvinnerettighetsaktivister og menneskerettighetsforkjempere fra Afghanistan og den afghanske diasporaen.

Allerede før samtalene la Talibans viseminister for kultur og informasjon ut en lydmelding på Twitter som sa at Khutta Muttaqi håpet på en «god og fruktbar reise». Han takket også Norge, som han håper skal bli «porten til positive forhold til Europa».

Dette er den første reisen fra Taliban-tjenestemenn til Europa siden tøffe islamister kom tilbake til makten i Afghanistan i august i fjor. De har tidligere besøkt Russland, Iran, Qatar, Pakistan, Kina og Turkmenistan.

A.Kh.Muttaqi forventes å nå nesten 10 milliarder dollar i det siste året med forhandlinger. Den amerikanske dollaren som ble frosset av USA og andre vestlige land ville bli nedkjølt ettersom Afghanistan står overfor en farlig humanitær situasjon.

FN har gitt landet noe likviditet og tillatt den nye regjeringen å betale for import, inkludert elektrisitet, men advarte om at opptil en million afghanske barn risikerer å sulte, med flertallet av befolkningen på 38 millioner løgner. leve i et land som lever under fattigdomsgrensen.

Norges utenriksdepartement sa at Taliban-delegasjonen vil møte afghanere som bor i Norge, inkludert «seniorkvinner, journalister og personer som jobber med menneskerettigheter, humanitære, økonomiske, sosiale og politiske spørsmål, blant andre».

– Norge er fortsatt engasjert i dialog med Taliban for å sikre menneskerettigheter og kvinners deltakelse i samfunnet og for å øke den humanitære og økonomiske innsatsen i Afghanistan til støtte for det afghanske folket, heter det i en uttalelse fra Norges utenriksdepartement.

Det amerikanske utenriksdepartementet, ledet av spesialutsending for Afghanistan Tom West, sa at den amerikanske delegasjonen planlegger å «bygge et representativt politisk system, gi et presserende svar på bekymringer om humanitære, økonomiske, sikkerhetsmessige og terrorbekjempelse, og diskutere menneskerettighetsundervisning, spesielt for jenter. og kvinner.»

Sist fredag ​​understreket Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt at besøket ikke var «legitimering eller anerkjennelse av Taliban». Men vi må snakke med de som styrer landet i praksis.»

«Vi er ekstremt bekymret over den alvorlige situasjonen i Afghanistan», sa han og la til at de økonomiske og politiske forholdene har forårsaket en «storskala humanitær krise for millioner av mennesker» som sulter i landet.

You may also like

Leave a Comment