17:33 2. mai 2022
I anledning World Press Freedom Day presenterte Reporters Without Borders (RSF) sin 20. verdensrangering tirsdag. Blant lærdommene: Frankrike, rangert på 34. plass i 2021, har rykket opp flere plasser. Ifølge organisasjonen respekterer det nye nasjonale politisystemet, innført som svar på politivold, rettighetene til journalister ved demonstrasjonene mer. Dette er hva denne ordningen sørger for, som ble avvist i sin første versjon av redaktører og journalistforbund «Journalister kan fortsette å utføre sine plikter under folkemengdespredning uten å måtte forlate åstedet.».
Les også – Presidential: Hvorfor Macrons forhold til media var svulstig under valgkampen
Men de må posisjonere seg på den måten «at de ikke hindrer politiets handling» ved demonstrasjoner, enten de er erklært eller forbudt. Det hevder han også «nødvendig» at journalistene kan identifiseres ved fremvisning av pressekort el «standardisert identifikasjonssertifikat levert av deres arbeidsgiver eller sponsor». Dokumentet minner også om at journalister kan gjøre dette «bruk verneutstyr» og «Beveg deg fritt innenfor sikkerhetsfasilitetene». Også en «høyttaler», «trent og målrettet tilgjengelig»er bestemt innenfor rettshåndhevelsesbyråene for alle demonstrasjoner og «Det vil bli satt opp en byttekanal i form av en telesløyfe».
Norden leder, Burma faller
Når det gjelder RSF-rangeringen for 2022, er de tre beste nordiske landene – Norge, Danmark og Sverige – fortsatt den demokratiske modellen der ytringsfriheten blomstrer. Tidligere kommuniststater Estland og Litauen går inn i de ti beste landene i verden, mens Nederland faller fra.
Nederst på rangeringen er rekordmange land «veldig alvorlig situasjon». Blant de mest undertrykkende for pressen er Burma, der kuppet i februar 2021 brutalt satte tilbake situasjonen for journalister med ti år. Landet vises nå sammen med Nord-Korea og Eritrea.
Les også – TRIBUNE. RSFs Christophe Deloires oppfordring om å «forene utviklingen av teknologier og demokrati»
Denne nye utgaven er preget av polariseringen av media i sammenheng med et globalt informasjonskaos. Fremhevet er despotiske regimer, opinionsmedier og propaganda, faktorer som forsterker spenningene. Den russiske invasjonen av Ukraina i slutten av februar 2022 er emblematisk for fenomenet, ettersom det ble innledet og forberedt på av en propagandakrig.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»