Home » G. Landsbergis: Litauen krever ytterligere sikkerhetsgarantier på NATOs østflanke

G. Landsbergis: Litauen krever ytterligere sikkerhetsgarantier på NATOs østflanke

by Thure Lindhardt

Gabriel Landsbergis. Foto av Judita Grigelytė

Etter møtet med NATOs utenriksministre i Riga, sikter Litauen mot en konsensus om ytterligere sikkerhetsgarantier på NATOs østflanke, sier landets diplomatiske sjef, Gabrielius Landsbergis.

«Vi er takknemlige overfor de allierte for deres solidaritet og bidrag til sikkerheten til Litauen og regionen. Sikkerhetssituasjonen krever imidlertid avskrekking og styrking av kollektive defensive tiltak, så vi ser etter en konsensus om ytterligere sikkerhetsgarantier på østflanken. Det meldte Landsberg i en pressemelding onsdag.

De siste dagene har NATOs utenriksministre i Riga diskutert mobilisering av russiske styrker nær Ukraina og Hviterussland for å provosere frem en migrasjonskrise på grensene til Litauen og andre EU-naboer.

I følge utenriksdepartementet uttrykte medlemmene av alliansen «enstemmig sin solidaritet med landene som står overfor hybridangrep fra det hviterussiske regimet og sa at de ville fortsette å legge press på Minsk».

Lærdommen av NATOs tilstedeværelse i Afghanistan for fremtidige krisehåndteringsoperasjoner og Alliansens rolle i å sikre stabilitet på Vest-Balkan ble også diskutert.

Under møtet med representanter fra Sacartwell og Ukraina presenterte stater sine vurderinger av russiske væpnede styrker i nærheten av Ukraina og hele Svartehavsregionen.

Ministrene uttrykte sin solidaritet og støtte til suvereniteten og territorielle integriteten til Sacratwell og Ukraina, og Landsberg ba om større støtte fra NATO-partnere under press fra Russland.

«Sakartwell og Ukraina er NATOs nærmeste partnere, som deltar i alliansens operasjoner og øvelser, og gir viktige bidrag til vår felles sikkerhet. Vestlige land bør sørge for at kostnadene ved mulig aggresjon mot Ukraina tar motet fra Russland. Det må også fortsatt gis bidrag for å styrke forsvarsevnen til Sakartwell og Ukraina. sa lederen for det litauiske diplomatiet.

I Riga møtte Landsbergis USAs utenriksminister Anthony Blinken, hans norske og islandske kolleger og deltok på møter med de baltiske utenriksministrene med USAs utenriksminister Liz Truss og Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian.

Møtene diskuterte hovedspørsmålene om bilateralt og regionalt samarbeid og sikkerhetspolitikk, samt trusler og utfordringer i forhold til Russland, Hviterussland og Kina.

Gjengivelse av informasjon fra BNS nyhetsbyrå i media og på nettsider er forbudt uten skriftlig samtykke fra UAB BNS.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. Kilder.