Etter møtet med NATOs utenriksministre i Riga, sikter Litauen mot en konsensus om ytterligere sikkerhetsgarantier på NATOs østflanke, sier landets diplomatiske sjef, Gabrielius Landsbergis.
«Vi er takknemlige overfor de allierte for deres solidaritet og bidrag til sikkerheten til Litauen og regionen. Sikkerhetssituasjonen tvinger oss imidlertid til å avskrekke og styrke kollektive forsvarstiltak, så vi streber etter en konsensus om ytterligere sikkerhetsgarantier på østflanken, sa Landsbergis i en pressemelding onsdag.
De siste dagene har NATOs utenriksministre i Riga diskutert mobilisering av russiske styrker nær Ukraina og Hviterussland for å provosere frem en migrasjonskrise på grensene til Litauen og andre EU-naboer.
I følge utenriksdepartementet uttrykte medlemmene av alliansen «enstemmig sin solidaritet med landene som står overfor hybridangrep fra det hviterussiske regimet og sa at de ville fortsette å legge press på Minsk».
Lærdommen av NATOs tilstedeværelse i Afghanistan for fremtidige krisehåndteringsoperasjoner og Alliansens rolle i å sikre stabilitet på Vest-Balkan ble også diskutert.
På møtet med representanter fra Sacratwell og Ukraina presenterte statene sine vurderinger av russiske væpnede styrker i nærheten av Ukraina og hele Svartehavsregionen.
Ministrene uttrykte sin solidaritet og støtte til suvereniteten og territorielle integriteten til Sacratwell og Ukraina, og Landsberg ba om større støtte fra NATO-partnere under press fra Russland.
«Sakartwell og Ukraina er NATOs nærmeste partnere, som deltar i alliansens operasjoner og øvelser, og gir viktige bidrag til vår felles sikkerhet. Vestlige land bør sørge for at kostnadene ved mulig aggresjon mot Ukraina tar motet fra Russland. Det er også nødvendig å fortsette å bidra til å styrke forsvarsevnen til Sakartvelas og Ukraina, sa lederen for litauisk diplomati.
I Riga møtte Landsbergis USAs utenriksminister Anthony Blinken, kolleger fra Norge og Island, og deltok på møter med de baltiske utenriksministrene med Storbritannias utenriksminister Liz Truss og den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drianu (Jean Ivo Le). Drianu).
Møtene diskuterte hovedspørsmålene om bilateralt og regionalt samarbeid og sikkerhetspolitikk, samt trusler og utfordringer i forhold til Russland, Hviterussland og Kina.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»