Home » Gass for Baltic Pipe. Morawiecki forsikrer at så mange som nødvendig vil bli signert

Gass for Baltic Pipe. Morawiecki forsikrer at så mange som nødvendig vil bli signert

by Gunnar Garfors

Statsminister Mateusz Morawiecki forsikret torsdag nyhetskanalen TVP at det ikke var noen bekymringer om å fylle gassrørledningen med gass. – Vi fikk så mye gass vi trengte – understreket han.

Gass for Baltic Pipe

Som han understreket går alt etter planen. – Som planlagt, innen utgangen av året 30-50 prosent båndbredde. Fra januar fortsetter vi å ferdigstille 80 prosent av gassrørledningen. i første halvår. Rørledningens kapasitet kan være fullt tilgjengelig innen utgangen av neste år, la statsministeren til.

Som han understreket, vil dette gjøre Polen til en leverandør av gasssikkerhet også for andre land. Han la til at energisikkerhet nå er en prioritet. – Vi sikret dem både gjennom gasskontrakter og gjennom sammenkoblinger. I morgen reiser jeg til Slovakia for å åpne en til. Vi har ingen innflytelse på prisene, de er gale i dag – understreket han.

Men, som vi skrev i money.pl i begynnelsen av august, er det ennå ikke kjent hvor mye gass som vil strømme gjennom denne gassrørledningen til Polen og når dette vil skje. Husk at PGNiG i dag har evnen til å produsere gass under selskapets konsesjon på norske felt. Det er også forekomster fra Lotos og danske Orsted, som til sammen produserer rundt 4,5 milliarder kubikkmeter gass.

Det resterende gassvolumet skulle brukes til Baltic Pipe i såkalt åpen sesongprosedyre. Denne typen kontrakt eller muligens flere kontrakter bør erstatte den langsiktige kontrakten med russiske Gazprom, som går ut i slutten av dette året.

Også gassledningen Baltic Pipe leder ikke direkte til norske felt, men er koblet til eksisterende Europipe 2 gassrørledningdvs. en gassrørledning fra Norge direkte til Tyskland.

Som et resultat av dette oppstår spørsmålet om noen av dagens kjøpere av norsk gass vil bli «dyttet» ut av gassrørledningen Europipe 2 og om det vil være mulig å øke produksjonen fra eksisterende plattformer i Nordsjøen.

I slutten av juni uttalte presidenten for PGNiG, Iwona Waksmundzka Olejniczak, at Polens strategiske mål var å fylle Baltic Pipe med gass fra egen produksjon så mye som mulig.

Statsministeren understreket imidlertid at overføringskapasiteten via Baltic Pipe bør økes gradvis.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment