Home » GHANA: Norfund og IFU investerer 27,9 millioner dollar i CBIs lavkarbonsement

GHANA: Norfund og IFU investerer 27,9 millioner dollar i CBIs lavkarbonsement

by Peter Østbye

Hvordan produsere bærekraftig sement i Ghana? Investeringsfondet for utviklingsland (IFU) i Danmark og det norske investeringsselskapet Norfund besluttet å investere i denne ligningen. De to investorene har inngått samarbeid med ingeniørfirmaet FLSmidth for å investere 27,9 millioner dollar i Continental Blue Investments Ghana (CBI) egenkapital.

Norfunds andel av midlene er 7,5 millioner dollar, mens resten investeres av IFU. Med denne finansieringen reduserer sementprodusenten CBI bruken av klinker i sin sementproduksjonsprosess. Denne komponenten oppnås ved å kalsinere en blanding av alumina-silika, jernoksid og kalk, deretter malt og blandet med andre elementer for å lage sement.

Et alternativ til klinker

Produksjon og eksport av klinker Om Store skip er ekstremt forurensende. I tillegg er produksjonen av sement, en essensiell komponent i betong, ansvarlig for 7 % av karbondioksid (CO2) over hele verden ifølge World Cement and Concrete Association (GCCA) med base i London, Storbritannia.

Les også – KENYA: Sementprodusenten Bamburi vil utstyre sine fabrikker med to solcelleanlegg

Investeringer fra IFU og Norfund vil gjøre det mulig for CBI å finne et alternativ til klinker. Sementprodusenten er avhengig av kalsinert leire. Og det er her ingeniørkontoret FLSmidth spiller inn. Med base i København, Danmark, vil selskapet levere teknologien og utstyret som kreves for byggingen av CBIs leirkalsineringsanlegg. Anlegget vil ha en kapasitet på 405.000 tonn per år.

Reduksjon av CO-utslipp2 knyttet til sementproduksjon

Sementprodusenten «forventer både økonomisk og miljømessig avkastning gjennom reduksjon av CO2-utslipp2Energi- og drivstoffbesparelser og kostnadsreduksjon forbundet med klinkeimport”, sier IFU. CBI driver en fabrikk i havnebyen Tema i det sørlige Ghana som produserer 550 000 tonn sement årlig.

«Ved å investere i avansert teknologi som reduserer utslipp og samtidig øker lokale innkjøp og produksjon, ønsker vi å bidra til utvikling, næringsvekst og klimabeskyttelse,» forklarer Naana Winful Fynn, regiondirektør for Vest-Afrika i Norfund. I følge holdingselskapet muliggjør leirkalsineringsanlegget reduksjon av CO-utslipp2 CIB opptil 20 % per tonn sement produsert. Med sin nye fabrikk bør selskapet unngå utslipp på 300 000 tonn CO-ekvivalenter2 per år.

Gjennom sitt prosjekt vil CBI også bli en banebrytende sementprodusent ved å erstatte deler av klinkeren med kalsinert leire. Selskapet planlegger å øke sin tilstedeværelse i Ghanas undertjente markeder ved å doble sin totale sementproduksjonskapasitet fra 555 000 til 1,4 millioner tonn per år.

Jean Marie Takouleu

You may also like

Leave a Comment