Home » Girtek sensurerte igjen i Norge. Fagforeningene har sett nærmere på sjåførenes tariffer

Girtek sensurerte igjen i Norge. Fagforeningene har sett nærmere på sjåførenes tariffer

by Catherine Monroe

Påstandene ble fremsatt i rapporten fra nettforbundsavisen frifagbegevelse.no. Forfatterne av publikasjonen hevder de har snakket med to ukrainske sjåfører, en jobber for Girteka og den andre for RV Transport, som ikke hadde noen anelse om at de ville få samme minstelønn som norske sjåfører for kabotasje i Norge.

Publikasjonen avslører at RV Transport-sjåføren «ikke kunne tro sine egne ører» da han fikk vite at han skulle ha over 2000 pund for hver rute fra Oslo til Trondheim. Kroner mens du mottar 5 ganger mindre. Det eneste han fikk var 10 euro av «vinterpengene» som skulle til Norge mellom november og våren.

I Norge er minstelønnen for kabotasjetjenester i dag 185,5 kroner i timen (ca. 18 euro). En av sjåførene intervjuet av fagavisens forfattere hevder at lastebilsjåfører som utfører kabotasjekjøring for flere litauiske transportører mottar rundt 70-90 euro per arbeidsdag. FriFagbevegelse sier de også har snakket med mange andre sjåfører som jobber i Norge for litauisk lønn.

Journalister analyserte trafikken fra Langhus Postnord stasjon sør for Oslo. De hevder at kabotasjekjøring for Postnord jevnlig utføres av transportselskaper fra Øst-Europa. Ved å analysere konnossementene kom de frem til at selskaper fra øst intensiverte samarbeidet med Postnord fra januar 2020, da det norske selskapet til et annet litauisk flyselskap – Vlantan Norge – mistet kontrakten med det norske selskapet.

Avisen hevder at de lave prisene som tilbys sjåfører av transportører fra øst, driver norske transportører ut av markedet. Yngve Aasmundrud, speditør i Scan Global Logistics, konstaterer at prisene på alt i Norge stiger mens transportprisene faller. Aasmundrud påpeker også at enkelte selskaper bruker falske timelister og betalingsbevis for å lure lokale myndigheter og fortsette å tilby flere kabotasjetjenester.

Å avdekke denne typen svindel er svært vanskelig da Arbeidstilsynet i Norge ville måtte samarbeide med institusjoner fra landet hvor kjøretøyene er registrert. Ved kontrollflyet ved veikanten er det svært vanskelig å se.

Til tross for ovennevnte påstander bekreftet Arbeidstilsynet at begge litauiske selskapene leverte dokumentasjon på lønn til kabotasjesjåfører. Inspeksjonen åpnet ikke etterforskning mot noen av selskapene.

Frifagbevegelse bekreftet at presseansvarlige til begge flyselskapene understreket at selskapene deres overholder alle gjeldende lover og regler i landene der de opererer.

Simonas Bartkus, direktør for kommunikasjon og markedsføring i Girteka Logistics, sa at dagpenger kan inkluderes i lønn under minstelønnskrav, men ikke forskudd eller forhåndsbetalinger. Arbeidstilsynet er imidlertid ikke enig i dette, sier Frifagbevegelse.

Artikkelen ga imidlertid konkrete resultater. Haakon Nikolai Olsen, pressetalsmann i Postnord, sa at postoperatøren har bestemt seg for å gjennomgå og skjerpe kravene til transportører. Han la imidlertid til at kabotasje kun utgjør 3,7 prosent. alle transporter utført av selskapet.

Frifagbevegelse bekrefter at siden rapporten ble sendt til Postnord, har fast bruk av transportører fra Østen på enkelte tilbakevendende datoer vært avviklet.

You may also like

Leave a Comment