Home » Gjenkjenning. Bueangrepet i Norge ser ut som en terrorhandling.

Gjenkjenning. Bueangrepet i Norge ser ut som en terrorhandling.

by Thure Lindhardt

Fakta

I et angrep med pil og bue onsdag i Konsberg, en liten by med rundt 25.000 innbyggere rundt 80 kilometer vest for Oslo, ble fem døde og tre såret.

En kvinne, Hansine, som delvis var vitne til angrepet, fortalte til TV2 at hun hørte et bråk og så en kvinne gå i dekning og «en mann rundt hjørnet med piler i kogger på skulderen og bue i hånden». «Etter det så jeg folk som løp for livet. En av dem var en kvinne som holdt et barn i hånden, sa hun til kringkasteren.

Lokale innbyggere ble bedt om å holde seg hjemme da store politistyrker og flere ambulanser ble utplassert.

Politi- og redningshelikoptre og et team med mineryddere ble også sendt ut.

Den mistenkte

Politiet utpekte den antatte gjerningsmannen til angrepet som Espen Andersen Bråthen. Hun fremstilte ham som en 37 år gammel mann som hadde konvertert til islam og som tidligere hadde vært mistenkt for radikalisering, uten å kategorisk slutte seg til motivene som rørte ham. «Hendelsene i Kongsberg på dette tidspunktet ser ut som en terrorhandling, men etterforskningen (…) vil kaste mer lys over deres motivasjon, heter det i en melding fra PST i formiddag.

Bråthen, dansk statsborger og bosatt i Konsberg, ble onsdag kveld pågrepet på en uvanlig måte kort tid etter det blodige angrepet. Den mistenkte, som innrømmet fakta under sitt nattlige avhør, var «kjent for PST», sa antiterrortjenesten, men sa ikke noe mer.

Han vil fredag ​​bli stilt for en dommer for varetektsfengsling. Ifølge ansvarlig statsadvokatembeter skal han også gjennom en psykiatrisk undersøkelse.

Ifølge norske medier har Bråthen vært mål for to rettsavgjørelser tidligere: Et forbud mot å besøke to nære familiemedlemmer i fjor etter å ha truet med å drepe en av dem, og et innbrudd og kjøp av hasj i 2012.

Nettavisen publiserte en video som den ville ha publisert i 2017, der den sender ut en potensielt truende «advarsel».

– Det har vært bekymringer rundt radikalisering før, sa politibetjent Ole Bredrup Saeverud på en pressekonferanse. Denne frykten dateres tilbake til 2020 og tidligere og ville ha ført til politiforfølgelse, sa han. Ifølge hans advokat Fredrik Neumann forklarer «mannen seg i detalj og han snakker og samarbeider godt med politiet».

Ofrene

Fem personer, fire kvinner og en mann mellom 50 og 70 år, ble drept og tre andre såret i angrepet, ifølge et nytt, litt økt antall fra torsdag ettermiddag. De skadde er ikke i kritisk tilstand. En av dem er en off-vakt politimann som var i et supermarked, et av flere steder hvor angrepet fant sted.

De forrige

Norge, et tradisjonelt fredelig land, har tidligere vært mål for høyreekstreme angrep.

22. juli 2011 drepte Anders Behring Breivik 77 mennesker ved å utløse en bombe nær regjeringens hovedkvarter i Oslo.

I august 2019 skjøt Philip Manshaus også mot en moské nær Oslo før han ble overmannet av troende uten å forårsake alvorlige skader. Han hadde tidligere rasistisk skutt sin adoptiv-halvsøster, som ble født i Asia.

Flere planer for islamistiske angrep har også blitt avbrutt.

You may also like

Leave a Comment