Gjennomsnittlig bruttolønn i store ikke-finansielle selskaper var i august 2023 PLN 7 368,97 brutto og den var nominell (dvs. uten å ta hensyn til inflasjon).) 11,9 prosent høyere enn i fjor – informerte Statistisk sentralbyrå.
«Landsgjennomsnittet» var 1,55 % lavere enn i juli og nesten det samme som i juni. Det tidligere rekordhøye nominelle lønnsnivået ble nådd i mars (PLN 7 508,34 brutto), da selskapene vanligvis betaler årlige og kvartalsvise bonuser. Siden den gang har gjennomsnittslønnen i utgangspunktet stagnert.
(Bankier.pl basert på det sentrale statistikkkontoret)
Dette resultatet svarer imidlertid til forventningene. Økonomer forventer at «nasjonalgjennomsnittet» vil stige med 11,8 %. år-til-år, etter en økning på 10,4 % forrige måned. Siden februar 2022 har nominell lønn i store ikke-finansielle selskaper økt med tosifret. Den absolutte rekorden ble satt i juli i fjor da den var på 15,8 prosent. høyere enn i fjor.
– Den største nominelle nedgangen i gjennomsnittlig månedlig bruttolønn sammenlignet med forrige måned ble registrert i sektorene jordbruk, skogbruk, jakt og fiske (med 30,5 %) og i gruve- og bergverkssektorene (med 24,2 %). Den laveste verdien av gjennomsnittlig månedslønn i august 2023 ble registrert i overnattings- og matsektoren (PLN 5 417,76) og den høyeste i informasjons- og kommunikasjonssektoren (PLN 12 212,03), noterer det sentrale statistiske kontoret. I tillegg kan slike kraftige lønnsfall innen gruve- og skogbruk tilskrives utbetaling av spesielle bonuser i juli. Derfor er effekten av den høye basen fra en måned tilbake i arbeid her, som en gang økte lønningene i gruvedrift med nesten en tredjedel og i skog- og jordbruk med mer enn halvparten.
Siden februar har årslønnsveksten i stornæringssektoren falt veldig sakte, men er fortsatt ekstremt høy i historisk målestokk. Videre, med en lønnsvekst på over 10 prosent per år, kan vi glemme å permanent redusere inflasjonen til målet på 2,5 prosent.
Men hvis vi ser på dataene i nominelle termer, bør man ikke glemme den fortsatt høye inflasjonen, som har «spist opp» lønnsveksten i over ett år og ødelagt kjøpekraften til sparing investert i polske zloty. I august falt KPI-inflasjonen til 10,1 %, men var fortsatt mer enn fire ganger høyere enn den polske nasjonalbankens inflasjonsmål.
Med fallende inflasjon og fortsatt høy nominell lønnsvekst Reallønnene i bedriftssektoren var imidlertid 1,67 % høyere i august enn året før. Dette er den høyeste årlige dynamikken i reallønn siden krigsutbruddet i Ukraina.
Hvem tjener så mye og hvordan regner Statistisk sentralbyrå det ut?
Dataene som frigis i dag gjelder kun for ikke-finansielle selskaper med mer enn 9 ansatte. Denne studien inkluderer ikke blant annet offentlig administrasjon, utdanning, helsevesen og mikrobedrifter. Denne statistikken dekker mindre enn 40 prosent. Arbeid. I tillegg vet vi fra andre studier at om lag 2/3 av arbeidstakerne får lavere lønn enn det såkalte landsgjennomsnittet.
Bare annethvert år publiserer Statistisk sentralbyrå en rapport om gjennomsnittslønn, som beskriver virkeligheten på det polske arbeidsmarkedet noe bedre. De siste dataene ble publisert i slutten av november 2021 og refererer til oktober 2020. Denne studien viser at halvparten av de ansatte mottok opp til PLN 4702,66 brutto, eller ca PLN 3403 netto (dvs. netto). Men det er situasjonen fra tre år siden, som nå er for lengst utdatert. Vi bør vite nyere statistikk om omtrent to måneder.
Dataene som Statistisk sentralbyrå beregner statistikken over gjennomsnittlig lønn og sysselsetting i næringslivet på grunnlag av, kommer fra «Forskrift om økonomisk aktivitet» (DG-1). Denne rapporten undersøker selskaper med 50 eller flere ansatte ved bruk av fullmetoden og selskaper med 10 til 49 ansatte ved bruk av representativ metode. Vi skrev mer om dette i artikkelen «Hvem tjener så mye?» Lønn i Polen – hvordan beregner Statistisk sentralbyrå dem? [Tłumaczymy]».
Sysselsettingen kollapset
Antall ansatte (i årsverk) i bedriftssektoren utgjorde 6 502,1 i august 2023 og var 11,6 tusen flere enn i august 2023. høyere enn en måned tidligere – ifølge data fra Statistisk sentralbyrå.
Dette var den største månedlige sysselsettingsnedgangen siden april 2021. Siden årsskiftet har antall arbeidsplasser i næringslivet falt med 2,6 tusen. Dette tilsvarer en endring i sysselsettingen på -0,01 % sammenlignet med august 2022 – ifølge Statistisk sentralbyrå. Dette resultatet er svakere enn 0,1 % år-til-år-veksten forventet av økonomer.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»