Home » Han endret jobben i Norge til en litauisk landsby: farens hobby, gjenopplivet her, ble til en gylden forretningsidé

Han endret jobben i Norge til en litauisk landsby: farens hobby, gjenopplivet her, ble til en gylden forretningsidé

by Thure Lindhardt

Han husket sin gamle fars hobby

Den hyppige ungdommen i dag er utenkelig uten å reise og prøve å jobbe i utlandet. Carolina og Justin, som kom hjem for å elske familiene sine og startet en familiebedrift, er intet unntak.

Etter å ha jobbet i Norge en stund, planla Karolina og Justinas å reise tilbake til Litauen. Paret ønsket ikke å gå på de vanlige jobbene sine, så de spurte seg selv om hvilke interessante aktiviteter de kunne gjøre. Og her begynte biene å vokse i hodet, hvor de var og hvor de ikke var.

Justin hadde kjent honningbærere siden barndommen – som barn så han på at faren tok seg av birøkten hans. Likevel var ikke Justins minner om bier de beste, og Carolinas birøkt var noe nytt og enestående. Så hvem hadde trodd at pappas gamle hobby ville bringe familien sammen igjen?

«Justin visste litt om biene fra faren sin, men han hadde sist sett dem da han var 3 eller 4 år gammel. Han fikk et smertefullt stikk i ansiktet og har ikke vært sammen med biene siden. Og nå er han veldig interessert i selv, tilpasser og tester alt han lærer, diskuterer det med andre birøktere. Også i Norge måtte han bli birøkter en kort periode, og der fikk han mye erfaring fra en mangeårig birøkter, sier Karolina.

På spørsmål om hvordan hun ble venn med biene, er Karolina fornøyd med at hun ikke var redd dem fra starten og at svigermoren ikke sparte på verdifulle lærdommer og råd, noe hun er veldig takknemlig for.

«Personlig har jeg ikke studert bier i det hele tatt. Og jeg kan ikke tro at jeg ikke var redd for det i det hele tatt, jeg likte å lære av min svigermor, jeg sjekket bikubene. Hvis noen hadde fortalt meg for 3 år siden at jeg skulle bli birøkter, hadde jeg ikke engang tenkt på det og sagt at jeg egentlig aldri ville gjøre det. «Jeg føler ingen mystikk om det, og jeg følte ingen frykt fra starten,» er Karolina overrasket.

Arbeidstid teller ikke

Justins gamle fars hobby ble gradvis en ung familiebedrift. Paret skjønte raskt at birøkt, som pappa hadde mindre og mindre tid til, ikke bare kunne gjenopplives, men også bli en suksessrik bedrift.



Birøkterne Justin og Carolina

© Foto av Akvilina Foto

«Vi la merke til det da. Justin var opprinnelig interessert i moderne birøkt, moderne bikuber, modernisering av honningrotasjon og dyrking av honningplanter. Faren til Justin hadde ikke tid til det og birøkt var mer eller mindre en hobby. Så vi utvider bigården gradvis, vi er interessert i finessene i birøkt og kan si at jo mer du studerer, jo mer oppdager du det ukjente. De forstår at det fortsatt er mye å lære om både biene og forviklingene i virksomheten, sier Carolina.

For tiden bruker paret mesteparten av tiden sin birøkt og salg av biprodukter, og i den gjenfødte virksomheten har både Carolina og Justin delt ansvar.

«Justins mer ansvar for å ta vare på kolonier, flytte bikuber, lokalisere utstyr, reparere lokaler og andre lignende jobber. Jeg bruker mesteparten av tiden min på å kommunisere med kunder, lete etter nye produkter og sosiale medier. Jeg savner også biene veldig, så jeg hjelper dem i bigården fra tid til annen, sier Karolina.

Selv om det unge paret tilbringer mesteparten av tiden sin i vanlig birøkt, er somrene eksepsjonelle med både Carolina og Justin som knapt snur seg i den varme årstiden.

«Sommeren er spesielt travel og vi regner ikke med noen arbeidstimer. Du må også jobbe mer enn 16 timer. Om vinteren litt roligere og lettere, men etter siste inspeksjon av bifolkene går vi videre til andre oppgaver , for eksempel håndtering av rammer, Forberede gaver, fylle honning og mer. Sesongen fortsetter, men den er ikke så intens, «Karolina klager ikke på mangelen på arbeid.

Honning kombineres med bær og urter

Familiebedriften er ikke begrenset til vanlige honningprodukter. Tvert imot, det unge paret leter stadig etter nye kombinasjoner med honning og tilbyr honning beriket med forskjellige smaker og aromaer: honning med bringebær, havtorn, ingefær og sitron eller solbær ble født her.

Selv om slike produkter ofte først blir sett i familiens birøkt og merket som eksotiske, innrømmer Carolina at de ikke var pionerene for slike uventede honningkombinasjoner.

«Når det gjelder å kombinere honning med bær eller urter, er dette definitivt ikke en nyhet eller en oppfinnelse av oss. Jeg vet ikke hvem de virkelige pionerene for disse produktene er, men mange mennesker kjenner ikke til honning med smaker eller har ikke prøvd det, sier intervjueren.


Carolina

Carolina

© Foto av Akvilina Foto

Etter hennes mening oppstod ikke ideen om oppskrifter med honning og nye smaker unødvendig – den kom til på jakt etter hva man skulle legge vekt på, hvordan man interesserer og tiltrekker seg en kunde. Samtidig ønsket familien å endre dagens måte å bruke honning som medisin på – de er overbevist om at det er mye mer honning tilgjengelig.

«Honning som produkt forstås snevert nok. Brukes ved sykdom eller tilsettes te. Jeg ønsket å tilbakevise denne etablerte oppfatningen – honning er full av smak, aroma, og ikke bare gunstige egenskaper, tross alt. Og når det kommer til dens forskjellige arter, kan du miste hodet ved å prøve det og prøve å forstå hvilke planter nektaren kommer fra, sier Carolina.

Etter hennes mening har hennes elskede birøkt ennå ikke sitt eget «visitkort» eller et produkt som overgår andre, men de nyeste kombinasjonene med jordbær og kokos eller med kanel og epler, ifølge Carolina, har allerede sin egen krets av fans.

«Den første er for elskere av mer eksotiske smaker, den andre minner om hjem og ferie. Begge smakene oppdages av kunden, og fordi de er enkle å påføre og bruke på kjøkkenet, kan de brukes hele året, sammenligner Karolina.

Jakten på nye smakskombinasjoner er ikke alltid vellykket. Selv om familien ikke mangler nye ideer, innrømmer Carolina at hun tør å ta frem bare de smakene de liker best.

«Når det kommer til nye honning- og bærblandinger, er det fortsatt tanker om hvorfor du ikke bør prøve den ene eller den andre kombinasjonen. Vi har prøvd mange kombinasjoner før, men hvis vi ikke likte det så godt, tror vi at kunden ikke vil like det heller, så disse kombinasjonene vil bare holde seg i testfasen. Og det krever virkelig mye arbeid å få det ut av markedet. Proporsjonsutvalg, forskning og mer – jeg har fortsatt minst to smaker som jeg håper blir utgitt snart, lover hun.

Overbevist – det blir lettere etter tøffe dager

Når man ser parets idylliske retur til hjemlandet for å passe bier fra utlandet, er det vanskelig å tro at birøkt aldri var en drøm for en ung familie som bodde og jobbet utenfor Litauen.

«Vi har egentlig ikke drømt om birøkt. Tanken på virksomheten vår fortsatte å snurre, men vi hadde ingen anelse om at vi noen gang ville gå mot det. Og jeg vil ikke kalle det en suksesshistorie om det vi gjør. «Der vi er nå er resultatet av testing og hardt arbeid,» sier Carolina.

Men mest av alt er den unge familien takknemlig for foreldrene, fra hvem bekjentskapet med bier begynte. Carolina er overbevist om at uten hennes hjelp ville ikke dagens drøm gått i oppfyllelse og gir gjerne erfaringen som har blitt gitt videre fra generasjon til generasjon. Så det er trygt å si at denne aktiviteten kom av kjærlighet til familien.

«Uten hjelp fra foreldre eller kjære, vet vi ikke hvor langt vi ville ha gått. Så langt er det viktigste å lære og lære av hverandre, å gjøre feil og ikke slutte å prøve. Vi vet allerede av erfaring at etter tøffe dager kommer lettere dager og alt virker ikke lenger så umulig. Og de positive tilbakemeldingene, oppmuntringene og hyggelige meldingene vi får, holder oss bare videre, sier hun.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment