Home » Håndball-EM 2022: Resultat og rapport – fra EM-finalen

Håndball-EM 2022: Resultat og rapport – fra EM-finalen

by Gabriel Scott

Se finalen i EM i håndball for kvinner på Eurosport og Eurosport Extra på Player.

Den skandinaviske finalen ble spilt for femte gang i historien, selv om danske håndballspillere måtte vente 18 år på å kjempe om gull. De hadde sist en slik sjanse i 2004, men da tapte de for representantene for nabolandet.

Nordmennene, som allerede har vunnet åtte euro, vant tittelen sist for to år siden. På turneringen som ble holdt på Balkan forsvarte de trofeet de hadde vunnet på den tiden. Etter en høy 28:20-seier over franskmennene åpnet muligheten for å kjempe om det niende gullet.

Danskene bygde på forrige seier

Denne gangen gikk danskene videre til finalen etter å ha slått Montenegro og tapte sammenlagt kun førsterundekampen mot Slovenia.

De hadde en psykologisk fordel over sine rivaler ettersom de allerede hadde beseiret nordmennene en gang i denne begivenheten. På slutten av gruppespillet vant de 31:29.

Danske håndballspillere bestemte seg for å bruke denne fordelen ved å pålegge sine konkurrenter sine egne spillevilkår fra starten av. De tok raskt ledelsen og stakk så av fra nordmennene hele tiden, selv om de med alle midler prøvde å gjøre det vanskelig for motstanderne. I første omgang klarte Rødt og hvitt å skaffe seg en femmålsledelse.

Den første halvdelen av kampen, som kjempet om den fjerde tittelen i historien til representanten for Danmark, endte med en ledelse på 15:12.

Kjemp for å komme tilbake i spillet

Starten av andre omgang ser en utmattende kamp for Norge om å komme tilbake fra tap. De forsvarende mesterne var nær utligning ved flere anledninger, men flaksen favoriserte rivalene. Nordmennene, som spilte noe raskere i andre del av kampen, klarte kun å ta igjen to poeng ved å slå tverrliggeren og stolpen.

Sulten på den fjerde tittelen ønsket ikke Danmarks håndballspillere å gjøre oppgaven lettere for motstanderne. Flotte forsvarere og flotte angripere holdt enda flere suksessrike rivaler i sjakk.

Kampen startet igjen ti minutter før slutt. Nordmennene utlignet til slutt.

De snudde spillet

De så en mulighet og grep den. De tok til slutt ledelsen for første gang med sju minutter igjen.

Selv om danskene ledet nesten hele møtet, gikk de helt bort til slutt. Rivalen brukte sin erfaring til å utvide ledelsen til to mål, og voktet ledelsen til siste sekund.

De nådde sin niende tittel og vant med 27:25.

Bronsemedaljen til Euro ble tidligere vunnet av håndballspillere fra Montenegrosom også beseiret Frankrike 27:25.

Danmark – Norge 25:27 (15:12)

Forfatter: macz/twis