Home » Har Norge faktisk forbud mot å lade elbiler hjemme? Vel, sånn er det

Har Norge faktisk forbud mot å lade elbiler hjemme? Vel, sånn er det

by Connie Nielsen

Forbudet mot å lade elbiler fra stikkontakt i Norge er en «nei men ja»-situasjon.


Jeg skrev nylig om at elbiler før eller siden ikke lenger vil kunne lades fra en hjemmekontakt. Selvfølgelig gjøres dette under dekke av såkalt «sikkerhet» (som jeg vil skrive om om et øyeblikk). Jeg undervurderte imidlertid myndighetene som ville forby det før det ble utbredt. Som i Norge. Men var det virkelig forbudt? Dette er beskrevet i denne artikkelen? Det virker ikke helt nødvendig.

Forbud mot å lade elbiler i stikkontakten i Norge: Stemmer det?

NEI. Det er vanskelig å snakke om forbud når noe verken kontrolleres eller straffes. Det betyr at hvis du lader elbilen din fra en stikkontakt i garasjen, er det sannsynligvis ingen som legger merke til det, og myndighetenes helikoptre for å oppdage folk som lader biler hjemme vil ikke ta av for deg. Derfor ser jeg ingen begrunnelse for tittelen «Nordmennene har forbudt å lade biler fra stikkontakter.» Det er imidlertid ikke som i Polen at alle kan gjøre hva de vil. Det er innført noen nye krav til elektriske installasjoner.

Gamle stikkontakter kan fortsatt brukes

Loven gjelder ikke med tilbakevirkende kraft, så enheter når de er installert kan fortsette å fungere. Imidlertid skal stikkontakten der vi lader en elbil ha jordfeilvern. Jeg vil ikke late som om jeg vet dette, så jeg skal gi det til deg Link til Wikipedia. Generelt, når man leser kommentarer fra brukere av gruppen «Elbilsjåfører i Polen», kan man komme til den konklusjonen at det er et forbud, men dette er ikke tilfelle. Du kan lade fra en stikkontakt, men du trenger en egen krets med egen sikring.

Faktisk er det forbudt å bruke standard stikkontakter for lading av elbiler i nybygde boliger og garasjer. Skal du lade et elektrisk kjøretøy, må du investere i den såkalte wallboxen. Under norske forhold er ikke dette en stor kostnadsfaktor. Landet er stort, de fleste bor i eneboliger, så det å montere wallbox skremmer ingen bort.

En skog full av ladere

Det handler visstnok om branner

Her kommer jeg tilbake til temaet sikkerhet, som jeg skrev om i begynnelsen. Hvordan er det mulig at det er et helt nettverk av underjordiske tanker fulle av brennbart drivstoff som folk heller i andre tanker, og skaper brennbare gasser… og ingenting skjer? Jeg fant data om elbilbranner i Norge for 2021. Det var 29 av dem over hele landet. Tilsynelatende lader de fleste av dem fra stikkontakten, og det er en grunn til å forby det. Jeg fant også ut at Norge hadde 455 000 registrerte ved utgangen av 2021. elektriske biler. Av disse brant 29, det vil si 0,0063 %. Dette er faktisk en stor grunn til å innføre et forbud.

Hvis vi skulle ta slik statistikk på alvor, ville tanking av en bil med forbrenningsmotor sett slik ut: du ville kjørt bilen gjennom en lås inn i et oksygenfritt vakuumkammer, luften ville blitt sugd ut av kammeret, og deretter en ansatt gikk inn i et spesielt hermetisk kammer med en. Utstyrt med en oksygenflaske skrudde han en slange med drivstoff på gjengen som stakk ut av bilen. Etter å ha kontrollert tettheten til forbindelsen, ble drivstoffet pumpet. Ellers er det fare for eksplosjon.


Et sted på landet i Norge 2

Så ja, nordmennene forbød det. Og sånn blir det hos oss også

Tilsynelatende er arbeidet med slike forskrifter i Sejmen allerede langt fremme. En mann som monterer wallboxer fortalte meg at det bare var et tidsspørsmål før de eksisterende installasjonene i garasjer ble overhalt og da kunne man glemme å lade bilen hjemme. Og kostnaden for å installere en wallbox i Polen er i femsifret rekkevidde.

Les også:

Norge: Har du kjørt elbil? Det er kult, la det nå være

You may also like

Leave a Comment