Energilagringsteknologi må utvikles betydelig for å møte krav knyttet til blant annet integrering av fornybare energikilder og styring av etterspørsel og forsyning av elektrisitet. Spørsmålet er i hvilken retning denne utviklingen vil gå – sier WNP.PL Robert Szczotka, direktør for ABBs Propulsion Systems-virksomhet i Polen.
– Energilagringsteknologi må utvikles betydelig for å møte krav knyttet til blant annet integrering av fornybare energikilder og styring av etterspørsel og tilbud av elektrisitet. Spørsmålet gjenstår i hvilken retning denne utviklingen vil gå. Batterilagring er en av de mulige retningene, men vi kommer nok også til å bruke andre teknologier, som energilagring i form av hydrogen, og kanskje kommer vi tilbake til pumpekraftverksteknologi, sier WNP.PL Robert Szczotka, administrerende direktør for fremdriftssystemer hos ABB i Polen .
Etter hans mening skal det snart bygges anlegg der vindparken kombineres med et hydrogenproduksjonsanlegg.
Av de tre teknologiene ser hydrogen ut til å ha den lyseste fremtiden i dag. Det er nye hydrogenløsninger, anleggene blir mer og mer effektive og produksjonen av «grønt» hydrogen blir billigere og billigere. Vi leverer for tiden utstyr til verdens største høytrykks alkaliske elektrolysator som skal installeres i Norge. Den vil kunne produsere 1100 standard kubikkmeter grønt hydrogen i timen – legger Robert Szczotka til.
Et stadig viktigere element i utviklingen av energisektoren er det økologiske aspektet, og batteribasert lagring er et stort miljøproblem. Dette kan påvirke tempoet i utviklingen deres.
Et bruksområde for hydrogen som energilager er jernbanetransport, som i økende grad gjennomgår en energiomstilling. Til slutt er det fortsatt en energibærende kontaktledning som står overfor tradisjonelle farer som strømbrudd.
Derfor er energilagring nødvendig for å opprettholde pålitelig drift av nettet.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»