Home » Hva er den beste måten å lagre strøm på? Batterier, hydrogen og mer

Hva er den beste måten å lagre strøm på? Batterier, hydrogen og mer

by Gabriel Scott

Energilagringsteknologi må utvikles betydelig for å møte krav knyttet til blant annet integrering av fornybare energikilder og styring av etterspørsel og forsyning av elektrisitet. Spørsmålet er i hvilken retning denne utviklingen vil gå – sier WNP.PL Robert Szczotka, direktør for ABBs Propulsion Systems-virksomhet i Polen.

– Energilagringsteknologi må utvikles betydelig for å møte krav knyttet til blant annet integrering av fornybare energikilder og styring av etterspørsel og tilbud av elektrisitet. Spørsmålet gjenstår i hvilken retning denne utviklingen vil gå. Batterilagring er en av de mulige retningene, men vi kommer nok også til å bruke andre teknologier, som energilagring i form av hydrogen, og kanskje kommer vi tilbake til pumpekraftverksteknologi, sier WNP.PL Robert Szczotka, administrerende direktør for fremdriftssystemer hos ABB i Polen .

Etter hans mening skal det snart bygges anlegg der vindparken kombineres med et hydrogenproduksjonsanlegg.

Av de tre teknologiene ser hydrogen ut til å ha den lyseste fremtiden i dag. Det er nye hydrogenløsninger, anleggene blir mer og mer effektive og produksjonen av «grønt» hydrogen blir billigere og billigere. Vi leverer for tiden utstyr til verdens største høytrykks alkaliske elektrolysator som skal installeres i Norge. Den vil kunne produsere 1100 standard kubikkmeter grønt hydrogen i timen – legger Robert Szczotka til.

Et stadig viktigere element i utviklingen av energisektoren er det økologiske aspektet, og batteribasert lagring er et stort miljøproblem. Dette kan påvirke tempoet i utviklingen deres.

Et bruksområde for hydrogen som energilager er jernbanetransport, som i økende grad gjennomgår en energiomstilling. Til slutt er det fortsatt en energibærende kontaktledning som står overfor tradisjonelle farer som strømbrudd.

Derfor er energilagring nødvendig for å opprettholde pålitelig drift av nettet.

Det kan også tenkes minienergilagringsenheter som vil gjøre det mulig å drive lokomotivene med hydrogen. De første hydrogenlokomotivene dukker allerede opp.

– I den midterste delen av den andre linjen i Warszawa Metro installerte vi et sporsystem som lagrer og returnerer overflødig energi. En lignende løsning ble valgt av operatøren av køen på Los Angeles flyplass. I dette tilfellet, ved strømbrudd, bør systemet gi ekstra energi slik at køen trygt kan nå neste stopp – sier Robert Szczotka.

– I fremtiden vil det være en blanding av ulike løsninger, som f.eks B. Lagre som støtter driften av hele nettverket, varehus for mikrobatterier som er plassert i lageret og tillater reiser på flere titalls eller til og med flere hundre kilometer, og hydrogeninstallasjoner opererer også ved siden av. Ved strømbrudd i trekkraften kan det batteridrevne eller hydrogendrevne toget skifte til denne reservestrømforsyningen jevnt og umerkelig til passasjerene – legger han til.

kraftdistribusjon

Et annet viktig sted hvor energilagring brukes er i kraftoverførings- og distribusjonssektoren. Betydningen av desentralisert energi vil øke, og med det vil ustabiliteten i nettdriften øke. Det vil være problemer med å kompensere for dette.

– Tradisjonelle teknologier som synkrone kompensatorer kommer tilbake og bringes ut på markedet for å kompensere for reaktiv effekt og gi ekstra kortslutningskraft. Så vi vil ha å gjøre med en slags blanding av nye teknologier som energilagring, som vil tillate oss å fortsette å levere energi i tilfelle avbrudd, og tradisjonelle teknologier, som vil tillate oss å bekjempe forstyrrelser fra energiproduksjon – mener han Robert Szczotka.

Som han påpeker kan vi uten investeringer i kraftnettet få store problemer i fremtiden fordi det distribuerte nettet fungerer annerledes enn det tradisjonelle nettet.

– Derfor kreves det omfattende investeringer i både «hardware» og «programvare»: fra nettutvidelse og systemer for å sikre nettvedlikehold ved kildefeil eller stans, til automatisering og intelligent kontroll av disse prosessene. Jeg tror at polske distributører har kjente behov og vet hva de skal investere i – sier Robert Szczotka.

Les også: Vi bruker en halv milliard zloty i måneden på investeringer i energinettverk

You may also like

Leave a Comment