Ettersom landets sentralbank og statlige myndigheter levde opp til løftene om å effektivt eliminere kryptogruvedrift i Kina, estimerte Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) at den gjennomsnittlige månedlige andelen av Bitcoin-nettverkets hashrate på nesten 70 % var nede i september 2020 til 0 % innen august 2021.
I mellomtiden hadde naborepublikken Kasakhstan blitt et åpenbart mål for mange kryptovalutagruvearbeidere, tvunget til å flykte fra Kina, med en overflod av billig elektrisitet som venter på gruvearbeidere og utenlandske gruvegårdseiere som søker nye beitemarker for å plyndre formuen deres.
I følge estimater fra Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, basert på geotaggede data samlet inn fra en rekke gruvebassenger for kryptovaluta, har Kasakhstans gjennomsnittlige månedlige hashrateandel for bitcoin-nettverk steget etter hvert som Kina avtok – og steg inn med nesten 10 % på to måneder da det startet. å hoppe fra 8,8 % i juni til 18,1 % i august 2021.
«Bitcoin-protokollen – i seg selv – har ingen geografiske preferanser,» sier professor Aggelos Kiayias FRSE, styreleder for cybersikkerhet og personvern ved University of Edinburgh.
«Men det belønner gruvearbeidere med en digital eiendel som omsettes globalt, og gir dem dermed et insentiv til å finne den billigste strømmen for å maksimere fortjenesten.»
Professor Kiayias legger til: «Av denne grunn kan land som tilbyr strømsubsidier, har slappe regler og/eller har billig strøm på grunn av naturressurser, være svært attraktive steder for gruvedrift.
«Dette kan føre til overavhengighet av Bitcoin fra disse landene og overutnyttelse av fortrinnsrettspriser og ressurser, som igjen kan føre til tilbaketrekking av subsidier og utilgjengelighet av ressurser.»
Faktisk, da Kasakhstan ble det nest største arnestedet for kryptogruvedrift i verden bak USA, forbrukte spredningen av «hoteller» for gruvedrift som tillot folk å leie datasenterplass for gruveriggene sine, og uregistrerte «grå» gruvearbeidere forbrukte gigawatt elektrisitet . per år ulovlig over hele landet har fått skylden for et flammende nasjonalt nettverk.
«Tingen er at Kina var den største kryptovalutaprodusenten i verden,» sier Alex de Vries, en dataforsker og kryptovalutaforsker som har laget sine egne historiske forbruksindekser for Bitcoin og Ethereum på nettstedet sitt Digiconomist.
«Så hvis alle gruvearbeiderne må migrere, flytter du faktisk energiforbruket fra ett land som Argentina til et annet land – til et mye mindre nett enn Kina kan tilby.»
Kazakhstan Electricity Network Operation Company (KEGOC) sa i slutten av oktober at strømforbruket oversteg produksjonen «på grunn av den kraftige økningen i forbruket til digitale gruveforbrukere (over 1000 MW) og det høyere antallet nødsituasjoner ved kraftverk.»
«Jeg antar at regjeringen ønsket å tjene penger raskt [off cryptocurrency mining]dr Luca Anceschi, professor i eurasiske studier ved University of Glasgow, sier: «Og så skjønte de at de ikke kunne håndtere det fordi de ikke hadde stor nok infrastruktur.»
for dr Anceshi, Kasakhstan, som en energirik nasjon, står overfor en situasjon den ikke burde ha møtt.
«Et land som Kasakhstan trenger ikke å være i den posisjonen det er med sin energi,» sier han.
«Det føles som om Skottland går tom for vann med alt regnet vi får.»
Da Bitcoin-gruvedriften i Kasakhstan økte på slutten av 2021, befant til og med noen av landets største og eldste datasentre seg i et annet landskap enn før.
Elektrisitetsforsyningen har økt dag for dag, mens strømrasjonering har blitt rasjonert for kryptogruvedrift, med disse problemene som ble ytterligere forverret ettersom den kasakhiske regjeringen innførte internettstans i et forsøk på å dempe opptøyer og uro.
Onsdag 5. januar brøt sinne ut i gatene i Almaty over regjeringskorrupsjon, klasseulikhet, doblingen av LPG-kostnadene og komplekse og historiske spørsmål i Kasakhstan i oppfordringer til endring, med 164 mennesker drept i protester rundt om i landet.
Og da den kasakhiske regjeringen stengte internett, begrenset ytringsfrihet på nett, tilgang til sosiale medier og nettjenester i Kasakhstan, så det ut til at bitcoins hashrate også fikk et slag i flere store gruvebassenger, ettersom gruvearbeidere i landene manglet tilgang til nettverk – utløste et flashkrasj i kryptovaluta som førte til at de allerede avstumpede prisene på Bitcoin, Ethereum og mer stupte enda lavere.
Mens mange andre gruvearbeidere nå ser til USA for større geopolitisk, økonomisk og energisk stabilitet for storskala gruvedrift, er det bare i stater som USA, Kentucky og Texas at den store migrasjonen til gruvedrift av kryptovaluta ser ut til å være å stoppe deres billige energi og minimale regulering.
Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) anslår at energibelastningen vil femdobles innen 2023, med kravene til kryptogruvedrift og dets datasentre som krever opptil 5000 megawatt ekstra kraft.
«Når Kasakhstan er ferdig med denne industrien og deres regjering prøver å kaste ut bitcoin-gruvearbeidere, vil de sannsynligvis gå andre steder,» sier de Vries.
«Men da vil neste land ha det samme problemet.»
Mr de Vries og Dr. Pete Howson, en universitetslektor i internasjonal utvikling ved Northumbria University, undersøkte nylig virkningen av kryptovalutagruvearbeidere som flytter mellom land og av gruvedrift på sårbare samfunn i land med dårlig energiinfrastruktur og billig fossilt brensel. Aktuell i et felles dokument.
Dette fikk Dr. Howson konkluderer med at den energikrevende prosessen med å utvinne proof-of-work kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum «kan sees på som parasittisk i den forstand at den på en eller annen måte kobles til lokale ressurser.»
«Det tar gang på gang før verten må prøve å eliminere det gjennom regulering, forbud, et voldelig opprør, eller det dreper verten ved å bruke for mange ressurser den trenger,» fortsetter Dr. Howson borte.
«Jeg tror det er denne ideen blant noen kryptoforkjempere at gruvedrift, spesielt Bitcoin, kommer til unnsetning ved å gi en inntektsstrøm for såkalte strandede energiressurser som statene ikke kan finne en kjøper til.
«Men grunnen til at krypto- og bitcoingruvearbeidere flytter til disse stedene er fordi de har sårbare og fattige befolkninger, rusten infrastruktur og svake reguleringsregimer.
«Det er derfor de drar dit – for å utnytte dem, ikke for å hjelpe dem.»
Kosovo begynte det nye året med å forby gruvedrift av kryptovaluta, med politiet som beslagla hundrevis av dyre grafikkbehandlingsenheter (GPUer) og applikasjonsspesifikke integrerte kretser (ASICs) i landsomfattende raid som landets økonomiminister, Artane Rizvanolli, nevnte muligheten for strømbrudd. mens Iran innførte en andre firemåneders suspensjon av kryptogruvedrift i landet sent i 2021.
Slike tiltak gjentas i Sentral-Asia og Europa — der land som Abkhasia, Georgia og Usbekistan har vendt seg til forbud mot kryptogruvedrift og suspensjon for å takle økt etterspørsel etter billig elektrisitet, mens de populære skandinaviske gruvenasjonene Norge og Island prøver å støtte Sveriges fremstøt. for et EU-omfattende forbud mot kryptogruvedrift.
«Det som er uunngåelig er ikke at gruvedrift vil bli forbudt,» sier professor Kiayias, «men det faktum at bitcoin-gruvearbeidere vil søke den billigste elektrisiteten som mulig, og med mindre de blir hindret av reguleringer, vil ikke noe land slutte å bruke noen kilde, uavhengig av miljøpåvirkningen.
En melding fra redaktøren:
Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du vurdere å støtte vår pålitelige og verifiserte journalistikk ved å registrere deg for et digitalt abonnement.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»