Onsdag gikk politiet, kystvakten (Kystvakten) og tollvesenet (Tolletaten) om bord i en stor luksusyacht som hadde ligget til kai i Narvik havn siden sist torsdag. Ifølge avisen Fremover var militæret på jakt etter superyachten eid av Vladimir Strzalkowski, en tidligere KGB-offiser og venn av Vladimir Putin.
Operasjonssjef i Nordland politidistrikt, Mari Lillestø, sier til NRK at operasjonen mer var en felleskontroll (med ulike tjenester som samarbeider) og «rutine».
Blant annet screening av ikke-Schengen-utlendinger som ankommer Norge om bord på en superyacht.
Lillestø la til at «fartøy som frakter ikke-Schengen-borgere blir ofte inspisert».
Narvik er den nordligste byen i Nordlandsregionen før Troms-grensen.
Ankomsten av den russiske superyachten til Narvik faller sammen med den store vinterøvelsen «Cold Response» med 35.000 soldater fra 28 land.
Tidligere norsk etterretningssjef Ola Kaldager er ikke overrasket. Han hevder at superyachtens tilstedeværelse ikke er tilfeldig.
«Dette er ikke spesielt overraskende. Det har russerne gjort i årevis da det ble gjennomført store allierte manøvrer i Nord-Norge» – forklarte Kaldager. Han understreket imidlertid det faktum at superyachten tilhører en god venn av Vladimir Putin.»Tidligere dukket russerne opp under lignende omstendigheter med fiskefartøyer og mer avanserte fartøyer som vitenskaps- og forskningsfartøy. Nå har vi en litt annen, spesiell situasjon der Putins gode venn, en tidligere KGB-offiser, dukker opp her på skipet sitt.la Kaldager til.
På spørsmål fra NRK om hvilken informasjon russen ser etter, nevner Kaldager: «teknisk informasjon (f.eks. om olje- og gassproduksjon og overføringsinfrastruktur – red.), Avlytting av radiokommunikasjon og muligens annen informasjon – hvis de er heldige nok til å ha kontakter på land som kan gi dem mer informasjon, vil de sannsynligvis få den informasjonen«.
Noen kommentatorer spekulerer og antyder at superyachten kan ha blitt brukt, eller til og med brukt, til å kutte undersjøiske kabler. En fiberoptisk forbindelse mellom Fastlands-Norge og det norske territoriet på Svalbard lengst i nord ble nylig kuttet.
I teorien kan Ragnar brukes til slike avledningsmanøvrer. Har minst ett undervannsfartøy om bord.
Det er faktisk et ganske interessant skip i seg selv. Det er en luksuriøs ekspedisjons-superyacht, egnet for seiling under vanskelige arktiske forhold, ombygd fra et støttefartøy for gruvedrift og en isbryterslepebåt, og designet for bruk i grunt vann (f.eks. Det kaspiske hav). Den er utstyrt med for eksempel en «A»-rammekran for utsetting og løfting av nedsenkbare båten opp av vannet. Det tilbys i charter.
Før ombyggingen ble skipet operert av det kasakhiske selskapet til det nederlandske selskapet Wagenborg Shipping BV som Sanaborg. Etter ombyggingen vil skipet seile under navnet Ragnar fra 2020.
PBS; fra media
Foto: RagnarYacht.com
Ragnar – grunnleggende egenskaper:
IMO-nummer – 9621522
Flaggstat – Malta
Operatør, administrerende skipsreder – Ragnar Management Ltd, Malta
Teknisk leder – Jansen Maritime Services Ltd, Storbritannia
produksjonsår – 2012; Ombygging 2020
Skipsverft (konstruksjon) – Niestern Sander BV, Delfzijl, Nederland
Verft (rekonstruksjon) – Icon Yachts
Total lengde – 68,20 m
Lengde mellom perpendikulære – 64,90 m
maksimal bredde – 14,30 m
Byggebredde – 14,00 m
Dypgang – 3,15 m
Sidehøyde – 5,10 m
Bruttotonnasje – 2272
Netto tonnasje – 2272
Bæreevne – 867 t
Pullerttrekk – 34 T
Seter for passasjerer – 16 (i 8 lugarer)
Plasser for laget – 18
Hovedfremdriftseffekt (to azimutthrustere) – 3500 kW
Marine Power Plant – MCR 4000 kW (5438 hk)
Driftshastighet – 12,50 knop
Maksimal hastighet – 14,00 knop
Rekkevidde – 6000 NM
Isklasse – FS isklasse 1A Super
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»