Home » i Norge, påstanden om et europeisk forsvar

i Norge, påstanden om et europeisk forsvar

by Peter Østbye

22. mars startet øvelsen her…

22. mars begynte Trening Cold Response her. En stor manøver som samler 30 000 soldater fra nord til sør for dette nordligste landet i Europa. Nordmenn selvsagt, men også polakker, portugisere, spanjoler, tyskere og 3000 franskmenn. Med denne egenarten altså ved å foregå i et åpent miljø, i utkanten av boliger og på hovedfartsårene. Derfor denne til tider merkelige sameksistensen med troppene oppslått foran hagene eller gjemt i smugene til disse trehusene rett ut av Karin Fossums noir-romaner.

ansikt til ansikt

Utover anekdoten ga krigen i Ukraina denne øvelsen en spesiell dimensjon. Riktignok hadde dette møtet vært planlagt i to år, lenge før Kremlherren startet sin offensiv mot Kiev. Likevel er det uttalte målet direkte knyttet til kampene som raser fra Kharkiv til Odessa. Hvis NATO-allierte i Norge har mobilisert så mye ressurser, er det i hovedsak for å trene til en helt spesifikk kamp: «symmetrisk krigføring». Enten en direkte konflikt mellom to stater; deres hærer kolliderer ansikt til ansikt med all deres ildkraft.

Men hvis denne katastrofale utsikten de siste årene mest var et spørsmål om forventning, bekreftet Russlands invasjon av Ukraina denne intuisjonen på den mest plutselige og brutale måten. Hvis, i denne forbindelse, den russiske offensiven har gjenopplivet NATO og, med utplasseringen av franske og belgiske tropper spesielt til Romania, har forårsaket en betydelig styrking av Europas østlige flanke, representerer denne kalde responsøvelsen en av reaksjonene på denne brannen i en bredere forstand. I Norge jobbet de allierte faktisk med et «ukrainsk» scenario, og multipliserte den offensive og defensive fasen. Vanskelig å være mer eksplisitt.


Cold Response-øvelsen foregår i et åpent miljø og på hovedfartsårene.

JD / «SO»

Dødelig bakholdsangrep

I denne sammenhengen er den 3e Metz Hussar Regiment satte inn sine pansrede kjøretøyer. Torsdag var hans oppdrag i Rena, sørøst i landet, å bremse et tungt bevæpnet norsk gjennombrudd. Hvis du spiller sekvensene til slutten, dvs. til den – fiktive – utslettelse av den ene eller den andre, møter de væpnede styrkene hensynsløsheten til symmetrisk krigføring til denne prisen: «Den konvensjonelle fienden har samme type doktrine som oss, den samme type utstyr, så forvent en tøff kamp. Denne typen øvelser lar oss øke kraften vår, påpeker offiser Jean-Baptiste fra tårnet på sin AMX 10RC.

Til ære for flyttingen hans den dagen, ødeleggelsen av en kolonne av Leopard-stridsvogner, men de var blant de mest formidable på markedet. Men et siste bakholdsangrep ved utgangen av en kurve var deres undergang. «Hvis vi klarer å skjelne fiendens intensjoner, er vi ett skritt foran dem, og hvis vi klarer å gjenvinne initiativet, kan vi også sette oss selv i en posisjon til å vinne,» tyder general Jean-Philippe Leroux, sjefen for Den fransk-tyske brigaden ledet hele øvelsen.

I Norge er alpejegere i sitt rette element i dyp snø.

I Norge er alpejegere i sitt rette element i dyp snø.

JD / «SO»

Å forutse, overraske og frastøte fiendtlige bevegelser var også målet for mennene i den 13. bataljonen av Alpenjäger fra Barby i Savoy. Omtrent tretti kilometer nordøst for Rena, i bjørkeskogen med utsikt over det enorme islagte Osensjøen, rykker disse spesialistene i kamp i ekstrem kulde i dyp snø frem på ski. Ditt oppdrag: bygg en forsvarslinje for å blokkere et nytt norsk fremrykk og starte et motangrep.

Når natten har vært kort, med bare noen få timers søvn, under stjernene, i en rudimentær bivuakk, begynner de dagen med å grave kampposter, inkludert en reservert for en Eryx-rakettkaster. Gradvis ser denne bakken ut som en festning laget av is, klar til å rase ned på motstanderen.

I de norske skogene brukte mennene fra 13. alpebataljon en Eryx-missil.

I de norske skogene brukte mennene fra 13. alpebataljon en Eryx-missil.

JD / «SO»

Alliert enhet

Men bak den tar en annen, mer politisk arkitektur form: den med alliert enhet. Siden angrepet på Ukraina har en av reaksjonene mot Vladimir Putin vært: enten det er innenfor NATO eller EU, prøver medlemslandene å snakke med én og samme stemme. De enestående økonomiske sanksjonene som er pålagt Moskva er et av de mest åpenbare bevisene på dette. Og i Norge la Cold Response enda en del til behovet for europeisk forsvar ved å hisse opp den evige sjøormen i felten da mennene på 3e Husarregimentet kunne regne med støtte fra spanske enheter.

På ski gjør disse spesialistene for å kjempe i ekstrem kulde i dyp snø fremgang.

På ski gjør disse spesialistene for å kjempe i ekstrem kulde i dyp snø fremgang.

JD / «SO»

You may also like

Leave a Comment