Home » Ikke bare Polen. Den nordlige halvkule smelter i varmen

Ikke bare Polen. Den nordlige halvkule smelter i varmen

by Catherine Monroe

Andre høytemperaturrekorder er satt i europeiske land og deler av Asia. Det er ingen grunn til bekymring, å opprettholde et menneskeliv under slike forhold blir stadig vanskeligere og mer kostbart.

Selv om hovedstaden i Italia allerede er full av turister på denne tiden av året og nykommere fra hele verden kommer tilbake i stort antall etter to år med pandemisk tomhet, har den ofte vært øde den siste uken. I hvert fall på dagtid da solen var på sitt sterkeste. 27. juni registrerte værstasjonen på Roma Urbe flyplass en temperatur på 40,8 grader C. Dette er den høyeste juniavlesningen i historien. Det var også betydelig høyere enn forrige rekord – i 1982 viste termometeret 36,8 grader, en forskjell på opptil fire grader viser at årets hetebølge kan bli en hendelse uten sidestykke.

Les også: Varme, tropenetter og haglbyger. Toppen av varmen ligger fortsatt foran oss

Den går over hele Appennin-halvøya. Rekordtemperaturer ble også målt i juni i Firenze (41 grader), Napoli (37,5 grader) og Viterbo nord for Roma (40,3 grader). Sardinia (41,3 grader i Ballao) og Sicilia (41,6 grader i Misilmeri) var også over 40 grader C, men ennå ikke rekord. Med den første dagen i juli avtok varmen, men bare litt. Allerede om morgenen passerte temperaturen 32 grader praktisk talt overalt bortsett fra fjellkjedene, og det mørkerøde varmebeltet spredte seg jevnt på kartet fra Milano til Palermo.

Europa i den afrikanske hetebølgen

Det er ikke mye kjøligere i Frankrike for øyeblikket, noe som ligger bak årets første hetepipp. Temperaturene var allerede over 40 grader celsius der midt i måneden. 16. juni viste termometre i byen St-Jean-de-Minervois, 100 km sør-vest for Montpellier, nøyaktig 40 grader – bortsett fra Korsika, den tidligste 4-forut-avlesningen i historien siden systematiske målinger i Frankrike. Rekorder er fortsatt tett, spesielt i de største byene. I 2019, under den mest katastrofale franske hetebølgen, ble det målt 42,6 grader Celsius i Paris, mellom juni og august døde opptil 1,5 tusen for tidlig av hetebølgen. Fransk. I midten av juni var det så varmt at offentlige friluftsarrangementer ble forbudt ved lov. For øyeblikket er det litt kjøligere, temperaturen i hovedstaden overstiger ikke 22 grader Celsius, i andre deler av landet – sjelden mer enn 30. Det betyr imidlertid ikke at franskmennene kan ta en pause. Den neste bølgen er ventet i august, toppen av høytiden – når temperaturene kan nærme seg 2019.

Les også: Temperaturstigning. Hva er fremtiden til jorden

Årsaken til så høye temperaturer i Italia, Balkan, Nord-Afrika og Sentral- og Øst-Europa er en bølge av varm ørkenluft som kommer gjennom Middelhavet fra Afrika. Den flyr som en motorvei gjennom Algerie og Libya og når til og med polarsirkelen. Det er rekordvarmt i Norge. Tromsø, en kystby helt nord i landet, registrerte 29,7 grader celsius, den høyeste junitemperaturen i historien. Dette resultatet er kanskje enda mer sjokkerende enn 42 grader i Paris, ettersom Tromsø ligger 350 km nord for polarsirkelgrensen. Dette er imidlertid ikke slutten på væravvik. Forrige måned ble Norge varmere jo lenger nord du kom. Mehamm, den viktigste byen i den arktiske delen av landet, som ligger nesten på nordspissen av Skandinavia (71 graders breddegrad, mer nord enn Russlands Murmansk), brøt 30 grader (30,8). Sammenlignet med forrige rekord i juni er dette resultatet nesten 10 grader høyere.

Det er ikke bedre på Balkan. Slovenia og Kroatia registrerte de høyeste temperaturene i historien i juni – over 40 grader C. Ironisk nok ble Ljubljana, hovedstaden i Slovenia, inkludert på Washington Posts liste over «Topp ti destinasjoner for å unnslippe årets varme» for en uke siden. I Bosnia-Hercegovina forble bare 0,2 under junirekorden på 41 grader celsius. Mer enn et dusin byer i Sør- og Øst-Tyskland har opplevd temperaturer over 37 grader, med lignende målinger sett i det vestlige Polen forrige uke. Varmen har allerede fått ødeleggende konsekvenser flere steder. Varmen følges av kraftige stormer og haglbyger, ofte alvorlige nok til å forårsake elveflom og jordskred. Det sistnevnte scenariet skjedde i Østerrike, hvor gjørme i det sørlige Kärnten oversvømmet kjellere i hus, en person døde,

Været akselererer: hvorfor møter vi hyppigere stormer og flom?

Nær rekorder over den nordlige halvkule

En rask titt på planetens værkart viser imidlertid at varme ikke bare er et europeisk problem. Det er ikke så verst på det gamle kontinentet uansett – på kloden er det nok å roe seg ned litt. I Tunis ble temperaturrekorden for juni registrert, men den var 48,7 grader C. Mørkebrune bånd på temperaturkartene kan sees langs hele vestkysten av USA og Canada, i beltet fra Iran til Mongolia og i hele Japan. I Tokyo nådde temperaturen 35 grader i fem dager på rad, noe som – nok en gang – er rekordhøy. I Uch-Adzhi, en bosetning i sentralasiatiske Turkmenistan, viste termometeret 48,2 grader forrige uke – den høyeste målingen ikke bare for landet, men for hele regionen. Varmeadvarsler har blitt utstedt av lokale myndigheter i alle tre delstater på den amerikanske østkysten. Sør-California, Sør-Oregon og den sentrale delen av staten Washington er spesielt utsatt – temperaturene der kan snart overstige 45 grader Celsius.De enorme skogbrannene, som også har pågått på de greske øyene i flere dager, begynner allerede.

2021: Nesten 50 graders varme i Canada. Men varme er et problem for hele verden

Det er det varmeste i Iran så langt. Også der var det rekord, til og med 52 grader sørvest i landet. Sør-Korea vil holde seg over 35 grader Celsius i lang tid – lokale værtjenester advarer om at hetebølgen ikke vil avta før minst en uke, før 7. juli. Slike kunngjøringer er noe å venne seg til denne sommeren, da tidlige prognoser tyder på at det vil bli varmt over halvkulen de neste to månedene. Varmen vil også nå steder der den ikke har vært før – i den sentrale delen av USA, Portugal og Russland. Det blir ingen fred i India heller, selv om dette landet allerede i år har lidd en rekordhøy hetebølge – i april var det rekord på antall forskjellige meteorologiske stasjoner som rapporterte temperaturer over 40 grader Celsius, som det alltid vil være vanskeligere for og kostbart å bevare menneskeliv i slike temperaturer. I dag er det veldig varmt nesten overalt. Og over tid blir det bare varmere.

You may also like

Leave a Comment