Home » Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov mottar Nobels fredspris

Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov mottar Nobels fredspris

by Thure Lindhardt

Filippinere og russere deltar på Oslo-seremonien til tross for å ha tatt rettslige skritt mot Ressa og de første journalistene siden 1935

Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov mottok fredag ​​Nobels fredspris ved en seremoni der Ressa nesten ble utvist på grunn av reiserestriksjoner knyttet til rettssaker mot dem på Filippinene.

En felles pris

Ressa, 58, administrerende direktør og medgründer av den nettbaserte nyhetsplattformen Rappler, som har blitt hyllet for å ha uttalt seg mot maktmisbruk og økende autoritarisme under Filippinernes president Rodrigo Duterte, står overfor siktelser som kan føre til rundt 100 års fengsel. Etter å ha mottatt prisen med Muratov i oktober, fikk hun delta på den filippinske lagmannsretten tidligere denne måneden, som slo fast at hun ikke utgjorde noen luftfartsrisiko.

Muratov, 59, sjefredaktør for Novaya Gazeta, som delte Nobels fredspris i 2021, ble i dag beskrevet som en av de mest fremtredende forkjemperne for ytringsfrihet i Russland. – I dag er Novaya Gazeta Russlands mest uavhengige avis med en grunnleggende maktkritisk holdning, sa Berit Reiss-Andersen, president i Den Norske Nobelpriskomité, under seremonien i Oslo Rådhus.
Reiss-Andersen sa at Ressa og Muratov er «deltakere i en krig der det skrevne ord er deres våpen, sannheten er deres mål og ethvert maktmisbruk er en seier».

De to vinnerne var «gjenstand for latterliggjøring, trakassering, trusler og vold på grunn av arbeidet deres,» la hun til.

Ressa sa, med henvisning til reiserestriksjonene, at hun i det minste fikk være med på seremonien. Dette var ikke tilfelle, la hun til, da den siste arbeidende journalisten mottok prisen i 1935 – Carl von Ossietzky, som satt fengslet i en nazistisk konsentrasjonsleir.

«Ved å fortelle reportere dette i dag, signaliserer Nobelkomiteen et lignende historisk øyeblikk, et annet eksistensielt poeng for demokrati,» sa hun, og fremhevet den forstyrrende innvirkningen sosiale medier hadde på å spre desinformasjon og skape grobunn for autoritære og splittende ledere.

«Du kan ikke ha sannheten uten fakta. Du kan ikke være trygg uten sannhet. Uten tillit er det ingen felles realitet, intet demokrati, og det blir umulig å møte de eksistensielle problemene i vår verden: klimaet, koronaviruset, kampen for sannheten, sa Ressa under sin konferanse under seremonien.

«Vårt største behov i dag er å transformere dette hatet og volden, det giftige slammet som strømmer gjennom informasjonsøkosystemet vårt og er prioritert av amerikanske internettselskaper som tjener mer penger ved å spre det hatet og forårsake det verste.» i USA.

Enstemmig gratulerer

Rappler har fått ros for å dokumentere hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter, trakassere motstandere og manipulere offentlig diskurs.

På sin konferanse ba Ressa om en lov for å holde sosiale medieselskaper ansvarlige og ba om at flere midler stilles til rådighet for media i sørlige land for utviklingshjelp fra utlandet. Hun sa også at uavhengige medier burde få hjelp til å overleve ved å «beskytte journalister mer og motsette seg stater som retter seg mot journalister».

Begge nobelprisvinnerne anerkjente journalister som ble myrdet, fengslet eller tvunget i eksil for arbeidet sitt. «Jeg vil at journalister skal dø gamle,» sa Muratov.

Seks journalister som jobbet for Novaya Gazeta ble drept – Igor Domnikov, Yuri Shchekochikhin, Anna Politkovskaya, Anastasia Baburova, Stanislav Markelov og Natalya Estemirova. Totalt 89 journalister har blitt drept på Filippinene siden 1992, sa hun. Blant dem er journalisten Jesus «Jess» Malabanan (58), som ble drept i en skyting mens han kjørte forbi onsdag.

Journalistikk i Russland «krysser en mørk dal», sa Muratov. «Mer enn hundre journalister, medier, menneskerettighetsforkjempere og frivillige organisasjoner har nylig blitt stemplet» utenlandske agenter «. I Russland betyr det» fiender av folket «.

Mange av våre kolleger har mistet jobben. Noen må forlate landet. Noen blir fratatt muligheten til å leve et normalt liv i en ukjent periode. Kanskje for alltid. Det har skjedd før i vår historie, sa han.

Muratov fordømte statsmedienes militaristiske propaganda og advarte mot en mulig krig mellom Russland og Ukraina. «I hodet til noen gale geopolitikere er krig mellom Russland og Ukraina ikke lenger umulig. Men jeg vet at kriger ender med identifisering av soldater og utveksling av fanger, sa han. Moskva har slått alarm ved å utplassere tropper og våpen nær den ukrainske grensen.

Muratov beskrev journalister som en motgift mot tyranni, og la til: «Ja, vi knurrer og biter. Ja, vi har skarpe tenner og et sterkt grep. Men vi er forutsetningen for fremgang.»

You may also like

Leave a Comment