Home » Kina kritiserer «konstruktive» amerikanske sanksjoner

Kina kritiserer «konstruktive» amerikanske sanksjoner

by Thure Lindhardt

Kina sa torsdag at det var «fast» mot «ikke-konstruktive» amerikanske sanksjoner mot fem kinesiske selskaper anklaget for å fremme handel med syntetiske opiater, som er ansvarlige for et rekordantall overdosedødsfall i USA.

President Joe Biden besluttet onsdag å stramme inn det amerikanske sanksjonsregimet mot aktører i internasjonal narkotikahandel i Kina, men også i Brasil og Mexico.

De første tiltakene gjelder en kinesisk narkotikaforhandler og fire kinesiske selskaper som påstås å være involvert i ulovlig produksjon av fentanyl for det amerikanske markedet.

Fentanyl er et kraftig syntetisk opioid som brukes i det medisinske feltet, men bruken kan omdirigeres som et medikament.

«President Joe Biden tar avgjørende grep for å avsløre, forstyrre og redusere makten til transnasjonale kriminelle organisasjoner,» heter det i et dokument sendt av hans tjenester gjennom to dekreter.

Et av disse dekretene etablerer et nytt organ, «United States Council on Transnational Organized Crime», hvis forkortelse vil være USCTOC, og som vil inkludere representanter fra ulike administrasjoner.

Det andre dekretet gir et mer omfattende system med sanksjoner mot internasjonale narkotikasmuglere hvis eiendeler kan fryses i USA.

Ved anvendelse av dette nye sanksjonsregimet har finansdepartementet kunngjort en rekke mål: i Kina, men også i Brasil og Mexico.

I Kina ble en person ved navn Chuen Fat Yip, anklaget for å lede handelen med syntetiske stoffer mellom USA og Kina, og fire selskaper angrepet: Wuhan Yuancheng Gongchuang Technology, Shanghai Fast-Fine Chemicals, Hebei Huanhao Biotechnology og Hebei Atun Trading.

– «Å belaste andre» –

«Det er veldig enkelt, mye av råvarene for produksjon av syntetiske opiater kommer fra Kina. Det var viktig å sende en melding om dette,» sa en høytstående amerikansk embetsmann under «anonymitet».

Beijing ble overrasket over disse sanksjonene torsdag, og understreket at de hadde «nulltoleranse» for narkotika. Kinesiske myndigheter sier de allerede har gjort mye for å begrense handelen med fentanyl og anklager igjen USA for uaktsomhet.

«Kina er sterkt imot denne amerikanske praksisen,» som ikke er «konstruktiv,» sa Wenbin, en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, på en vanlig pressekonferanse.

«Vi oppfordrer USA til å respektere fakta og å undersøke årsakene til misbruket» av fentanyl på egen grunn og «objektivt vurdere Kinas innsats» i stedet for å «inkriminere andre land,» sa han.

Kina strammet inn lovgivningen i 2019 og inkluderte alle typer fentanyl på listen over kontrollerte stoffer.

– Mer enn 100 000 døde –

I Brasil gjelder de nye amerikanske sanksjonene mot «Primeiro Comando Da Capital», som beskrives som «det mektigste organiserte kriminalitetsnettverket i Brasil og et av de mektigste i verden» og hvis aktiviteter innen narkotikasmugling, penger hvitvasking, utpressing og kontraktsdrap har spredt seg over hele verden.

To kriminelle grupper er målrettet i Mexico: Los Rojos og Guerreros Unidos.

En rekke nettverk og narkotikasmuglere i Mexico og Colombia som har blitt sanksjonert siden 1995 og 1999 er lagt til denne listen.

Mellom april 2020 og april 2021 registrerte USA 100 306 dødelige overdoser, en økning på 28,5 % sammenlignet med samme periode i fjor (78 056 dødsfall).

Dette er første gang den symbolske grensen på 100.000 dødsfall overskrides på ett år. Det betyr ett dødsfall hvert femte minutt.

Fentanyl er ikke nødvendigvis ulovlig. Det kan brukes som beroligende middel for kreftpasienter med sterke smerter.

Men kinesiske laboratorier er mistenkt for å forsyne narkotikasmuglere, spesielt meksikanere, med stoffer for produksjon av fentanyl, om nødvendig ved å forfalske tollpapirer.

Mesteparten av denne trafikken skjer over internett og betalinger kan handles i kryptovaluta, noe som gjør jobben til etterforskere vanskelig.

ae-mjw-ehl / bar / oaa

You may also like

Leave a Comment